ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν έπεισε ο Ι. Αποστολάκης»

δεν-έπεισε-ο-ι-αποστολάκης-366289

«Βόμβες» από τη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ κατά του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» για τη βαριά ήττα στον Δήμο

«Βόμβες» κατά του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» Ιάσονα Αποστολάκη και της παράταξης εξαπέλυσε η Νομαρχιακή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτιμώντας τη βαριά ήττα στον Δήμο Βόλου. Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Ν.Ε. παρουσία των αυτοδιοικητικών στελεχών που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, η Νομαρχιακή βγάζει εμμέσως πλην σαφώς στη «σέντρα» τον κ. Αποστολάκη, χρεώνοντάς του την ευθύνη για την ήττα, αφού, όπως λέει, ήταν αποκομμένος από την κοινωνία, δεν κατάφερε να εκφράσει εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση του Δήμου και εν τέλει δεν έπεισε τους πολίτες ότι μπορεί να υπηρετήσει τον θεσμό του δημάρχου.

Αποδοκιμάζει επίσης ευθέως την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια απέναντι στον Αχιλλέα Μπέο, εκφράζοντας ωστόσο εκ των υστέρων διαφωνία με την απόφαση των συμβούλων της κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» να απέχουν από τα δημοτικά συμβούλια. Στο πλαίσιο της αυτοκριτικής, εξάλλου, εκφράζεται η παραδοχή ότι θα έπρεπε οι διαδικασίες για την ανάδειξη του επικεφαλής να έχουν γίνει νωρίτερα, ενώ εκφράζεται η εκτίμηση πως αν η δημοτική κίνηση θέλει να διαδραματίσει ρόλο μέσα στην τρέχουσα 4ετία θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα λάθη του παρελθόντος και να παρεμβαίνει στην ατζέντα με τις δικές της προτάσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ήττα του Ν. Τσιλιμίγκα, να επισημαίνει πως καταγράφηκε ένα σχετικά επιτυχημένο το εκλογικό ποσοστό αφενός και αφετέρου ότι θα συνεχίζει να στηρίζει την αυτοδιοικητική κίνηση «Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας».

«Δεν κατάφερε να πείσει»

«Tα αποτελέσματα που κατέγραψε η παράταξη που στηρίξαμε στον Δήμο Βόλου πρέπει να αναγνωστούν σε συνδυασμό με τη συνολική καταγραφή των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές» επισημαίνει η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυτοδιοίκηση σε όλη την έκταση της χώρας βάζει ζήτημα επάρκειας της αυτοδιοικητικής μας πολιτικής. Η ιδιαιτερότητα του ζητήματος στον Βόλο, λόγω των χαρακτηριστικών της διοίκησης Μπέου, δεν κατέγραψε διαφορετικό αποτέλεσμα από πληθώρα δήμων στην Επικράτεια και μάλιστα σε περιπτώσεις ισχυρής καταγραφής του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, δημοτικές, ευρωεκλογές και εθνικές στην περιοχή του Δήμου Βόλου τα αντίστοιχα αποτελέσματα ήταν 12,6%, 26,05% και 35,19%. Προφανώς, η συμπεριφορά των ψηφοφόρων υπήρξε διαφορετική από κάλπη σε κάλπη. Στις εθνικές εκλογές υπήρχαν επιχειρήματα και θέσεις όπως έξοδος από τα μνημόνια, μείωση ανεργίας, συντάξεις, αφορολόγητο, εργασιακά, παιδεία, υγεία, ασφάλιση κ.λπ., ενώ στην περίπτωση της αυτοδιοίκησης δεν καταγράφηκε εναλλακτικός πολιτικός λόγος, είτε υπήρχε, είτε δεν υπήρχε.

Στην περίπτωση του Βόλου η εκφορά του λόγου της Δημοτικής Κίνησης που επικεντρωνόταν στην αντιπαράθεση με τη Δημοτική Αρχή δεν έστελνε τους πολίτες αναγκαστικά στη δική της κάλπη, αφού μπορούσαν να την καταψηφίσουν και μέσα από άλλους συνδυασμούς.

Παρά την πολύ καλή παρουσία της προεκλογικά σε προγραμματικό επίπεδο, δεν κατάφερε να πείσει ότι έχει μια διαφορετική πρόταση διοίκησης του Δήμου Βόλου. Διαφορετική, όχι μόνο απέναντι στη δημοτική Αρχή, αλλά και τους άλλους συνδυασμούς. Ήταν και συμπεριφέρθηκε σαν αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η κάλπη δεν τη διατήρησε στη θέση αυτή. Έπρεπε να είχε οριστεί επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, από τη στιγμή που διαλύθηκε το σχήμα που είχαμε στηρίξει στις εκλογές του 2014, ανεξάρτητα αν αυτός ο επικεφαλής θα ήταν ή όχι ο Υποψήφιος Δήμαρχος. Θα μπορούσε να ήταν ή όχι.

Το ψηφοδέλτιο που συγκροτήθηκε με επίπονες προσπάθειες (παρά την παρουσία σε αυτό των θετικών πλευρών που αναφέρουμε παρακάτω) αντανακλούσε την γενικότερη αδυναμία του χώρου να έχει βαθειά σύνδεση με την τοπική κοινωνία».

Υπήρξαν και θετικά…

«Στα θετικά της δημοτικής εκλογικής μάχης» συνεχίζει η ΝΕ «θα πρέπει να κρατήσουμε το πολύ καλό κλίμα που επικράτησε εσωκομματικά, με την ταχύτατη υπέρβαση της εσωστρέφειας που ήταν αναπόφευκτο να υπάρχει στη μακρά περίοδο των διαβουλεύσεων πριν καταλήξουμε στην εκλογική μας τακτική, με την ομόθυμη στήριξη των κομματικών μελών στην παράταξη «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟ», με την προσέλευση και την κινητοποίηση δεκάδων συμπολιτών μας που δεν ήταν κομματικά μέλη και ιδιαίτερα από το χώρο της νεολαίας, πολλά από τα οποία έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή και στη δράση της δημοτικής κίνησης. Θα πρέπει ο κόσμος αυτός να διαμορφώσει μια ζωντανή και λειτουργούσα Δημοτική Κίνηση. Μέσα από τις διαδικασίες της με τακτική λειτουργία των οργάνων (συντονιστικό, συνελεύσεις ) θα πρέπει να διαμορφωθεί συγκεκριμένο και θεματικό αυτοδιοικητικό πρόγραμμα. Θα πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να επρόκειτο να αναλάβει αύριο το Δήμο. Η συζήτηση για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος πρέπει να γίνει με βάση τις αλλαγές πολιτικής που χρειάζονται για να πάει η παράταξη μπροστά.

Θα πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών και παραλείψεων που υπήρξαν στην τακτική της απέναντι στη δημοτική Αρχή. Χρειάζεται δομική αντιπολίτευση στηριγμένη σε θετικές προτάσεις, αποκάλυψη των πτυχών της πολιτικής της πλειοψηφίας, με ταυτόχρονη συμμετοχή σε όλες τις δημοτικές δραστηριότητες, ακόμη και όταν τις καταψηφίζει. Η δημοτική κίνηση θα πρέπει να παρεμβαίνει στην ατζέντα με τις δικές της επεξεργασίες και προτάσεις σε συνεργασία με φορείς, πολίτες και συλλογικότητες».

Στηρίζει Τσιλιμίγκα

Οσον αφορά στη «μάχη» στις περιφερειακές εκλογές στη Θεσσαλία, η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Εκτιμήθηκε ως σχετικά επιτυχημένο το εκλογικό ποσοστό που κατέγραψε στις περιφερειακές εκλογές η παράταξη «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, παρά το γεγονός ότι η ανυπαρξία προεκλογικής εκστρατείας της, περιόρισε αρκετά την εκλογική δυναμική της. Η Ν.Ε. είναι διατεθειμένη να συμβάλει στη στήριξη της παρουσίας της στο περιφερειακό συμβούλιο και στην ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικών με το αντικείμενο της, με διάθεση απόλυτου σεβασμού στην οργανωτική αυτονομία της. Η ΝΕ θεωρεί πως η παράταξη αυτή μπορεί να αναδειχθεί σε ουσιαστικό πόλο προγραμματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, με στόχους την ανάδειξη προτάσεων που θα θέσουν τη σημερινή διοίκηση Αγοραστού μπροστά στις ευθύνες της και μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν τους όρους για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης που χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων στους περιφερειακούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς».

Διάψευση Βογιατζή

Σε δήλωσή του ο συντονιστής ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Βογιατζής με αφορμή δημοσίευμα στον Τύπο για τη συνεδρίαση αναφέρει: «Σήμερα (σ.σ. χθες) δόθηκε στην δημοσιότητα η ανακοίνωση του κόμματος σχετικά με τις αποφάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής που συνεδρίασε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου για τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης και την πολιτική μας πάνω σε αυτά. Κατά συνέπεια, ο κάθε αναγνώστης οποιουδήποτε μέσου διαπιστώνει ότι τα αναγραφόμενα σήμερα (χθες) στην εφημερίδα Θεσσαλία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πρόκειται για την συνήθη τακτική γνωστής δημοσιογράφου να αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ακατάσχετη ψευδολογία».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου