ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Αγοραστός: Προέχουν οι ανάγκες των πολλών

κ-αγοραστός-προέχουν-οι-ανάγκες-των-πο-345647

Οι Περιφέρειες, το «κλειδί» για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής της Ευρώπης, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Τη βεβαιότητα ότι το έλλειμμα κοινωνικής συνοχής που πλήττει την Ευρώπη μπορεί να εξαλειφθεί μόνο εφόσον οι πολιτικές που θα υιοθετηθούν θα είναι υπέρ των πολλών, εξέφρασε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κων. Αγοραστός στην παρέμβασή του στην ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρατήρησε πως σήμερα στην Ευρώπη δεν υπάρχει κοινωνική ισορροπία, επισήμανε πως μόνο οι Περιφέρειες μπορούν να εγγυηθούν την κοινωνική συνοχή, μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζουν υπέρ των πολιτών. «Είμαστε υπέρ των πολλών και όχι των λίγων. Σήμερα δυστυχώς στην Ευρώπη δεν υπάρχει κοινωνική ισορροπία. Είναι απαραίτητη η συνέργεια και ο σεβασμός στις ανάγκες των πολλών, ώστε το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινωνική συνοχή να μετουσιωθεί σε πράξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έδειξε επίσης να συμμερίζεται απολύτως τις ανησυχίες που εξέφρασαν στην ολομέλεια αρκετοί αιρετοί της Αυτοδιοίκησης από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά τη διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, για να επισημάνει πως μπορεί το εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών να είναι ο προϋπολογισμός, όμως τα έργα θα πρέπει να είναι αυτά που θα καθορίζουν το ύψος του και όχι το αντίστροφο. «Θα πρέπει ο σχεδιασμός αλλά και τα έργα και οι υποδομές που σχεδιάζονται να απαντούν στις ανάγκες των πολλών. Γι’ αυτό και θα πρέπει τα έργα να καθορίζουν τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Καμπανάκι για προσφυγικό

Στο μεταξύ, ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό ζήτησε από τις Βρυξέλες, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Σε παρέμβασή του στη συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), ζήτησε παράλληλη, οικονομική στήριξη, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στην Ελλάδα καταθέτοντας στοιχεία που σοκάρουν, περισσότερα από 5 εκατομμύρια Έλληνες είναι οικονομικά ανενεργοί, οι άνεργοι ξεπερνούν τους 850.000 ενώ ο ενεργά οικονομικός πληθυσμός μόλις που αγγίζει τα 4 εκατομμύρια.

Ο Κ. Αγοραστός υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί ένα modus vivendi της Ευρώπης με την Τουρκία, διότι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας, με τα θαλάσσια σύνορα να είναι ανοιχτά και τα σύνορα προς την Ευρώπη να παραμένουν κλειστά. Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προβλήματος και η λύση πρέπει να δοθεί από την Ευρώπη, με τη στήριξη όχι μόνο των προσφύγων και των μεταναστών αλλά και των Ελλήνων πολιτών».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου