ΤΟΠΙΚΑ

Θετικό στον κορονοϊό το 2χρονο κοριτσάκι

θετικό-στον-κορονοϊό-το-2χρονο-κοριτσά-50558

Αρνητικά τα υπόλοιπα 8 δείγματα της ιχνηλάτησης, που έγινε στα συγγενικά πρόσωπα των δύο ζευγαριών, που νοσούν από COVID – 19

Θετικό στον κορονοϊό είναι το 2χρονο κοριτσάκι της 30χρονης Βολιώτισσας που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας με COVID- 19. Eίναι το ένα και μοναδικό θετικό κρούσμα, που προέκυψε από την ιχνηλάτηση των εννιά επαφών των δύο ζευγαριών, που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και νοσηλεύονται σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οπως όλα δείχνουν τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και η διασπορά του ιού είναι περιορισμένη.

Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης στον Βόλο, ο ΕΟΔΥ έλαβε 9 συνολικά δείγματα από τις επαφές των τεσσάρων κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εκδόθηκαν, αρνητικοί σε κορονοϊό είναι οι δύο εκπαιδευτικοί, γονείς του 30χρονου γυμναστή από τον Βόλο. Επίσης αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα και για τους γονείς της 30χρονης εγκύου, (ο πατέρας της έδωσε επίχρισμα στον Βόλο και η μητέρα της στην Αθήνα όπου βρίσκεται), καθώς επίσης και για τους γονείς του δεύτερου ζευγαριού που επέστρεψε πριν από 12 ημέρες από τη Γερμανία και «έσπασε» την καραντίνα, γεγονός που ευθύνεται για τη μετάδοση του ιού στο πρώτο ζευγάρι των Βολιωτών που νόσησε, όπως εκτιμούν οι γιατροί.

Με ήπια συμπτώματα το κοριτσάκι

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, το δίχρονο κοριτσάκι παρουσιάζει πολύ ήπια συμπτώματα, με τους γιατρούς να εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Κρίθηκε ωστόσο απαραίτητο για προληπτικούς λόγους να μεταφερθεί χθες στο μεσημέρι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου νοσηλεύονται οι γονείς του σε κοινό θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Λήξη συναγερμού

Η ανακοίνωση ότι τα συγγενικά πρόσωπα των δύο ζευγαριών είναι αρνητικά στον COVID- 19 προκαλεί ανακούφιση και για έναν επιπλέον λόγο. Η εκτεταμένη αναστάτωση που είχε προκληθεί στην πόλη, αφορούσε στο γεγονός ότι οι τρεις γονείς των δύο ζευγαριών είναι εκπαιδευτικοί σε δημόσια σχολεία, γεγονός που οδήγησε τον Δήμο Βόλου να αναστείλει τη λειτουργία πέντε σχολικών μονάδων στις οποίες έγινε απολύμανση για προληπτικούς λόγους. Επιπροσθέτως ο 30χρονος γυμναστής εργαζόταν ως προπονητής σε Ακαδημία Ποδοσφαίρου, η οποία πήρε την πρωτοβουλία να αναστείλει τη λειτουργία της για λόγους προληπτικούς, αφού ο ΕΟΔΥ δεν πρότεινε κάτι τέτοιο επισημαίνοντας εξαρχής ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για τα παιδιά που αθλούνται στα τμήματα της Ακαδημίας, καθώς θεωρούνται «περιστασιακές επαφές» και ως εκ τούτου δεν υφίστανται άμεσος κίνδυνος μετάδοσης και διασποράς του ιού.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία και καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ήταν πάντως σαφής, ως προς το ότι μετά τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης θα πρέπει να σημάνει λήξη συναγερμού στον Βόλο. «Το γεγονός ότι από τα εννιά συνολικά δείγματα τα 8 είναι αρνητικά και αφορούν στις στενές επαφές των δύο ζευγαριών στον Βόλο είναι μία μεγάλη ανακούφιση. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα εκτιμούμε ότι η διασπορά του ιού είναι πολύ περιορισμένη και δεν υφίσταται λόγος μεγαλύτερης ανησυχίας».

Επιπλέον, σημείωσε πως η σύσταση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας στα 50 περίπου παιδιά που προπονήθηκαν με τον γυμναστή, ήταν να παραμείνουν σ’ έναν αυτοπεριορισμό και να μην πάνε στο σχολείο για μια εβδομάδα.

Πώς φτάσαμε στο 7ο κρούσμα

Το 2χρονο κοριτσάκι που διαπιστώθηκε ότι νοσεί από κορονοϊό είναι το 7ο συνολικά κρούσμα στη Μαγνησία. Προηγήθηκαν τα τέσσερα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα στα δύο νεαρά ζευγάρια, την 30χρονη έγκυο και τον σύζυγο της, γυμναστή, και του 26χρονου αθλητή και της 25χρονης φίλης του, οι οποίοι πρόσφατα επέστρεψαν από τη Γερμανία και φέρεται να είναι το σημείο «μηδέν» έναρξης των κρουσμάτων.

Ο συναγερμός στον Βόλο σήμανε την περασμένη Πέμπτη, όταν έγινε γνωστό ότι 30χρονη μητέρα , έγκυος στον 6ο μήνα, που έκανε στην ιδιωτική κλινική ΑΝΑΣΣΑ το τεστ για κορονοϊό, διαγνώστηκε θετική. Η νεαρή μητέρα μεταφέρθηκε αμέσως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Την επόμενη μέρα ήταν η σειρά του συζύγου της να διαγνωστεί θετικός στον ιό. Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου να αναζητηθούν οι επαφές τους και να ξεκινήσει η ιχνηλάτηση που έφτασε στο δεύτερο ζευγάρι των Βολιωτών που επέστρεψαν από τη Γερμανία και έσπασε την καραντίνα. Ο ΕΟΔΥ ανέλαβε πλέον να προχωρήσει σε εκτεταμένη ιχνηλάτηση για να φτάσουμε στη χθεσινή μέρα που εκδόθηκαν τα αποτελέσματα που αναφέρονται πιο πάνω.

Σημειώνεται πως από την αρχή της πανδημίας είχαν καταγραφεί άλλα δύο θετικά κρούσματα κορονοϊού, σε έναν 22χρονο Βολιώτη φοιτητή και σ΄ έναν 77χρονο Γερμανό υπήκοο που διατηρεί στο Νότιο Πήλιο εξοχική κατοικία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου