Δεν χρειάζεται εφησυχασμός

δεν-χρειάζεται-εφησυχασμός-51725

Της Βάσως Κυριαζή

Οταν πριν από την άρση των περιοριστικών μέτρων οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι υπουργοί προειδοποιούσαν ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό και ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη με την πανδημία, ορισμένοι ενδεχομένως να θεώρησαν ότι η επισήμανση είναι υπερβολική.

Συνεχώς όμως με αφορμή διάφορες πτυχές της καθημερινότητας αποδεικνύεται πως έχουν δίκιο. Ο COVID-19 είναι εδώ και δεν αστειεύεται. Χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, πιστή και αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας και φυσικά υπευθυνότητα από όλους.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα είναι ο εφησυχασμός. Αν εφησυχάσουμε θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Δεν έφυγε ο ιός. Είναι στην κοινωνία μας. Θα είναι μαζί μας για τον επόμενο 1 – 1,5 χρόνο και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, είπε μόλις προχθές λοιμωξιολόγος. Οπερ σημαίνει πως αν κάνουμε λάθη θα επιστρέψει.

Η συμπεριφορά των πολιτών είναι ο κυριότερος παράγων, που είτε κρατά την πανδημία σε καταστολή, είτε σε επαναφορά.

Οτι αποφύγαμε έγκαιρα τέτοιες καταστάσεις, λόγω της λήψης μέτρων, δεν σημαίνει ότι παύει να είναι επικίνδυνος ο ιός για αυτό και όταν του παραχωρείται χώρος… δείχνει τα δόντια του.

Η προσοχή είναι το Α και το Ω, πολλώ δε μάλλον τώρα που ανοίγει ο τουρισμός και ενδεχομένως να προκύψουν και εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού, λόγω της τουριστικής έλευσης στη χώρα μας.

Είναι ένα ρίσκο που αναλαμβάνει η χώρα στην προσπάθεια να επανακτήσει την οικονομική δραστηριότητα σε τομείς που έχουν πληγεί εξαιτίας της πανδημίας, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση.

Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει σχέδιο για τη διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων και δημιουργεί επιπλέον προϋποθέσεις ασφάλειας στους τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα μας, η οποία έδωσε θετικά δείγματα γραφής στη διαχείριση της πανδημίας και λογικά τώρα περιμένει να δρέψει τους καρπούς της προσπάθειας.

Ας παραμείνουμε, λοιπόν, προσεκτικοί, τηρώντας τις οδηγίες που έχουν δοθεί, διότι μόνο έτσι θα έχουμε τουλάχιστον θωρακίσει όσο μπορούμε περισσότερο τη δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου