Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και το ενεργειακό κόστος

η-ανταγωνιστικότητα-των-επιχειρήσεω-279703

Το κόστος ενέργειας πρέπει να μειωθεί, ώστε ανάλογα να συμπαρασύρει προς τα κάτω και το αντίστοιχο παραγωγής, για να στηριχτεί επί της ουσίας η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων

Χρόνια ολόκληρα οι ενεργοβόρες, ειδικά, επιχειρήσεις διαμαρτύρονται και ζητούν να ληφθούν μέτρα, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, διότι λειτουργώντας σε διεθνές περιβάλλον έχουν καταστεί εν πολλοίς μη ανταγωνιστικές.

Από τους βασικούς παράγοντες, που καθορίζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, είναι το κόστος ενέργειας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για μεγάλης κλίμακας βιομηχανίες, είτε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης, της εστίασης και της αγροτικής παραγωγής, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας, που οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ειδικά οι παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν είναι υπερβολή να επισημανθεί πως υπό το αυξημένο βάρος του κόστους ενέργειας λυγίζουν, διότι, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, επιβαρύνονται με τα υψηλότερα τιμολόγια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία τους.

Οι επιχειρήσεις έχουν κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου

για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για τη βιωσιμότητά τους. Οπως επισημαίνουν, είναι αδύνατον να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες του εξωτερικού, όταν προστίθενται επιπλέον βάρη στην επιχειρηματικότητα, μέσω του ενεργειακού κόστους, ενώ άλλες χώρες εφαρμόζουν ενισχυτικά μέτρα για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να το αντιμετωπίσουν.

«Πώς θα ανταγωνιστούμε εταιρείες σε γειτονικές χώρες, που έχουν πολύ φτηνή ενέργεια; Τα κόστη είναι απαγορευτικά. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αναγκάζονται να πωλούν σε οριακές τιμές ή ακόμα και με ζημίες για να κρατηθούν στις αγορές του εξωτερικού, ελπίζοντας ότι θα ληφθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση» υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των ενεργοβόρων επιχειρήσεων.

Η πρωτοβουλία, που ανέλαβε προς αυτή την κατεύθυνση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, χτυπώντας την πόρτα του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αποσκοπεί κυρίως να πειστεί η Πολιτεία πως είναι μονόδρομος η λήψη μέτρων, που θα στηρίζουν τη βιομηχανία.

Σε περίοδο, κατά την οποία βασικό ζητούμενο από τις κυβερνητικές πολιτικές είναι η βελτίωση του παραγωγικού ιστού και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση με τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να εξετάσουν το θέμα και να αναζητήσουν τις ενδεδειγμένες λύσεις.

Το κόστος ενέργειας πρέπει να μειωθεί, ώστε ανάλογα να συμπαρασύρει προς τα κάτω και το κόστος παραγωγής. Η έως σήμερα ασκούμενη ενεργειακή πολιτική εστιαζόταν άμεσα ή έμμεσα στην επίτευξη εσόδων για το κράτος μέσω της υπερφορολόγησης, των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Καιρός να αλλάξει, για να στηριχθεί επί της ουσίας η εθνική ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου