ΛΑΡΙΣΑ

Στο Πανεπιστημιακό ξέμειναν από φάρμακα καρκινοπαθών!

στο-πανεπιστημιακό-ξέμειναν-από-φάρμ-369415

Σε απόγνωση και Βολιώτες, οι οποίοι επέλεξαν το Πανεπιστημιακό της Λάρισας για τις θεραπείες τους – Τελείωσε το κονδύλι του προϋπολογισμού και δεν έχει γίνει νέα προμήθεια

Σε απόγνωση Βολιώτες καρκινοπαθείς. Επέλεξαν την Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για τη θεραπεία τους και «ψάχνονται». Οι χημειοθεραπείες με ανοσοποιητικά φάρμακα, ειδικές θεραπείες, έχουν σταματήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς υπάρχει έλλειψη ανοσοποιητικών φαρμάκων, με τους θεράποντες γιατρούς να μην μπορούν να πουν με ακρίβεια πότε θα επανεκκινήσουν, αφού το σχετικό κονδύλι έχει εξαντληθεί και αναζητείται λύση σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

«Είχα προγραμματισμένο ραντεβού για τις 6 Σεπτεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε, αφού το φάρμακο που λαμβάνω τελείωσε», είπε με τρεμάμενη φωνή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και όσο κουράγιο είχε από την εξάντληση ο Απ. Χ. καρκινοπαθής που παρακολουθείται στην Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας τα τελευταία χρόνια, όπως και άλλοι συμπολίτες που βρίσκονται στη λίστα… αναμονής περιμένοντας τη θεραπεία τους.

Χθες μετέβη για μία ακόμη φορά στη Λάρισα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όμως και πάλι ο θεράπων γιατρός του δεν ήταν σε θέση να του απαντήσει με σιγουριά πότε θα κάνει τη χημειοθεραπεία. Ο ίδιος είναι σε απόγνωση. «Δεν είναι δυνατόν να μη σκέφτεται κανείς την ψυχολογία μας. Πάμε να κάνουμε θεραπεία και γυρίζουμε πίσω πιο άρρωστοι, αφού οι αναβολές προκαλούν επιπλέον σωματική και συναισθηματική φόρτιση», υπογράμμισε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ζητώντας να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα για να «ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές του ΕΣΥ και να δώσουν λύση», όπως τόνισε.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες θεραπείες με ανοσοποιητικά αφορούν σε ειδικά ακριβά φάρμακα, που μπορεί να κοστίζουν μέχρι και 2.500 ευρώ το καθένα.

Για το θέμα χθες η αναπληρώτρια διοικήτρια του ΠΓΝΛ Ανθή Χαλιβέρα μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας επισήμανε ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα, να τελειώνουν δηλαδή τα ακριβά φάρμακα, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού.

«Το Πανεπιστημιακό Λάρισας έχει χαμηλό σχετικά προϋπολογισμό για τις υπηρεσίες που προσφέρει και τον κόσμο που εξυπηρετεί, 53 εκ. ευρώ τον χρόνο», υπογράμμισε η κ. Χαλιβέρα. «Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ακριβά φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη αποδίδεται και στην αύξηση κατά 30% φέτος των ογκολογικών ασθενών που επέλεξαν το ΠΓΝΛ για τη θεραπεία τους», πρόσθεσε η ίδια.

Προέβη μάλιστα στην εκτίμηση πως είναι θέμα ημερών να επιλυθεί το πρόβλημα, να προμηθευτεί τα φάρμακα το νοσοκομείο και να συνεχίσουν τις θεραπείες τους οι ασθενείς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου