ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Διατηρούν ζωντανή την παράδοση

διατηρούν-ζωντανή-την-παράδοση-785370

Εντυπωσίασαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Κεραμιδίου και Πορταριάς στα Χανιά

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εδώ και δεκαοκτώ χρόνια ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης, την περιφερειακή ενότητα Χανίων και το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο της πόλης πραγματοποιούν μια διοργάνωση – θεσμό τον «Αγροτικό Αύγουστο».

Πρόκειται για μια προσπάθεια που σκοπό έχει να ενισχύσει την προβολή των τοπικών παραγωγών και να φέρει τους δημότες των Χανίων αλλά και τους επισκέπτες οι οποίοι ήταν πολυάριθμοι, κοντά στις γεύσεις και τα αρώματα αυτού του ιδιαίτερου γαστρονομικού πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στην «Πλατεία 1866» της πόλης των Χανίων όπου και βρισκόταν και τα περίπτερα των εκθετών παραδοσιακών προϊόντων, δοκιμάσαμε τους θησαυρούς της κρητικής γης που με το μεράκι των ανθρώπων αποκτούν μια ποιότητα εξαιρετική και αναδεικνύουν την αξία της κρητικής διατροφής, που είναι στηριγμένη σε διατροφικές αξίες και προσεγγίσεις που χάνονται στα βάθη του χρόνου, είναι αναγνωρίσιμη και με συγκεκριμένη ταυτότητα. Οι γεύσεις είναι καθαρές και τα υλικά διατηρούν την αυτονομία τους χωρίς το ένα να επικαλύπτει γευστικά το άλλο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αντικατοπτρίζει τον τρόπο ζωής των κρητικών και την ιδιοσυγκρασία τους. Απλή, λιτή, χωρίς πολλά καρυκεύματα και ενισχυτικά γεύσης αλλά μοναδικά νόστιμη μέσα στην απλότητά της. Ένα ταξίδι στους δρόμους της διατροφής και ειδικά της παραδοσιακής είναι πάντα γοητευτικό όχι μόνο για την τέρψη των ουρανίσκων αλλά και για τα λαογραφικά στοιχεία που ενσωματώνει.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής κάθε βράδυ στην κεντρική πλατεία των Χανίων δύο σύλλογοι ένας από την Κρήτη και ένας από την υπόλοιπη Ελλάδα παρουσίαζαν παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από την περιοχή τους.

Την περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Κεραμιδίου και Πορταριάς. Στο πρώτο μέρος της εμφάνισής τους παρουσίασαν χορούς από το Κεραμίδι και το Πήλιο γενικότερα. Τα τραγούδια που συνόδευαν τους τοπικούς χορούς του Κεραμιδίου τραγουδήθηκαν εξαιρετικά για μια ακόμη φορά από την Αγλαΐα Τραγουδάρα και στην αντιφώνηση συνόδευαν τα μέλη των συλλόγων.

Η Αγλαΐα είναι εγγονή της «θρυλικής» γιαγιάς Αγλαιώς μιας μεγάλης μορφής όχι μόνο του Κεραμιδίου, αλλά και ολόκληρου του Πηλίου η οποία τραγούδησε μοναδικά τα κεραμιδιώτικα τραγούδια και τα διατήρησε στο χρόνο διδάσκοντάς τα στους νεώτερους. Ο Σίμωνας Καράς, ο Νέστορας Μάτσας, ο Παναγιώτης Μυλωνάς και η Δόμνα Σαμίου, επισκέφτηκαν πολλές φορές τη γιαγιά Αγλαΐα Τραγουδάρα στο Κεραμίδι, για να αξιοποιήσουν ένα σημαντικό μέρος από τον τραγουδιστικό πλούτο του χωριού. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το Κεραμίδι δεν είναι απλά το χωριό με τον μεγαλύτερο τραγουδιστικό πλούτο του Πηλίου, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα χωριά της Ελλάδας στο κομμάτι αυτό.

Στο δεύτερο μέρος της εμφάνισής τους οι δύο σύλλογοι παρουσίασαν χορούς Θεσσαλίας, με μεγάλη επιτυχία, με αποκορύφωμα το λεβέντικο τσάμικο όπου τα μέλη των δύο χορευτικών τμημάτων καταχειροκροτήθηκαν κλέβοντας τις εντυπώσεις του πολυάριθμου κοινού . Η παρουσία των δύο συλλόγων ήταν εξαιρετική και η συμβολή των δασκάλων Στέφανου και Δημήτρη Τραγουδάρα σημαντικότατη, δυο ανθρώπων που αγαπούν την παράδοση και καταθέτουν ψυχή σε κάθε προσπάθεια για τη διατήρησή της. Η διάδοση και η αξιοποίηση των πολιτιστικών αποθεμάτων κάθε τόπου, αποτελεί έργο σημαντικό, προκειμένου να διατηρηθεί, να αναδιαμορφωθεί και να επαναπροσδιοριστεί η πολιτιστική μας ταυτότητα και ειδικότερα η σχέση των νεώτερων με την παράδοση και τις αξίες που εμπεριέχονται σ’ αυτή.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις «Αγροτικός Αύγουστος 2016» γέμισε τις αισθήσεις μας με γεύσεις και μουσική και τις καρδιές μας με ανυπέρβλητα συναισθήματα κυρίως για τους ανθρώπους του πολιτιστικού συλλόγου Χανίων «Οι Σταυραετοί» με τους οποίους είχαμε την κοινή εμφάνιση. Ο πρόεδρός τους Παντελής Δημοτάκης καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου μας έδειξαν τι σημαίνει κρητική φιλοξενία ανοίγοντάς μας μια μεγάλη αγκαλιά και δημιουργώντας μας την αίσθηση της θαλπωρής, της συντροφικότητας και της οικειότητας που δημιουργείται μεταξύ των ανθρώπων που μοιράζονται γεύσεις, στιγμές και τραγούδια γύρω από ένα τραπέζι. Ευχόμαστε από καρδιάς να έχουμε την τύχη να επιστρέψουμε ξανά σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο με τους υπέροχους ανθρώπους του.

ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑΖΕΤΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου