ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Χιλιόμετρα διαδρομών από χωριό σε χωριό για να βρουν πρακτορείο των ΕΛΤΑ

χιλιόμετρα-διαδρομών-από-χωριό-σε-χωρ-709052

Στην ταλαιπωρία της μετακίνησης από χωριό σε χωριό για να εισπράξουν τη σύνταξή τους ακόμη και για να πληρώσουν ένα λογαριασμό, υπόκεινται κάτοικοι –μεγάλης κυρίως ηλικίας- σε Ριζόμυλο και Μακρυρράχη. Τα πρακτορεία του ΕΛΤΑ που λειτουργούσαν στα δύο χωριά έκλεισαν μετά τη λήξη των συμβάσεων που είχε υπογραφτεί με ιδιώτες και ηλικιωμένοι αναγκάζονται να «υποχρεώνονται» σε συγχωριανούς τους για να διεκπεραιώσουν απλές καθημερινές συναλλαγές, που όμως μετά το κλείσιμο των πρακτορείων απαιτούν μετακινήσεις χιλιομέτρων.

Το πρακτορείο των ΕΛΤΑ στο Ριζόμυλο, λειτουργούσε σε βιβλιοπωλείο μέχρι πριν από ενάμισι μήνα, οπότε και έληξε η σύμβαση με τον ιδιώτη. Κάτοικοι της περιοχής, κυρίως μεγάλης ηλικίας διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν ούτε τους λογαριασμούς τους να πληρώσουν. «Γιατί να δίνω το λογαριασμό στο γείτονα να μου τον πληρώσει και να ξέρει τι χρωστάω και πού;», έλεγε κάτοικος της περιοχής που πρέπει πλέον να μετακινείται στο Βελεστίνο για να πληρώσει ή να εισπράξει τη σύνταξή του. Ο ταχυδρόμος από το Βελεστίνο φθάνει στο Ριζόμυλο για τη διανομή των συντάξεων με τέσσερις- πέντε ημέρες καθυστέρηση κι εφόσον ολοκληρώσει τη διανομή των συντάξεων στο Βελεστίνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συνταξιούχους.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι για την περίπτωση του Ριζομύλου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, βρέθηκε ιδιώτης που θα αναλάβει να λειτουργήσει το πρακτορείο και η σύμβαση είναι προς υπογραφή.

Αντιθέτως, κλειστό για ενάμιση χρόνο παραμένει το πρακτορείο στη Μακρυρράχη, καθώς δεν εγκρίθηκε σύμβαση με τον ιδιώτη που εκδήλωσε ενδιαφέρον να το λειτουργήσει. Από το πρακτορείο της Μακρυρράχης εξυπηρετούνταν κάτοικοι του Πουρίου και του Ανηλίου. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο οι κάτοικοι των τριών χωριών του Πηλίου απευθύνονται στο πρακτορείο των ΕΛΤΑ στη Ζαγορά είτε για να εισπράξουν συντάξεις, είτε για να πληρώσουν λογαριασμούς, να στείλουν αλληλογραφία ή συστημένα.

Στην περιοχή το πρόβλημα των χιλιομέτρων δεν είναι το μοναδικό. Το χειμώνα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή και που καθιστούν τις μετακινήσεις από χωριό σε χωριό ακόμη πιο δύσκολες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου