Περισσότερη υπευθυνότητα χρειάζεται

περισσότερη-υπευθυνότητα-χρειάζεται-8733

Της Βάσως Κυριαζή

Οι επιστήμονες εγκαίρως έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι αν δεν προσέξουμε, ο κορονοϊός, που παραμένει εδώ, θα επανακάμψει και μάλιστα δριμύτερος. Είχαν απόλυτο δίκαιο που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας από τους πολίτες να μη χαλαρώνουν.

Εχουν ήδη επιβεβαιωθεί και έχουν δίκιο που προειδοποιούν χωρίς περιστροφές, προσοχή, η πανδημία είναι εδώ, ο ιός ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή να εκδηλωθεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Η τήρηση των στοιχειωδών αποστάσεων σε πλατείες, παιδικές χαρές, πεζόδρομους έχει πλέον ξεχαστεί. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο και μόνο όταν χτυπούν τα καμπανάκια στις κατά τόπους κοινωνίες πειθαρχούν για λίγο και ξανά πάλι από την αρχή… σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Η πολιτεία μέχρι τώρα έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά. Σε κάθε ευκαιρία σπεύδει να επισημάνει πως πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή και ότι είναι κρίμα να πάνε χαμένες τόσες θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός κερδίζοντας τον θαυμασμό όλης της υφηλίου.

Να επιστρέψουμε σε ρυθμούς γενικής καραντίνας, επειδή υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν να αδιαφορούν για την ατομική τους ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, θα είναι καταστροφικό.

Ούτε τα σύνορα μπορούμε να κλείσουμε ξανά, ούτε οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν lock down, ούτε ο κόσμος να ξανακλειστεί στα σπίτια του. Για να μη συμβούν αυτά όμως οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι.

Μία ανεξέλεγκτη επάνοδος πανδημίας είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει «μέσα», από την «ανεμελιά» και την εγκατάλειψη των προληπτικών μέσων (πλύσιμο χεριών, μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας κ.λπ.) παρά από τους τουρίστες.

Ο κίνδυνος λοιπόν του κορονοϊου δεν έχει παρέλθει. Για αυτό και όλοι οφείλουν να τηρούν τους περιορισμούς και να μην εφησυχάζουν. Στόχος όλων είναι η ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου