Το στοίχημα της επόμενης μέρας στον τουρισμό

το-στοίχημα-της-επόμενης-μέρας-στον-το-7117

Της Βάσως Κυριαζή

Το στοίχημα της επόμενης μέρας για τον τουρισμό πρέπει να κερδηθεί σήμερα. Ευτυχώς τουλάχιστον σε αυτό ομονοούν όλοι. Για αυτό και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον τουρισμό, που μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η συμμετοχή του στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αφού συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση των δεικτών του ΑΕΠ και στην απασχόληση. Τo 2019 ήταν χρονιά ρεκόρ για τα τουριστικά έσοδα, που ξεπέρασαν τα 18 δισ., ενώ στην αιχμή της τουριστικής περιόδου συνεισέφερε μέχρι και στο 45% της απασχόλησης.

Οσο εντυπωσιακή όμως ήταν η άνοδος, τόσο δύσκολη φαίνεται ότι θα είναι η φετινή συνέχεια λόγω της πανδημίας. Σειρά συναφών κλάδων, όπως ενοικιάσεις αυτοκινήτων, εστίαση, προμήθειες κ.λπ., ζει και επηρεάζεται άμεσα από τον τουρισμό. Μελέτη παραπέμπει σε μείωση του ΑΕΠ το 2020 κατά σχεδόν 35%.

Ετσι, μια χρονιά που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες, αφού τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 19,7% στην τουριστική κίνηση και 24,4% στα έσοδα, προς το παρόν έχει μετατραπεί σε άγνωστο Χ με τους περισσότερους επαγγελματίες να είναι απαισιόδοξοι ως προς τη συνέχεια. Λογικό, καθώς λόγω της διαφορετικής εξέλιξης που έχει επιδημιολογικά η νόσος από χώρα σε χώρα, κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να προβλέψει ποιες τουριστικές αγορές θα ανταποκριθούν θετικά και ποιες όχι.

Κράτος, τουριστικοί φορείς και συναφείς επιχειρήσεις έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να διατηρήσουν την εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού. Αυτή την εικόνα αποκόμισε ολόκληρη η υφήλιος και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, εξαίροντας τη στάση των Ελλήνων, αλλά και την έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Αν μάλιστα η πορεία της πανδημίας στο εσωτερικό της χώρας παραμείνει σε γενικές γραμμές ευνοϊκή, ο εγχώριος τουρισμός μπορεί επίσης σε συνδυασμό με τους τουρίστες, που θα έρθουν από το εξωτερικό, να πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας.

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού και της παροχής βιωματικής εμπειρίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, επίσης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της φετινής τουριστικής περιόδου.

Τα εργαλεία λοιπόν υπάρχουν. Αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου