ΤΟΠΙΚΑ

Ακυρώνεται η τριήμερη απεργία στα διαγνωστικά κέντρα

ακυρώνεται-η-τριήμερη-απεργία-στα-δια-297800

Αναστολή αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες- Κανονικά οι εξετάσεις ασθενών

Δεν κηρύσσεται τελικά η τριήμερη προειδοποιητική απεργία, που είχαν κηρύξει από αύριο Πέμπτη και μέχρι το Σάββατο οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν προγραμματίσει να κάνουν τις συγκεκριμένες ημέρες εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά ιατρεία και εργαστήρια δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.

Η αναστολή κρίθηκε απαραίτητη καθώς το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ συνέστησαν ομάδας εργασίας με στόχο τη μείωση ή και την εξάλειψη του clawback, την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη συνταγογράφηση, αλλά και των προστίμων προς τους γιατρούς.

Βολιώτες κλινικοεργαστηριακοί γιατροί δήλωσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κλάδου με κυρίαρχο το θέμα του clawback, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείονται νέες κινητοποιήσεις εάν δεν δοθούν απαντήσεις.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αφενός την άμεση κατάργηση του clawback (αυτόματη περικοπή υπέρβασης δαπανών) και την έκδοση υπουργικής απόφασης για ρύθμιση των οφειλών του προς τον ΕΟΠΥΥ και αφετέρου την αύξηση του προϋπολογισμού για τις ιατρικές πράξεις οι οποίες παραμένουν στο επίπεδο εκείνων του 1991.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων μέσω του μέτρου της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών (clawback) για το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ανέρχεται στα ίδια επίπεδα περίπου με το περσινό, γεγονός το οποίο έχει θέσει τον κλάδο, για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο, σε θέσεις μάχης.

Σημειώνεται τέλος πως τα διαγνωστικά κέντρα είχαν προβεί σε κινητοποιήσεις και τον περασμένο Μάιο, αλλά διεκόπησαν λόγω των πολιτικών εξελίξεων που οδήγησαν τελικά στις εκλογές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου