Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή

βρισκόμαστε-σε-κρίσιμη-καμπή-775236

Της Βάσως Κυριαζή

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και δη των εισαγόμενων είναι αναμενόμενη. Από τη στιγμή που η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα και αποφάσισε να ανοίξει ξανά τα σύνορά της για να υποδεχτεί τους τουρίστες, είναι επόμενο να υπάρχουν ρίσκο και κρούσματα.

Οπως επίσης είναι ηλίου φαεινότερο πλέον πως η προσπάθεια της χώρας να αποτρέψει τη διασπορά του κορονοϊού βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Οχι μόνο λόγω του τουρισμού, αλλά κυρίως εξαιτίας της γενικής χαλάρωσης, που παρατηρείται από εμάς τους ίδιους τους πολίτες.

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μία πρέπει να παλέψει για να περιοριστεί η διασπορά και παράλληλα να ενισχύσει όσο γίνεται την οικονομία της μέσω του τουρισμού. Η ανακοίνωση προχθές 50 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 27 εισαγόμενα, το πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο των βαλκανικών χωρών, η αύξηση των σποραδικών κρουσμάτων και στο εσωτερικό της χώρας και τα φαινόμενα χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες είναι λογικό να έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα τους αρμόδιους φορείς, που δεν το κρύβουν πως είναι θορυβημένοι από τις εικόνες συνωστισμού χωρίς τη λήψη μέτρων προστασίας.

«Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε» δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία οι επιστήμονες και οι κυβερνητικοί παράγοντες. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σε μία προσπάθεια να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως η κατάσταση είναι σοβαρή, τόνισε: «Χτυπάμε καμπάνα κινδύνου, όχι καμπανάκι».

Είναι σαφές πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι από το εσωτερικό. Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης, διότι ο κορονοϊός δεν έφυγε. Για αυτό και ο καθένας και η καθεμία ατομικά έχουμε ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε και έναντι της κοινωνίας να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία. Σε διαφορετική περίπτωση, αν η κατάσταση ξεφύγει, ας είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα. Μόνο που αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο οδυνηρό για τη χώρα και όλους μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου