ΤΟΠΙΚΑ

«Η μάνα μας είναι ηρωίδα της ζωής»

η-μάνα-μας-είναι-ηρωίδα-της-ζωής-705213

Η κόρη της 53χρονης Βολιώτισσας καθαρίστριας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συζήτηση της αίτησης αναστολής η οικογένεια της Βολιώτισσας, που βρέθηκε στις φυλακές της Θήβας

«Η μητέρα μας μεγάλωσε σε Ορφανοτροφείο. Και το Ορφανοτροφείο για ένα παιδάκι μοιάζει με φυλακή. Στα 53 χρόνια της στη φυλακή οδηγήθηκε, γιατί ήθελε να μεγαλώσει αξιοπρεπώς τα παιδιά της. Να μην περάσουν τα παιδιά της αυτά που πέρασε εκείνη. Να μας μεγαλώσει, να μας σπουδάσει, να μας κάνει σωστούς ανθρώπους στην κοινωνία. Και το κατάφερε. Και για μένα και για τον αδερφό μου. Και είμαστε πολύ περήφανοι που είναι η μητέρα μας. Μακάρι όλα τα παιδιά του κόσμου να έχουν μαμά σαν τη δική μας».

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Σε μια «κατάθεση ψυχής» η 35χρονη κόρη της 53χρονης γυναίκας που οδηγήθηκε στις φυλακές – επειδή έγινε καθαρίστρια έχοντας αλλοιώσει το απολυτήριο Δημοτικού κατά μία τάξη – δηλώνει υπερήφανη για τον καθημερινό αγώνα της μητέρας της να σταθεί δίπλα στην ίδια και τον αδελφό της και να τους δώσει όσα περισσότερα μπορούσε.

Εχει χάσει τον ύπνο της και την όρεξή της – όπως και όλοι στην οικογένεια – από εκείνη την ημέρα που ξεκίνησε να μετρά η δεκαετής ποινή κάθειρξης. Μερόνυχτα η 35χρονη αδυνατεί να ησυχάσει, σκεπτόμενη τη μητέρα της μέσα στο κελί. Οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στην αυριανή ημέρα, οπότε και συζητείται στο Εφετείο Λάρισας η αίτηση αναστολής της ποινής, μέχρι να συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο. Προσεύχονται για το καλύτερο και ελπίζουν αυτός ο «ζωντανός εφιάλτης» σύντομα να απομακρυνθεί και όλοι μαζί αυτές τις γιορτές να μην είναι μακριά…

«Από πολύ μικρά τη θυμόμαστε να παλεύει. Γιατί δεν είχε κάποια δουλειά. Δούλευε όπου βρισκόταν έστω μεροκάματο. Προσπαθούσε, όμως, να μη μας λείψει τίποτα. Η κατάσταση στο σπίτι μας ήταν άθλια. Και η μαμά μου δεν ήθελε αυτό για μας. Ηθελε κάτι καλύτερο, ήθελε να έχουμε καλύτερη ζωή», λέει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κόρη της.

«Όταν βρέθηκε κατηγορούμενη, ντρεπόταν πολύ γι’ αυτό. Στενοχωριόταν που το μάθαμε και εμείς, γιατί δεν ήθελε να σκεφτούμε κάτι γι’ αυτήν. Και εγώ ποτέ δεν έχω σκεφτεί, ούτε ο αδερφός μου, κάτι κακό για τη μαμά μας.

Γιατί και εγώ μάνα είμαι και καταλαβαίνω, όπως κάθε μάνα, ότι θα έκανε το καλύτερο για τα παιδιά της. Δεν θα έβλεπες τα παιδιά σου να μην έχουν να φάνε και να κάθεσαι άπραγη. Και η μαμά μου προσπάθησε και προσπαθεί ακόμη. Και μας δίνει κουράγιο που είναι μέσα στη φυλακή.

Όταν έχασε τη δουλειά της και βρέθηκε κατηγορούμενη ήταν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση. Δεν περίμενε να της συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν το περίμενε ποτέ. Γιατί δούλεψε 20 ολόκληρα χρόνια. Τα δούλεψε αυτά τα χρόνια. Είναι καθαρίστρια και η δουλειά της καθαρίστριας είναι πάρα πολύ σκληρή δουλειά. Ενιωθε άσχημα τότε και προσπαθούσαμε όλη στην οικογένειά μας να την κάνουμε να αισθανθεί καλύτερα. Ότι ναι το έκανε, αλλά το έκανε για τα παιδιά της, για να έχουν κάτι καλύτερο στη ζωή τους.

Ηξερε πια, και το είπε σε όλους τους δικαστές, ότι είχε κάνει κάτι, για το οποίο έπρεπε να τιμωρηθεί. Συναισθανόταν απόλυτα την ευθύνη της, το παραδεχόταν. Δεν περιμέναμε, όμως, ότι θα τη δίκαζαν 10 χρόνια. Δεν το αξίζει αυτή η γυναίκα. Γιατί είναι πραγματική ηρωίδα της ζωής της, της ζωής μας. Είναι πρωταγωνίστρια της ζωής μας. Γιατί πάλεψε με νύχια και με δόντια για τα παιδιά της, για εμάς, για μη μας χάσει, να μη μας βάλουν στο Ορφανοτροφείο».

Από εκείνη την ημέρα, που μπήκε φυλακή, η κόρη της περιγράφει τις δραματικές στιγμές που βιώνουν στην οικογένειά τους. «Χάσαμε τον ύπνο μας, δεν τρώμε. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό που έγινε στη μαμά μου. Της μιλάω, προσπαθώ να της δίνω κουράγιο, αλλά εκείνη είναι που δίνει σε εμάς κουράγιο μέσα από τη φυλακή.

Τόσο δυνατός άνθρωπος είναι και θαρραλέα. Και αγωνίστρια και ηρωίδα. Πρωταγωνίστρια για εμάς, που μέσα από τη φυλακή δίνει κουράγιο στα παιδιά της και την οικογένειά της.

Μας λέει να μη στενοχωριόμαστε, μας δίνει κουράγιο κάθε μέρα. Ευχαριστεί όλο τον κόσμο, για την αγάπη και τη συμπαράστασή του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου