ΤΟΠΙΚΑ

Νοσοκομείο καλεί εισαγγελέα για τη δημοσιογραφική έρευνα!

νοσοκομείο-καλεί-εισαγγελέα-για-τη-δη-744322

Αδικαιολόγητη αγωνία του Π. Μαλινδρέτου να καλύψει τον διοικητή του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου

Τα έγγραφα – ντοκουμέντα που παρουσίασε χθες με πρωτοσέλιδο ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και αποκαλύπτουν την αποστολή προς εργαστηριακή διερεύνηση δειγμάτων για κλινικά ύποπτα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου, τάραξαν τους διοικητικούς κύκλους του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης εκ μέρους της διοίκησης, γύρω από την υπόθεση άνοιξε χθες μια νέα, ακόμη πιο περίεργη πτυχή, από το «κουκούλωμα» της αλήθειας που επιχειρήθηκε από τον Μ. Δραμητινό.

Βαδίζοντας πλάι στον διοικητή, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΚΥΜ) με ανακοίνωσή της ζήτησε την παρέμβαση Εισαγγελέα, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς να πάψει η δημοσιογραφική έρευνα!

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ Π. Μαλινδρέτος, ως νεόκοπος συνδικαλιστής σπεύδει έμμεσα να καλύψει το σφάλμα του διοικητή Ματθαίου Δραμητινού, ζητώντας τώρα εισαγγελική παρέμβαση για τον τρόπο που η δημοσιογραφική έρευνα εντόπισε δημόσια έγγραφα.

Εγγραφα, τα οποία δημοσιεύθηκαν με τρόπο που προστατεύει απόλυτα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών και τα οποία στην ουσία αποτέλεσαν την απόδειξη ενός ψεύδους δημόσιου διοικητικού στελέχους.

Παρά τις σαφείς αναφορές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου έπραξαν άψογα και στο ακέραιο το επιστημονικό τους καθήκον, ο κ. Μαλινδρέτος επιχειρεί περιέργως να παρουσιάσει ως «αμάρτημα» (;) τις ενδεδειγμένες ιατρικές ενέργειες.

Η δημοσιογραφική έρευνα παρεμποδίζεται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σε καθεστώτα, που επιδιώκεται η κυριαρχία της σιωπής και του σκότους. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι εξ ονόματος των γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου ο Π. Μαλινδρέτος πιθανότατα οραματίζεται κλειστές τις πόρτες του Αχιλλοπούλειου.

Ευτυχώς, πάντως, για τη δημοσιογραφική έρευνα και τη δημοσιότητα που αποτελεί την ψυχή της δημοκρατίας δεν χρειάζεται ούτε η άδειά του, ούτε η διάγνωσή του, ούτε η δική του συνταγή.

Αδυνατούμε, ωστόσο, να κατανοήσουμε την αδικαιολόγητη αγωνία του να βγάλει τον κ. διοικητή από τη δύσκολη θέση.

Ας κοιτάξει, λοιπόν, πώς θα ασκήσει τα καθήκοντά του και ας αφήσει τους δημοσιογράφους στο έργο τους.

Αλλα χθες, άλλα προχθές…

Ο ψευδής ισχυρισμός του διοικητή του Αχιλλοπούλειου Μ. Δραμητινού ότι «από τα Παθολογικά Τμήματα και τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας δεν εστάλησαν το τελευταίο τρίμηνο δείγματα αίματος νοσηλευόμενων ασθενών για ταυτοποίηση του ιού του Δυτικού Νείλου» κατέπεσε παταγωδώς.

Δύο έγγραφα αποτέλεσαν αποστομωτική απάντηση στη σοβαρή μομφή του διοικητή του Νοσοκομείου για την αξιοπιστία της εφημερίδας, ο οποίος μίλησε για «διασπορά ανακριβών ειδήσεων». Χθες έλαβε με τα ντοκουμέντα απάντηση για το απόλυτα διασταυρωμένο ρεπορτάζ της Βάσως Κυριαζή σχετικά με έξι περιστατικά, για τα οποία οι θεράποντες ιατροί έκριναν ότι χρίζουν περαιτέρω εργαστηριακών εξετάσεων ως κλινικά υπόπτων για προσβολή από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Η δημοσίευση των εγγράφων προκάλεσε και νέα απάντηση του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, με περιεχόμενο που ουδεμία σχέση έχει με την αρχική θέση που τήρησε με προχειρότητα, όπως αποδείχθηκε, για το σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας.

«Δεν εστάλησαν το τελευταίο τρίμηνο δείγματα αίματος για ταυτοποίηση του ιού του Δυτικού Νείλου», ήταν η πρώτη αντίδραση του διοικητή, προ ημερών.

«Δεν είναι ασυνήθιστο στα πλαίσια διερεύνησης μιας άτυπης ιογενούς συνδρομής, οι ιατροί να ζητούν πλειάδα εξετάσεων για διάφορους ιούς μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο ιός του Δυτικού Νείλου», ήταν η δεύτερη χθεσινή απάντηση, ρίχνοντας «λευκή πετσέτα».

Νέα ανακοίνωση Μ. Δραμητινού

Συγκεκριμένα, η χθεσινή ανακοίνωση που υπογράφει ο Μ. Δραμητινός έχει ως εξής:

  1. Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό που να νοσεί ή να είναι ύποπτο για την νόσο του Δυτικού Νείλου στο Γ.Ν.Βόλου «Αχιλλοπούλειο».
  2. Δεν είναι ασυνήθιστο σαφώς στα πλαίσια διερεύνησης μιας άτυπης ιογενούς συνδρομής, οι ιατροί να ζητούν πλειάδα εξετάσεων για διάφορους ιούς μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο ιός του Δυτικού Νείλου, μια εξειδικευμένη εξέταση που γίνεται όχι στα δικά μας εργαστήρια αλλά σε εργαστήριο των Αθηνών.
  3. Σε συμφωνία λοιπόν με το προηγούμενο Δελτίο Τύπου, επαναλαμβάνουμε προς αποφυγή πανικού των συμπολιτών μας, ότι δεν υπήρξε περιστατικό ύποπτο με σοβαρή ένδειξη για την νόσο του Δυτικού Νείλου όπως επιβεβαιώνουν και οι υπεύθυνοι ιατροί των Τμημάτων.
  4. Βεβαίως η Ιατρική Υπηρεσία υποχρεούται να ενημερώνει την Διοίκηση για επιβεβαιωμένο κρούσμα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο το ενδιαφέρον της Διοίκησης υπάρχει και για τα ύποπτα περιστατικά.

Εν κατακλείδι, δεν υπήρξε καμία σκοπιμότητα απόκρυψης στοιχείων και παραπλάνησης των πολιτών διότι ο ρόλος της Διοίκησης είναι να φιλτράρει, να ενημερώνει έγκαιρα ώστε να προστατεύει τους πολίτες από άσκοπο πανικό και παράλληλα να μην παρεμβαίνει στο ιατρικό έργο.

Ανακοίνωση ΕΙΝΚΥΜ

Σε ανακοίνωση που ακολούθησε από την ΕΙΝΚΥΜ αναφέρονται τα εξής:

«Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση εγγράφων του Νοσοκομείου Βόλου όπου παραγγέλλονται εργαστηριακές εξετάσεις για ασθενείς του Νοσοκομείου και όπου αναγιγνώσκονται ευκρινώς τα ονόματα των παραγγελλόντων τις εξετάσεις ιατρών, καθώς και άλλα ευαίσθητα δεδομένα, η ΕΙΝΚΥΜ διερωτάται:

  1. Πως είναι δυνατό επίσημο έγγραφο του Νοσοκομείου με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών να βρίσκεται στη διάθεση οποιασδήποτε εφημερίδας;
  2. Πως είναι δυνατό να κοινοποιούνται χωρίς να ερωτηθούν, τα ονόματα και στοιχεία συναδέλφων ιατρών των οποίων το αμάρτημα ήταν ότι ζήτησαν ένα αναλυτικό εργαστηριακό έλεγχο για τους ασθενείς τους;
  3. Πως είναι δυνατόν βλέποντας παραπεμπτικά εξετάσεων και μόνο και χωρίς να γνωρίζει την κλινική εικόνα του ασθενούς, οποιοσδήποτε (είτε δημοσιογράφος, είτε ιατρός) να αποφασίζει για την πιθανότητα κρουσμάτων οποιασδήποτε νόσου;
  4. Μήπως για τα παραπάνω πολύ σοβαρά σημεία πρέπει να ενδιαφερθεί και να τα διερευνήσει η Εισαγγελία Βόλου;

Αναμένοντας για τις ανάλογες ενέργειες των αρμόδιων φορέων.»

Δήλωση Ν. Χαυτούρα

Στην ανακοίνωση της ΕΙΝΚΥΜ και αντέδρασε έντονα ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και μέλος της σημερινής Διοίκησης κ. Νίκος Χαυτούρας, ο οποίος παρεμβαίνοντας στο θέμα, σε γραπτή του δήλωση επισημαίνει:

«Δυστυχώς ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ, από τις πρώτες κιόλας δημόσιες τοποθετήσεις του, επιβεβαιώνει τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Αντί να αντιδράσει, να πιέσει δυναμικά και να γίνει «ενοχλητικός» στην Κυβέρνηση και τη Διοίκηση, για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, για την αποδυνάμωση της Ορθοπεδικής Κλινικής, για τις τεράστιες ουρές ασφαλισμένων στο γκισέ των ραντεβού για τα εξωτερικά ιατρεία, για την αδυναμία της Οφθαλμολογικής Κλινικής και άλλων νευραλγικών τμημάτων, προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Οποιος βλέπει και καταγράφει την σκληρή πραγματικότητα στο Νοσοκομείο, είτε τον φιμώνει, είτε τον τρομοκρατεί, σε αγαστή πάντα συνεργασία με τη Διοίκηση. Εάν είναι ο Εισαγγελέας να παρέμβει, θα πρέπει να παρέμβει για τις τραγικές ελλείψεις και την υποστελέχωση σε προσωπικό. Η δημοσιογραφική έρευνα είναι επιβεβλημένη. Οποιος την εμποδίζει έχει κάτι να κρύψει.

Mε εκφοβισμούς και λασπολογία δεν φιμώνεται η αλήθεια. Δεν μπορούν τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας να σκεπαστούν, κάτω από το χαλί. Οι πραγματικοί συνδικαλιστές ορθώνουν ανάστημα και δεν συγκαλύπτουν διοικήσεις και κυβέρνηση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου