ΤΟΠΙΚΑ

Ο «πόλεμος»… της λευκής μπλούζας

ο-πόλεμος-της-λευκής-μπλούζας-275387

Το τέλος της πάγιας αντιμισθίας και οι οφειλές πίσω από το τελεσίγραφο των οικογενειακών γιατρών ότι θα «κρεμάσουν» τα στηθοσκόπια

Σε τροχιά σύγκρουσης ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ή αλλιώς ο ΕΟΠΥΥ με τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς. Το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής υπηρεσιών προς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που εξετάζουν σοβαρά οι οικογενειακοί γιατροί λόγω του «παγώματος» των πληρωμών τους τελευταίους μήνες, αποτελεί αιτία πολέμου για τον Οργανισμό. Στη Μαγνησία συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ είναι 15 παθολόγοι, επτά γενικοί γιατροί και έξι παιδίατροι. Εάν οι προαναφερθέντες ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί, υλοποιήσουν την απειλή τους και προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, τότε θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στους ασφαλισμένους.

Πώς προκλήθηκε η «εμπλοκή»

Η εμπλοκή προκλήθηκε λόγω της λήξης της «χαριστικής» πρώτης περιόδου που είχε θεσπίσει το υπουργείο Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί λάμβαναν από τον ΕΟΠΥΥ πάγια αντιμισθία, αλλά και της αποτυχίας του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που είχε προωθήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και η οποία δεν έπεισε τους πολίτες να εγγραφούν σε οικογενειακούς γιατρούς.

Ειδικότερα, η σύμβαση που έχουν υπογράψει οι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ προβλέπει ότι ο κάθε οικογενειακός γιατρός θα πληρώνεται βάσει του αριθμού των εγγεγραμμένων σε αυτόν πολιτών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι θα χρειαζόταν χρόνος για να εγγραφούν αρκετοί πολίτες σε οικογενειακό γιατρό, είχε καθοριστεί μια περίοδος κατά την οποία οι περίπου 700 ιδιώτες συμβεβλημένοι γιατροί λάμβαναν από τον ΕΟΠΥΥ πάγια αντιμισθία ύψους 1.800 ευρώ.

Σήμερα, η πλειονότητα των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών έχουν από 500 έως 700 εγγεγραμμένους πολίτες ως πληθυσμό ευθύνης τους, έναντι 2.250 στους οποίους στόχευε το σύστημα που είχε συστήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Η «χαριστική» αυτή περίοδος στην οποία πληρώνονταν με πάγια αντιμισθία οι γιατροί έληξε στα τέλη Αυγούστου για μια μερίδα γιατρών και στα τέλη Οκτωβρίου για τους υπολοίπους και αναμένεται να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα ισχύσει από εδώ και πέρα σχετικά με τις αποδοχές τους, καθώς θα πρέπει να γίνει επανυπολογισμός με βάση τους «πραγματικούς ασθενείς» τους οποίους έχουν υπ’ ευθύνη τους οι γιατροί.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι αρκετοί γιατροί θα δούνε τις αμοιβές τους κατά πολύ μειωμένες από την πάγια αντιμισθία που ελάμβαναν και αυτό προκαλεί αντιδράσεις, ενώ δεν αποκλείεται πολλοί να διακόψουν τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, για αυτό και πιέζουν να αποπληρωθούν τα χρήματα που τους οφείλονται ώστε μετά να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Απέτυχε ο θεσμός

Οι οικογενειακοί γιατροί που έχουν μείνει απλήρωτοι είναι οι ιδιώτες γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι που συμβλήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως είχε σχεδιαστεί επί θητείας Ξανθού – Πολάκη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι οικογενειακοί αυτοί γιατροί θα συνεπικουρούσαν το έργο των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) και θα κάλυπταν ως οικογενειακοί γιατροί τον πληθυσμό όπου δεν υπήρχαν ΤΟΜΥ. Ωστόσο για παράδειγμα στη Μαγνησία, εκτός από τις 4 ΤΟΜΥ που λειτούργησαν στη Μαγνησία (Νέας Ιωνία, Αγριά, Ιωλκός, Νέα Αγχίαλος) και τη λειψή στελέχωσή τους, ελάχιστοι είναι και όσοι γιατροί συμβλήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως, εκτός από το ότι ουσιαστικά ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν έχει λειτουργήσει, οι ασφαλισμένοι για να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτές πρέπει να απευθυνθούν πλέον στο Νοσοκομείο.

Στην αντεπίθεση ο ΕΟΠΥΥ

Το θέμα πονοκεφαλιάζει τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ η οποία ωστόσο περνώντας στην αντεπίθεση κατά των συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα και εκφράζει την έκπληξή της για τις νομικές ενέργειες των γιατρών του ΕΟΠΥΥ αλλά και τις προειδοποιήσεις των γιατρών ότι θα προχωρήσουν σε επίσχεση. Όπως υποστηρίζεται έχουν ήδη ενημερωθεί τα θεσμικά όργανα των γιατρών ότι επίκειται η ψήφιση τροπολογίας για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου