Η Λάρισα θέλει ρεβάνς από τον Βόλο!

η-λάρισα-θέλει-ρεβάνς-από-τον-βόλο-804796

Η αποστροφή της δήλωσης του δημάρχου Απ. Καλογιάννη ότι η Λάρισα έχοντας αρνητικές εμπειρίες από το παρελθόν διεκδικεί σημαντικές βελτιώσεις στο σχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο, είναι αρκούντως αποκαλυπτική των συγκρουσιακών διαθέσεων που διακατέχουν τον γειτονικό νομό. Η σύντομη, αλλά περιεκτική δήλωση του Απ. Καλογιάννη, ως πρώτη αντίδραση μετά την παρουσίαση και κατάθεση σε διαβούλευση – εξπρές του σχεδίου για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθιστά σαφές ότι η Λάρισα επιχειρεί να πάρει ρεβάνς για το …1998.

Η προτεινόμενη – αρχικά – μεταφορά της Γεωπονικής Σχολής στη Λάρισα, σχεδιασμός ο οποίος υπό την εξέταση ακαδημαϊκών κριτηρίων δεν πέρασε τελικά, φαίνεται ότι αποτέλεσε για τους γείτονες μία μάχη. Ο πόλεμος, ωστόσο, δείχνει να ξεκινά τώρα, με τη Λάρισα να ετοιμάζει κάθε όπλο της έναντι του Βόλου, από τον οποίο έχασε στο μακρινό παρελθόν την έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι μελλοντικές διεκδικήσεις με εμμονές του παρελθόντος, μόνο σε καταστροφικούς δρόμους μπορούν να οδηγήσουν.

Τοπικισμοί απέχουν μακριά από τις ανάγκες της εποχής, πόσο μάλλον όταν όλα αυτά περιστρέφονται γύρω από ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα οποία αναζητούν εκσυγχρονισμό, έχοντας διαγράψει λαμπρή πορεία στην Ευρώπη και διεθνώς.

Η Λάρισα ετοιμάζει την επίθεση, κάτι άλλωστε που δείχνει ένα ακόμη σημείο της δήλωσης Καλογιάννη, σύμφωνα με το οποίο καλεί σε συζήτηση τους φορείς της πόλης του σχετικά με το σχέδιο. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όμως, δεν αφορά σε μία πόλη, αλλά στο σύνολο της περιφέρειας και πλέον της Κεντρικής Ελλάδας ή καλύτερα σε όλη τη χώρα ως το τρίτο ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Η Λάρισα ακονίζει μαχαίρια, ενώ το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει την έδρα του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον Βόλο στη Λάρισα, απόφαση με την οποία το Υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι στον στηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχό της, ο οποίος σφόδρα αντέδρασε, όταν δεν του …έδιναν τη Γεωπονική Σχολή. Πλέον, πάρα τα χατίρια και τα ανταλλάγματα, που ουδεμία σχέση με ακαδημαϊκά κριτήρια έχουν, στη Λάρισα ζητούν και άλλα.

Αυτά ως προς τη γειτονική πόλη. Στον Βόλο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η πλειονότητα κρατάει ομπρέλα για τις ψιχάλες, ενώ μας φτύνουν… Την ώρα που η Λάρισα δείχνει να κινείται με απόλυτη συσπείρωση μπροστά στις διεκδικήσεις της, στον Βόλο οι έριδες και οι παραγοντισμοί οδήγησαν στο να κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους η επιχείρηση υφαρπαγής του Οικονομικού Τμήματος από τον Βόλο.

Ο Βόλος βάζει βούτυρο στο ψωμί της Λάρισας. Ποντάρει, ωστόσο, σε όσους με σοβαρότητα αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου