Ας το τολμήσουν και θα δικαιωθούν

ας-το-τολμήσουν-και-θα-δικαιωθούν-369164

Οσο το τέρας της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας δεν αντιμετωπίζεται, δύσκολα θα μπορέσουμε να πάμε παρακάτω στα πιο δύσκολα. Εμπειρία, αλλά και τεχνογνωσία από άλλες χώρες υπάρχουν, δεν έχει όμως μέχρι σήμερα υιοθετηθεί στον βαθμό που πρέπει

Οι παράγοντες που κρατούσαν μέχρι τώρα τη χώρα πίσω είναι πολλοί. Το χάος της πολυνομίας είναι από τους κρισιμότερους «αόρατους» εχθρούς της ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι ίσως η χώρα με τους περισσότερους νόμους και ρυθμίσεις στον κόσμο, ένα πολυδαίδαλο νομικό σύστημα του οποίου την ισχύ κανείς δεν γνωρίζει και στα δίχτυα του οποίου «κολλά» κάθε μεταρρυθμιστική απόπειρα.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του νομικού συστήματος. Το έχουν επισημάνει πριν από εμάς άλλοι πολλοί, μέχρι σήμερα όμως εκτός από αποσπασματικές πρωτοβουλίες και μεμονωμένες ρυθμίσεις, η γενική εικόνα παραμένει απογοητευτική.

Και όσο το τέρας της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας δεν αντιμετωπίζεται, δύσκολα θα μπορέσουμε να πάμε παρακάτω στα πιο δύσκολα.

Εμπειρία, αλλά και τεχνογνωσία από άλλες χώρες υπάρχουν, δεν έχει όμως μέχρι σήμερα υιοθετηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε.

Τα τελευταία 30 χρόνια ψηφίστηκαν 4.000 νόμοι και πλέον και πάνω από 110.000 υπουργικές αποφάσεις. Πώς να ξέρει κάποιος τι ισχύει; Ακόμη και οι ίδιοι οι δικαστές, όπως διάβαζα σε ένα σχετικό ρεπορτάζ πριν από λίγο καιρό, παλεύουν πολλές φορές με αυτό το τέρας της πολυνομίας. Πόσο μάλλον ο πολίτης.

Και δεν είναι μόνο οι υπουργικές αποφάσεις και οι νόμοι. Είναι και οι εγκύκλιοι που έχουν προστεθεί σε αυτό το «χαρτοβασίλειο» του δημοσίου και οι οποίες εκδίδονται υποτίθεται για να αποσαφηνίσουν ορισμένα πράγματα, να διαφωτίσουν τους πολίτες όμως τις περισσότερες φορές προκαλούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται επιχειρούν να λύσουν.

Διότι στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, υπάρχουν εγκύκλιοι που μέχρι να φτάσουν στις υπηρεσίες πρέπει πρώτα να περάσει κανένα μήνας και από την άλλη ακόμη και αυτές οι υπουργικές αποφάσεις είναι τόσο ασαφείς πολλές φορές που χρειάζονται τρείς και τέσσερις ερμηνευτικές αποφάσεις στην πορεία έτσι ώστε να αρχίζουν και να εφαρμόζονται.

Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διατείνονται ότι έχουν τον τρόπο για να αντιμετωπίσουν την πολυνομία. Προς όφελος της χώρας θα είναι άλλωστε, αφού οι δαιδαλώδεις διαδικασίες και οι αντικρουόμενες νομοθετικές διατάξεις έχουν πολλές φορές σταθεί εμπόδιο σε επενδύσεις. Η επιχειρηματική κοινότητα σε μία τέτοια πολιτική πρωτοβουλία θα είναι αρωγός. Έχει «πληρώσει» ακριβά αυτό το χαρτομάνι. Ιδού η Ρόδος λοιπόν…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου