Μήπως τώρα που κόπασαν οι άνεμοι, ακούν στο υπουργείο;

μήπως-τώρα-που-κόπασαν-οι-άνεμοι-ακούν-590299

Είχε πολλούς αγγέλους γύρω του το βρέφος της Σκοπέλου, η σωτηρία του οποίου προχθές το βράδυ εγκλωβίστηκε στους λυσσασμένους ανέμους και τα μανιασμένα κύματα. Επίγειους αγγέλους. Εζησαν την ολονύκτια αγωνία και τις ώρες που κυλούσαν βασανιστικά για τη μικρή ζωή που κινδύνευε, ένωσαν τις προσπάθειές τους, τις προσευχές τους, πάλεψαν με τους δαιμονισμένους ανέμους, προσπάθησαν τα ακατόρθωτα, έθεσαν σε κίνδυνο τις δικές τους ζωές. Για ένα νοιάστηκαν όλοι τους εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Να φτάσει έγκαιρα σε νοσοκομείο, να διαφύγει τον κίνδυνο, όπως και έγινε.

Η πρωτοφανής δωδεκάωρη επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία, αλλά όταν οι άνεμοι κόπασαν, βγήκε μπροστά για πολλοστή φορά η γύμνια του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Η ανεπαρκής, σε άκρως επικίνδυνο βαθμό για ανθρώπινες ζωές, κάλυψη των Κέντρων Υγείας, κυρίως των νησιωτικών περιοχών.

Ανάμεσα στους δεκάδες «αγγέλους», ο παιδίατρος του Κ.Υ. Σκιάθου που ταξίδεψε στα 11 μποφόρ για να προσεγγίσει τη Σκόπελο, νησί που μένει χωρίς παιδίατρο επί έξι – επτά μήνες. Οχι γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Απεναντίας. Αλλά διότι η γραφειοκρατία έχει κάνει το θαύμα της…

Μπορεί οι κατά καιρούς τίτλοι ρεπορτάζ, επιστολών ή ερωτήσεων που λαμβάνουν στο υπουργείο Υγείας περί απογυμνωμένων νησιωτικών Κέντρων Υγείας να μην ταράσσουν την ηρεμία της πολιτικής του ηγεσίας.

Ας μπουν, όμως, για λίγο στο πετσί των παππούδων του μωρού, ας έρθουν στη θέση όσων ηρωικά αγνόησαν τους σοβαρούς κινδύνους και επιχείρησαν να λύσουν κάβους, να πετάξουν, να ρίξουν σκάφη στη θάλασσα για τη διακομιδή του. Ας ακούσουν τις καταγραφές σε βίντεο της απερίγραπτης αγωνίας τους να αντιμετωπίσουν ηρωικά τη μανία της φύσης, αρκεί να κατορθώσουν να σώσουν τη μικρή ζωή.

Ας μιλήσουν μαζί τους για να ακούσουν από πρώτο χέρι τη φωνή τους που έτρεμε περιγράφοντας τις δραματικές ώρες, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και την απογοήτευση που ακολουθούσε κάθε αποτυχημένη τους απόπειρα, αλλά και τη δύναμη με την οποία ξεκινούσαν την επόμενη.

Ισως τότε στο αρμόδιο υπουργείο κατορθώσουν και ξεπεράσουν και τις δικές τους δυνάμεις, ώστε να δώσουν στα νησιά μας τα Κέντρα Υγείας που επιβάλλεται. Και ίσως τότε δεν αφήσουν την επόμενη ζωή που θα κινδυνεύσει μόνο στα χέρια των «αγγέλων» και στις παρακλήσεις όλων να σωθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου