ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ευκαιρία εργασίας για νέους

ευκαιρία-εργασίας-για-νέους-535594

Ευκαιρία εργασίας πάνω στην ειδικότητά τους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού, ασφάλιση, συμπληρωματική εργαστηριακή εκπαίδευση και, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, πτυχίο επιπέδου 5, που ισοδυναμεί με πτυχίο Ανώτερης Εκπαίδευσης. Στους 45 ανέρχονται οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ της Μαγνησίας, που από Δευτέρα, πιάνουν δουλειά στο πλαίσιο του θεσμού της μαθητείας που τίθεται σε εφαρμογή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Είμαι 18 χρονών και πέρυσι αποφοίτησα από το ΕΠΑΛ Βελεστίνου, από τον τομέα Οικονομίας και Διοίκησης. Τη Δευτέρα πιάνω δουλειά πάνω στην ειδικότητά μου, στο Δήμο Ρήγα Φεραίου στο Βελεστίνο. Έχω την ευκαιρία να δουλέψω αμέσως και να λάβω επιπλέον γνώσεις. Νιώθω τυχερή. Θέλω να μάθω περισσότερα πράγματα για το αντικείμενό μου και μου δίνεται η ευκαιρία για μία δουλειά που είναι δύσκολο στην εποχή μας να βρει κάποιος αμέσως μόλις αποφοιτήσει», ανέφερε χθες στο περιθώριο της προσυνεδριακής ημερίδας για την επαγγελματική εκπαίδευση η Ελένη Γουντούλη, που είναι μία από τους 45 αποφοίτους που θα ξεκινήσει να εργάζεται στο πλαίσιο του θεσμού της μαθητείας.

«Θα μάθω καινούρια πράγματα, θα αποκτήσω εργασιακή εμπειρία. Και είναι σίγουρα κίνητρο το πτυχίο επιπέδου 5. Θα εργαστώ σε ένα πολύ καλό περιβάλλον και σε μια θέση που ανταποκρίνεται στις σπουδές μου», ανέφερε από την πλευρά της η 18χρονη επίσης απόφοιτη του ΕΠΑΛ Βελεστίνου από τον τομέα Οικονομίας και Διοίκησης, Κωνσταντίνα Κουβατά.

Οι δύο μαθητευόμενες, ανέφεραν ότι η φοίτηση στο ΕΠΑΛ δεν διαφέρει από τη φοίτηση σε ένα ΓΕΛ. «Έχει όμως το θετικό ότι μπορείς να ακολουθήσεις συγκεκριμένο τομέα και ειδικότητα και αποφοιτώντας να βγεις ως επαγγελματίας στην αγορά εργασίας», ανέφεραν.

Υπενθυμίζεται ότι η μαθητεία ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και πιάνουν δουλειά 45 απόφοιτοι από ΕΠΑΛ της Μαγνησίας, που θα μαθητεύσουν σε υπηρεσίες των δήμων αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο θεσμός της μαθητείας θα διαρκέσει εννέα μήνες.

Στη Μαγνησία είχαν προκηρυχθεί 47 θέσεις σε δήμους και επιπλέον 8 από ιδιώτες.

Εκτός από τις 8 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες «ονοματίστηκαν» για συγκεκριμένους αποφοίτους από τους εργοδότες, για τις υπόλοιπες 47 κατατέθηκαν μόλις 37 αιτήσεις.

«Αγκάθι» που φαίνεται να «μπλόκαρε» σημαντικό αριθμό αιτήσεων παρόλο που υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον, φαίνεται ότι αποτέλεσε το όριο ηλικίας. Οι μαθητευόμενοι προβλέπεται να είναι ηλικίας από 18 έως 24 ετών. Υπήρχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι άνω των 24 ετών που δεν είχαν όμως δικαίωμα συμμετοχής.

Η μαθητεία προβλέπει τόσο θεωρητικά μαθήματα, όσο και μαθητεία στις θέσεις εργασίας, λαμβάνοντας το 75% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Σχεδόν 300 θέσεις μαθητείας στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία ανοίγουν φέτος για πρώτη φορά σχεδόν 300 θέσεις μαθητείας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο περιθώριο της προσυνεδριακής ημερίδας για την επαγγελματική εκπαίδευση, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένη Αναστασοπούλου.

«Στη Θεσσαλία ο θεσμός της μαθητείας πηγαίνει πολύ καλά. Οι θέσεις που δημοσιεύτηκαν στην ΚΥΑ και αφορούν στο δημόσιο τομέα ήταν 284 και 15 θέσεις δεσμευμένες σε φορείς που δεν πρόλαβαν να βγουν στην ΚΥΑ. Συνολικά ανοίγουν 299 θέσεις μαθητείας» είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, για τις θέσεις κατατέθηκαν συνολικά 198 αιτήσεις. «Από αυτές δεν ικανοποιήθηκαν μόνο δέκα αιτήσεις κι αυτό γιατί από τους αποφοίτους επιλέχθηκαν ειδικότητες για τις οποίες δεν είχαμε πολλές θέσεις, ενώ αντίθετα σε άλλες ειδικότητες που είχαμε θέσεις δεν έγιναν αιτήσεις», συμπλήρωσε η ίδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου