Ο δρόμος για την ισχυρή ανάπτυξη

ο-δρόμος-για-την-ισχυρή-ανάπτυξη-355639

Δυστυχώς, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα έμεινε πολύ πίσω στο θέμα των επενδύσεων. Η προηγούμενη κυβέρνηση αντιμετώπισε εχθρικά την προσέλκυση ειδικά ξένων επενδυτών. Δεν έγινε τίποτε για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες, η γραφειοκρατία, οι εμπλοκές στην αδειοδότηση, οι υψηλοί φόροι και οι εισφορές, οι καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύν

Κατώτερες των περιστάσεων, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι επενδύσεις, που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνει σε δελτίο του για την ελληνική οικονομία, δεν καλύπτουν ούτε καν τις ανάγκες συντήρησης του κεφαλαιακού εξοπλισμού της χώρας.

Παρά την έμφαση που δίνεται στην ισχυρή ανάπτυξη, με πληθώρα φορολογικών και λειτουργικών ρυθμίσεων, που δημιουργούν ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, ο θεσμικός εκπρόσωπος των επιχειρήσεων εκτιμά πως η χώρα δεν έχει ανάγκη μόνο από περισσότερες επενδύσεις, αλλά και ποιοτικότερες.

Χρειαζόμαστε, με λίγα λόγια, επενδύσεις, που να δημιουργούν νέες σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, θα παράγουν φορολογικά έσοδα για το κράτος και θα αναβαθμίζουν συνολικά την παραγωγική δραστηριότητα. Διότι μόνο με ένα κύμα παραγωγικών επενδύσεων θα σταματήσουμε να επιβαρύνουμε την πραγματική οικονομία και την εργασία με φόρους και αποσπασματικές μεταρρυθμίσεις, που δεν ωφελούν τελικά κανέναν.

Οπερ σημαίνει πως το Α και το Ω είναι η φορολογική ενθάρρυνση πρωτίστως των οικονομικά αποδοτικών επενδύσεων, όπως είναι στην καινοτομία, σε εξωστρεφείς μεταποιητικές δραστηριότητες και υπηρεσίες, σε μεγάλα logistics, στον τουρισμό, στις νέες τεχνολογίες, στην υγεία, που προτείνει εδώ και χρόνια η επιχειρηματική κοινότητα.

Είναι προφανές πως όσο δεν γίνονται παραγωγικές επενδύσεις, όσο δεν βελτιώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον, η οικονομία δεν θα τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως από τις οργανωμένες επιχειρήσεις, είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης.

Δυστυχώς, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα έμεινε πολύ πίσω στο θέμα των επενδύσεων. Η προηγούμενη κυβέρνηση αντιμετώπισε εχθρικά την προσέλκυση ειδικά ξένων επενδυτών. Δεν έγινε τίποτε για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες, η γραφειοκρατία, οι εμπλοκές στην αδειοδότηση, οι υψηλοί φόροι και οι εισφορές, οι καθυστερήσεις απονομής Δικαιοσύνης κ.λπ.

Είναι και τα πολιτικά παιχνίδια, που έγιναν σε βάρος των επενδυτών είτε λόγω ιδεοληψίας, είτε πελατειακών σχέσεων με τοπικά συμφέροντα.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η κατάρρευση των ιδιωτικών επενδύσεων. Οι ακαθάριστες επενδύσεις ως ποσοστό επί διακυβέρνησης Τσίπρα κινούνταν στο 12% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (20%).

Αυτό και μόνο κάνει μεγαλύτερη την ευθύνη, που επωμίζεται η νέα κυβέρνηση.

Κάθε μεγάλη ξένη επένδυση δίνει το μήνυμα της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας, δημιουργεί καλύτερες συνθήκες, κινητοποιεί και τις εγχώριες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Να πειστούν οι επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρα και να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης ξανά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου