ΤΟΠΙΚΑ

Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών: Ουδέν νεότερο για τον ρυπαντή

μόνιμη-επιτροπή-περιφερειών-ουδέν-νε-354649

Κανείς δεν έγινε σοφότερος από τη χθεσινή συνεδρίαση – Αραβώσης: Κανένα επιβαρυντικό στοιχείο για την ΑΓΕΤ – Αγοραστός: Δεν υπάρχουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν αέρια ρύπανση

Κανένα νέο στοιχείο δεν προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση στην Ειδική Επιτροπή των Περιφερειών στη Βουλή, που συγκλήθηκε για να συζητήσει για το θέμα της αέριας ρύπανσης στον Βόλο, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό εξαρχής να θέτει ζήτημα για τη θεματολογία της ημερήσιας διάταξης στην προεδρεύουσα Ζέττα Μακρή. «Είναι λάθος η ημερήσια διάταξη που εκδόθηκε. Δεν υπάρχει αέρια ρύπανση, ούτε στοιχεία που να το αποδεικνύουν αυτό», επισήμανε ενοχλημένος ο κ. Αγοραστός.

Μολονότι η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια, αποτέλεσε επανάληψη των όσων έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα για την καύση του RDF, με την Πολιτεία να επαναλαμβάνει διά του γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κων. Αραβώση σε όλους τους τόνους ότι η χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως το RDF, στις τσιμεντοβιομηχανίες είναι ενδεδειγμένη, αρκεί να τηρούνται όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας να τονίζουν ότι στην περίπτωση της ΑΓΕΤ δεν έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

«Τα μόνα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο και καταγράφεται υπέρβαση ρύπων είναι τον χειμώνα με τη γνωστή αιθαλομίχλη λόγω της καύσης βιομάζας», ήταν η επισήμανση του κ. Αραβώση.

Επίσης επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία πιστοποιημένη μελέτη, που να συνδέει την ΑΓΕΤ με την οσμή πλαστικού στον Βόλο και επανέλαβε πως δεν μπορεί να γίνονται μετρήσεις για διοξίνες και φουράνια σε καθημερινή βάση, παρά μόνο με λήψη δειγμάτων τα οποία εξετάζονται από ειδικά εργαστήρια. Στο σημείο αυτό συμφώνησε ότι θα πρέπει να γίνονται περισσότεροι από τους τακτικούς ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία.

Εκανε γνωστό επίσης ότι επίκειται η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το Πράσινο Ταμείο για την προμήθεια επιπλέον σταθμών μέτρησης, ενώ απαντώντας στο ερώτημα που τέθηκε αν θα επισκεφτεί τον Βόλο ο υπουργός Περιβάλλοντος Κων. Χατζηδάκης για να συμμετάσχει σε σύσκεψη για την αέρια ρύπανση, ο κ. Αραβώσης υπογράμμισε πως «γνωρίζουμε το πρόβλημα, είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων μας να επιλυθεί».

Για το θέμα των σταθμών μέτρησης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη στάση που κράτησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου την οποία επέκρινε. Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, η Περιφέρεια εκδήλωσε την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την προμήθεια των μετρητών από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, το Υπουργείο όμως δεν το επέτρεψε απαντώντας ότι θα προβεί το ίδιο σε διαγωνισμό. Αντ’ αυτού, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, στάλθηκε ένας μεταχειρισμένος σταθμός καταγραφής ρύπων στον Βόλο, ο οποίος ήταν εκτός λόγω βλάβης για αρκετό διάστημα.

Στη συνεδρίαση εκτός από βουλευτές της Μαγνησίας και από άλλους νομούς της Θεσσαλίας, που είναι μέλη της Επιτροπής και έθεσαν διάφορες ερωτήσεις για την ΑΕΠΟ, για τη χρήση RDF και για αρμοδιότητες του κάθε φορέα στο θέμα των μετρήσεων και της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, τοποθετήθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Η αντιπεριφερειάρχης, η οποία μεταξύ άλλων ζήτησε να απαντηθεί εάν ο μηχανολογικός εξοπλισμός που διαθέτει η ΑΓΕΤ είναι ο κατάλληλος για να καίει μόνιμα RDF, προηγουμένως αναφέρθηκε στους ελέγχους που έχουν γίνει από τα κλιμάκια της Περιφέρειας, στα αποτελέσματα και όλες τις ενέργειες για το θέμα.

Στην Επιτροπή είχε κληθεί και η επιτροπή πανεπιστημιακών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που εκπονεί μελέτη για την αέρια ρύπανση. Εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Αχιλλοπουλείου Αλ. Δούρα, ο οποίος επικαλέστηκε διεθνή βιβλιογραφία για να υποστηρίξει ότι η αύξηση καρδιοαγγειακών νοσημάτων συνδέεται άμεσα με την αέρια ρύπανση, δεν ήταν σε θέση όμως να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία που να αποτυπώνουν αποτελέσματα της μελέτης που κάνει το Πανεπιστήμιο στον Βόλο, αφού όπως είπε σαφή εικόνα μπορεί να υπάρξει αφού ολοκληρωθεί η μελέτη σε ένα περίπου εξάμηνο και αφού προηγουμένως έχουν διασταυρωθεί όλες οι παράμετροι που εξετάζονται και μετρούνται.

Τέλος, ο επιστημονικά υπεύθυνος συντονιστής της μελέτης, που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Σαχαρίδης μεταξύ άλλων εξήγησε πως ακόμη και αν επιλυθεί το πρόβλημα της οσμής πλαστικού στον Βόλο, αυτό δεν σημαίνει ότι διευθετήθηκε το θέμα της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια και κάλεσε άπαντες να μη συνδέουν τα δύο αυτά ζητήματα, διότι όπως είπε είναι διαφορετικά. Εξήγησε τη μεθοδολογία της έρευνας και επισήμανε πως μόνο όταν ολοκληρωθεί μπορεί να υπάρχει σαφή εικόνα.

O άγριος καβγάς Κ. Αγοραστού με Ζ. Μακρή και Χρ. Γιαννούλη

Οξύτατο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της βουλευτού της Ν.Δ. Ζέττας Μακρή και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη, το οποίο σκίασε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών, όταν ο κ. Αγοραστός επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνοντας τη μομφή ότι επέλεξε να δώσει χρήματα για την αγορά μετρητών ρύπανσης σε Περιφέρειες, στις οποίες ο περιφερειάρχης ήταν ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη Θεσσαλία, επειδή ο ίδιος προέρχεται από άλλο κόμμα.

Στην αναφορά του κ. Αγοραστού αντέδρασε έντονα ο κ. Γιαννούλης με αποτέλεσμα τα αίματα να ανάψουν μεταξύ του κ. Αγοραστού και του κ. Γιαννούλη, ενώ καβγάς ξέσπασε λίγο αργότερα μεταξύ του κ. Αγοραστού και της Ζ. Μακρή, η οποία προήδρευε στη συνεδρίαση. Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός:

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Σας ξέρουμε καλά και την ανέλιξή σας και όλα, είστε προβοκάτορας κ. Γιανούλη.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Να ανακαλέσει τις ανοησίες, που επανέλαβε σε μακρό χρόνο.

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Δεν θα σας δώσω τη χαρά της έκφρασης του θυμού μου.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Δεν ασχολούμαι με εσάς.

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Αν δεν ασχολείστε, περάστε έξω!

Η προτροπή του κ. Αγοραστού στον κ. Γιαννούλη να περάσει έξω προκάλεσε την παρέμβαση της κ. Μακρή, η οποία ζήτησε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να σεβαστεί τη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο «γαλάζιων» στελεχών αυτή τη φορά.

ΜΑΚΡΗ: Κύριε Αγοράστε, σας παρακαλώ πολύ σεβαστείτε τη συνεδρίαση. Δεν θα πείτε εσείς ποιος θα περάσει έξω.

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Τον ακούσατε, στις προβοκάτσιες του κ. Γιαννούλη θα απαντήσω!

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Κυρία πρόεδρε ακούτε;

ΜΑΚΡΗ: Εγώ διευθύνω τη συζήτηση, δεν δίνω τον λόγο στο κ. Γιαννούλη. Είδατε πού φτάσαμε κ. Αγοραστέ; Δεν συγκρατηθήκατε.

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Εγώ δεν είπα κανέναν χαρακτηρισμό! Δεν θα δώσω τη χαρά της έκφρασης του θυμού σε ανόητους ανθρώπους.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: Σας αγνοώ, γιατί είστε για λύπηση.

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Οταν πουλάμε τη Μακεδονία είμαστε για λύπηση. Ούτε το όνομά του δεν έχω πει! Σας δίνω 3 λεπτά ή θα ανακαλέσει ή θα φύγω.

ΜΑΚΡΗ: Κ. Αγοράστε, σας παρακαλώ πολύ ηρεμήστε, ήσασταν και βουλευτής για χρόνια και έχετε εμπειρία. Το αν θα φύγετε δεν θα το αποφασίσετε εσείς.

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Να ανακαλέσει για να συνεχίσω.

ΜΑΚΡΗ: Και σεις και εκείνος ξεφύγατε, κύριε περιφερειάρχη δεν είμαστε παιδιά που κακιώνουμε, θα συνεχίσετε την ομιλία σας;

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ (όρθιος): Σοβαρευτείτε! Δεν έχουμε χρόνο να διαβάσουμε τις σημειώσεις μας; Είστε επιτροπή εδώ; Μέχρι και την πρόσκληση κάνατε λάθος.

ΜΑΚΡΗ: Αν είμαστε ή όχι επιτροπή θα το κρίνουν αυτοί που παρακολουθούν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου