ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σταθμός ο μήνας Απρίλιος για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου

σταθμός-ο-μήνας-απρίλιος-για-τον-δήμο-ρ-40418

Σταθμό αποτελεί για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου ο Απρίλιος, ο οποίος είναι συνυφασμένος με την ιστορία της περιοχής και έχει ταυτιστεί με ιστορικές θύμισες από τη γνωστή σε όλους μάχη του Βελεστίνου που σημειώθηκε το 1897.

Συγκεκριμένα, ο άτυχος Ελληνοτουρκικός Πόλεμος που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1897 σημείωσε τη μόνη του λαμπρή σελίδα στο Βελεστίνο, όπου τα ελληνικά στρατεύματα υπό την καθοδήγηση και τις διαταγές του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Σμολένσκη αναχαίτισαν την προέλαση του τουρκικού στρατού. Μνημείο του συνταγματάρχη βρίσκεται στο Βελεστίνο στην πλατεία Σμολένσκη. Ανάμεσα στους νεκρούς της μάχης του Βελεστίνου ήταν και ο Αντώνιος Γρηγοράκης, δικηγόρος από την Κρήτη, ο οποίος κατετάγη ως εθελοντής και έπεσε στη μάχη ως ήρωας σε ηλικία 31 ετών. Μνημείο του βρίσκεται, επίσης, στο Βελεστίνο, το οποίο ανεγέρθη από τον πατέρα του, σε έκταση που αγόρασε ο ίδιος για τον σκοπό αυτό.

Κατά την παράδοση, στη νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στον πόλεμο του 1897 συνέβαλε και το νερό της Υπέρειας Κρήνης (σημερινό Κεφαλόβρυσο), το οποίο χρησιμοποίησαν οι Ελληνες πλημμυρίζοντας τον κάμπο από το σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το βουνό «Ουβριάγαλα» όπου κόλλησε το τουρκικό ιππικό.

Τα γεγονότα του ελληνοτουρκικού πολέμου υπήρξαν η αιτία προσωρινής διακοπής της αναπτυξιακής πορείας του Βελεστίνου. Πιο αναλυτικά, το Βελεστίνο κατά τα τέλη του 19ου αιώνα είχε αναδειχθεί σε εκδρομικό κέντρο ιδιαίτερα αγαπητό, χάρη στις φυσικές του καλλονές και κυρίως στην Υπέρεια Κρήνη με τα πλούσια ύδατα και τα παχύσκια δέντρα, καθώς και στο πρώτο ιστορικό μνημείο, το «Σπίτι του Ρήγα Βελεστινλή». Επίσης, η ανάπτυξη της περιοχής αποτελούσε και αποτέλεσμα της λειτουργίας βιοτεχνικών μονάδων, κυρίων υδροκίνητων, όπως ήταν οι υδρόμυλοι, οι ντριστέλες, τα μαντάνια που κινούνταν από τα πολύτιμα ύδατα του νερού της Υπέρειας Κρήνης.

Η ανάπτυξη διεκόπη, διότι παρά το γεγονός ότι οι μοναδικές νίκες του συγκεκριμένου πολέμου σημειώθηκαν στο Βελεστίνο, η πορεία του ήταν καταστροφική, καθώς πολλοί κάτοικοι κατέφυγαν πρόσφυγες τη νότια Ελλάδα σκι τα νησιά. Ο γυρισμός που ακολούθησε ήταν επώδυνος λόγω των ασθενειών, της πείνας και της έλλειψης στέγης. Συνεπώς, τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν χρόνια προσπάθειας αποκατάστασης του ρυθμού ζωής των κατοίκων.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας δήλωσε σχετικά: «Ενα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του δήμου μας που δεν ξεχνούμε σήμερα και προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε και στους νεότερους, αφορά τη Μάχη του Βελεστίνου που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 και ήταν νικηφόρα, χάρη στον Συνταγματάρχη Κων. Σμολένσκη. Στο Βελεστίνο υπάρχουν τα μνημεία του Σμολένσκη και του Αντωνίου Γρηγοράκη, εθελοντή πολέμου που έπεσε στη μάχη αυτή, τα οποία μας θυμίζουν εκείνα τα γεγονότα. Σχολεία αλλά και επισκέπτες του δήμου μας, στα πλαίσια της ιστορικής ξενάγησης στην περιοχή επισκέπτονται τα μνημεία αυτά, που αποτελούν ιστορικές θύμισες της περιοχής μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου