ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ενστάσεις για την ονοματοδοσία σήραγγας των Τεμπών

ενστάσεις-για-την-ονοματοδοσία-σήραγ-501983

Από την Εταιρεία Μελέτης Φερών Βελεστίνου «Ρήγας»

Τη σημασία της διατήρησης του ονόματος «Ρήγας Βελεστινλής» στη σήραγγα που φέρει πλέον το όνομα του επαναστάτη και πρωτομάρτυρα της εθνικής παλιγγενεσίας, αντί του «Ρήγας Φεραίος» που επελέγη, επισημαίνει σε επιστολή που απευθύνει στους υπεύθυνους του έργου του αυτοκινητόδρομου των Τεμπών, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Φερών Βελεστίνου «Ρήγας», Δημήτρης Καραμπερόπουλος.

Στην ίδια επιστολή ο κ. Καραμπερόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Μετά την έκφραση των θερμών συγχαρητηρίων για την περάτωση του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου των Τεμπών και την τέλεση των εγκαινίων, θα θέλαμε να επισημάνουμε σχετικά με την ονοματοδοσία σήραγγας στο όνομα του επαναστάτη και πρωτομάρτυρα της εθνικής παλιγγενεσίας, του οποίου όμως το όνομα ήταν “Ρήγας Βελεστινλής”. Πάντοτε έτσι υπέγραφε και ουδέποτε “Ρήγας Φεραίος”. Αυτό ήταν κατασκεύασμα μεταγενέστερων συγγραφέων, επειδή στο Βελεστίνο ήταν οι αρχαίες Φερές».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Φερών τονίζει ότι: «Πρέπει να σεβαστούμε το όνομα με το οποίο συνελήφθη, μαρτύρησε και θανατώθηκε, όπως αναγράφεται στα “Ανέκδοτα έγγραφα περί Ρήγα Βελεστινλή”, των Αιμιλίου Λεγράν και Κωνσταντίνου Αμάντου, Αθήνα 1891 και 1930 (επανεκδόθηκαν από την Επιστημονική μας Εταιρείας το 1976 και 1997 αντίστοιχα) και όπως επίσης ο Ρήγας υπέγραφε στα έργα του, τα οποία και τον ανέδειξαν».

«Για ενημέρωση μπορείτε να δείτε τη σχετική μελέτη μας, “Όνομα και καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή”, έκδοση Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, 2000, στη σχετική ιστοσελίδα», καταλήγει η ίδια επιστολή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου