Αφησαν πίσω τους πληγές… και μιλούν

αφησαν-πίσω-τους-πληγές-και-μιλούν-275403

Μπορεί ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης να σπεύδουν ακόμη να κομπορρημονούν για τα «επιτεύγματά» τους, κάποια στιγμή, όμως, θα πρέπει να απολογηθούν δημοσίως για τις αστοχίες τους

Από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σε διάφορους τομείς, που συνθέτουν το δημόσιο σύστημα υγείας, γίνεται σαφές πως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκτός ότι δημιούργησε δομές με προχειρότητα και χωρίς συγκεκριμένο προγραμματισμό, δεν είχε ξεκαθαρισμένο στρατηγικό στόχο για τις αλλαγές, που επεδίωξε στον ευαίσθητο τομέα.

Από τη φιλόδοξη «μεταρρύθμιση» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέχρι τις «τονωτικές ενέσεις» στο Σύστημα Υγείας και από την αξιολόγηση και αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων μέχρι την πρόσβαση όλων των πολιτών στο ΕΣΥ, οι περισσότερες επιλογές συνοδεύτηκαν από κινήσεις εντυπωσιασμού κυρίως και με το σύστημα να μην είναι προετοιμασμένο να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση.

Μπορεί ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης να σπεύδουν ακόμη να κομπορρημονούν για τα «επιτεύγματά» τους, κάποια στιγμή, όμως, θα πρέπει να απολογηθούν δημοσίως για τις αστοχίες τους.

Διότι δεν είναι δυνατόν να προσπαθείς να αναβαθμίσεις το Πρωτοβάθμια Σύστημα Υγείας δημιουργώντας Τοπικές Μονάδες Υγείας, που όμως είναι υποστελεχωμένες. Ούτε να εξαγγέλλεις προσλήψεις στα χαρτιά… με αποτέλεσμα κλινικές στα νοσοκομεία να λειτουργούν στο κόκκινο και να ζητείς τα ρέστα από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, διότι μέσα σε πέντε μήνες δεν έχει αντιμετωπίσει το χάος… που κληρονόμησε.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τον θεσμό των οικογενειακών γιατρών κατέρρευσε πριν καλά – καλά ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να ενημερώσει τους γιατρούς ότι η πάγια αντιμισθία που ελάμβαναν όταν ξεκίνησε ο θεσμός, δεν μπορεί να καταβάλλεται εσαεί. Να πληρώνονται οι οικογενειακοί γιατροί, αλλά για τους ασφαλισμένους που έχουν υπό την ευθύνη τους, όχι επί όσων θα έπρεπε να έχουν, αλλά δεν έχουν εγγραφεί στα μητρώα του θεσμού.

Με τις περίφημες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) υποστελεχωμένες, καθώς ο ιατρικός κόσμος έστρεφε την πλάτη στις συμβάσεις που πρότεινε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς να προσφέρουν απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες τις υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους, η κατάσταση δεν διαμορφώνεται θετική για τους πολίτες που χρειάζονται υπηρεσίες υγείας.

Το έλλειμμα των γιατρών της ΠΦΥ αναμένεται να προκαλέσει έμφραγμα στις νοσοκομειακές δομές και θα υποχρεώσει πολλούς να κινηθούν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας για τις ιατρικές επισκέψεις.

Τους ρώτησε κανείς, όμως, αν έχουν χρήματα για να το κάνουν; Ποιος θα πληρώσει «τη νύφη» για αυτό;

Επί των παραπάνω, οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης έχουν να πούνε κάτι ή μακαρίζουν τον εαυτό τους, που τώρα έπεσε ο κλήρος στον Βασίλη Κικίλια να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου