Γιατί δυσφόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ;

γιατί-δυσφόρησε-ο-συριζα-311045

Δυσφόρησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και επέκρινε την κυβέρνηση με αφορμή την έφοδο στις τράπεζες, που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να υποστηρίξει ότι πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού, εκτίμηση που ωστόσο δεν φαίνεται να έχει καμία βάση, αν σκεφτεί κανείς ότι η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή λίγο αργότερα βγήκε και τους διέψευσε μιλώντας για προσχεδιασμένους διαδοχικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας και σχετικών καταγγελιών.

Αυτό που ωστόσο προκαλεί ερωτηματικά και θα πρέπει να απαντηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αν συμφωνεί ή διαφωνεί με το να γίνονται έλεγχοι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες ή θα μείνει απλά στις επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης;

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πώς τοποθετείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σ’ αυτό το κεφαλαιώδες θέμα. Πρέπει ή όχι να γίνονται έλεγχοι και σε ποιο βαθμό;

Αν ρωτήσεις τον οποιονδήποτε πολίτη θα απαντήσει καταφατικά και δικαίως.

Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι άβατο. Πόσο μάλλον σε μία ευνομούμενη πολιτεία, που θα πρέπει όλοι να ελέγχονται και για όλους να ισχύουν τα ίδια μέτρα και σταθμά. Το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας δεν είναι άμοιρο ευθυνών για όσα διαδραματίστηκαν και προκάλεσαν την κρίση το 2010. Ασφαλώς δεν είναι λογικό να τυγχάνει της προστασίας του κράτους μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της λειτουργίας του.

Παθογένειες υπήρξαν και ακόμη υπάρχουν. Ως εκ τούτου αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, όπως αυτοί που ξεκίνησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι όχι απλά επιβεβλημένοι, αλλά εκ των ων ουκ άνευ.

Οπως μπήκε φραγμός μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης στις ανεξέλεγκτες χρεώσεις, που επιχειρήθηκε να επιβληθούν, καιρός είναι να γίνει συνείδηση και στους τραπεζίτες ότι υπάρχουν Ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίες όποτε το κρίνουν απαραίτητο θα προβαίνουν σε ελέγχους.

Κανονικά οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει να τους επιδιώκουν, διότι έτσι θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους στους πολίτες, οι οποίοι τις αντιμετωπίζουν με μεγάλη δόση επιφυλακτικότητας και πολλές φορές δεν έχουν άδικο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου