Οι προειδοποιήσεις δεν γίνονται στον αέρα

οι-προειδοποιήσεις-δεν-γίνονται-στον-758450

Οι προειδοποιήσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ατομική προστασία και τη δημόσια υγεία, αλλά και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Της Βάσως Κυριαζή

Oλοένα και περισσότεροι επιστήμονες κάθε μέρα βγαίνουν και απευθύνουν εκκλήσεις ειδικά στους νέους πλέον να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές και την κοινωνική τους δραστηριότητα, βλέποντας την απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ειδικά σε νεαρές ηλικίες.

Το ζήτημα του συνωστισμού σε πλατείες, καφετέριες και κλαμπ τις τελευταίες μέρες έχει αναδειχτεί σε μείζον, διότι από μέρα σε μέρα τα άτομα που νοσούν αυξάνονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον άμεσο κίνδυνο διασποράς του ιού στις τοπικές κοινωνίες.

«Η νεολαία δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τον κίνδυνο. Χρειάζεται προσοχή, να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, οι αποστάσεις ασφαλείας στα νεολαιίστικα στέκια που συχνάζουν», επισήμανε προχθές στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής «σοφών» του υπουργείου Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου για να καταδείξει την ανάγκη συμμόρφωσης όλων των νέων στα μέτρα που εφαρμόζονται.

«Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, γιατί εάν τα διψήφια κρούσματα αυξηθούν σε τριψήφια, καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει» είπε με νόημα χθες σε απευθείας σύνδεση με το Mega η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής, επίσης θέλοντας να κρούσει καμπανάκι αφύπνισης, πριν εκδηλωθεί ο κίνδυνος που ελλοχεύει.

Οι προειδοποιήσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ατομική προστασία και τη δημόσια υγεία, αλλά και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο αν προκύψει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

Το σύστημα είναι στα όριά του. Το προσωπικό έχει κουραστεί όλους αυτούς τους μήνες, διότι πέρασε πολύ δύσκολο χειμώνα και αντιμετώπισε ιό, που δεν ήξερε, χωρίς να έχουν τελειώσει τα πρωτόκολλα και χωρίς να έχουμε ακόμη το εμβόλιο, που θα μπορούσε να περιορίσει τη δράση του θανατηφόρου ιού.

Επιπροσθέτως έχοντας επιστρέψει στην κανονικότητα τα νοσοκομεία πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και τα υπόλοιπα περιστατικά, τη λειτουργία κλινικών, τα χειρουργεία. Ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων θα σημάνει κόκκινο συναγερμό και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου