ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δεκάδες ενήλικες αλλά και μαθητές επισκέπτονται τον Αγ. Νικόλαο Καναλίων

δεκάδες-ενήλικες-αλλά-και-μαθητές-επι-542588

Σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε ηλικίας για τον Άγιο Νικόλαο Καναλίων, ένα από τα σημαντικότερα σωζόμενα μνημεία της περιοχής μας, που βρίσκεται στην περιοχή των Καναλίων.

Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τη στιγμή που αποκαταστάθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, με ομάδες ενηλίκων αλλά και μαθητών και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης να επισκέπτονται το μνημείο, προκειμένου να δουν και να θαυμάσουν τις αγιογραφίες και την αρχιτεκτονική του ναού.

Το μνημείο, που χρονολογείται στο τέλος του 12ου ή του 13ου αιώνα μ.Χ., φέρει στο εσωτερικό του τοιχογραφίες και κοσμείται από τρία αλλεπάλληλα ζωγραφικά στρώματα, το παλαιότερο του δεύτερου μισού του 13ου αι., το δεύτερο του 17ου αι. και το νεώτερο του 18ου αιώνα. Το μνημείο δέχτηκε επισκευές κατά τον 17ο αι. και το δεύτερο μισό του 18ου αι., ενώ κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα ερειπώθηκε, πιθανότατα εξαιτίας κάποιου σεισμού.

Στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, ο επισκέπτης μπορεί να δει έκθεση φωτογραφιών του βυζαντινού ναού, που αποτελεί σημαντικό μνημείο της κάρλιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από την αποξήρανση της λίμνης Κάρλας ο ναός βρισκόταν στις όχθες της λίμνης και προστάτευε τους ψαράδες τις δύσκολες ώρες που η λίμνη φουρτούνιαζε. Σημείο αναφοράς για τους παρακάρλιους κατοίκους ο Άγιος Νικόλαος συνδέθηκε ποικιλότροπα με τη ζωή τους και ως προστάτης Άγιος και ως φυσικός χώρος που περιτριγυρίζει το ναό. Σήμερα το μνημείο, που έχει ανακτήσει την παλιά του όψη, αποτελεί πόλο έλξης και διαχρονικό σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου