ΤΟΠΙΚΑ

Μοιράζει εγκεφαλικά… ο Νόμος Κατρούγκαλου: Εμειναν άνεργοι, χάνουν και τη σύνταξη

μοιράζει-εγκεφαλικά-ο-νόμος-κατρούγ-371888

Εκτός νυμφώνος καμαριέρες, σερβιτόροι, μάγειρες, που δεν έχουν ένσημα την τελευταία 5ετία

Μοιράζει εγκεφαλικά ο νόμος Κατρούγκαλου. Εργαζόμενοι με ασφαλιστικό κομπόδεμα χάνουν το δικαίωμα στη σύνταξη, αν δεν έχουν ένσημα μέσα στην προηγούμενη 5ετία. Καμαριέρες, μάγειρες, σερβιτόροι, αλλά και εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών, που έχουν φτάσει αισίως στην ηλικία των 50 και 55 ετών, οι οποίοι έμειναν άνεργοι την τελευταία 5ετία, δεν έχουν κολλήσει ένσημα ή ασφαλίστηκαν ως εποχικοί για ελάχιστο χρονικό διάστημα, τα μεγαλύτερα «θύματα» αυτής της διάταξης.

«Χάσαμε τη δουλειά μας εν καιρώ κρίσης. Στην ηλικία των 45 και των 50 χρόνων δεν είναι εύκολο να βρεις νέα δουλειά και μάλιστα αορίστου χρόνου ώστε ανελλιπώς να έχεις συγκεντρώσει τα ένσημα της τελευταίας 5ετίας που ζητά απαραιτήτως ο νόμος», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η 55χρόνη Σ.Β., η οποία δεν πίστευε στα αφτιά της, όταν μετέβη στο αρμόδιο τμήμα απονομής συντάξεων για να ενημερωθεί για τις προϋποθέσεις, ώστε να εξακριβώσει πόσα ένσημα χρειάζεται ακόμη για να κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως το πλαίσιο που θέτει ο νόμος Κατρούγκαλου είναι δεσμευτικό. Η κατηγορία των εργαζομένων που έμειναν άνεργοι τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα της τελευταίας 5ετίας, δεν μπορούν να επιλέξουν την εναλλακτική λύση της εξαγοράς ενσήμων, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις που αφορούν στην εξαγορά πλασματικών χρόνων, διότι ο νόμος είναι σαφής. Απαιτεί τα ένσημα της τελευταίας 5ετίας να προέρχονται από απασχόληση.

«Ο χρόνος για τη συμπλήρωση των 100 ημερών δεν εξαγοράζεται, ισχύει μόνο του ταμείου ανεργίας ή της προαιρετικής ασφάλισης (αυτασφάλιση)», επισημαίνεται στον νόμο Κατρούγκαλου.

Για τη σύνταξη γήρατος απαιτούνται δύο βασικές προϋποθέσεις, η συμπλήρωση ενός ορισμένου ορίου ηλικίας η πραγματοποίηση ενός αριθμού ημερών στην ασφάλιση. Για πλήρη σύνταξη οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:67 ετών με 6.000 ημέρες ασφάλισης – 4.500 ημέρες ασφάλισης ή 62 ετών και 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 62 ετών και 4.500 ημέρες ασφάλισης (με 3.600 βαρέα).

Για τους ασφαλισμένους που ανήκουν στις κατηγορίες 10.500 ημέρες ασφάλισης, 10.000 ημέρες ασφάλισης και 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο, ισχύουν διαφορετικά όρια ηλικίας. Οι ασφαλισμένοι πριν υποβάλλουν την αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει να ενημερωθούν για τα όρια ηλικίας που ισχύουν από τον ασφαλιστικό φορέα και από την υπηρεσία.

Για μειωμένη σύνταξη οι προϋποθέσεις είναι οι εξής: 62 ετών και 4.500 Ημέρες Ασφάλισης (απαιτούνται τουλάχιστο 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία), ενώ για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 ισχύει η ειδική διάταξη των 750 ημέρες ασφάλισης τουλάχιστον την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Η πρώτη κίνηση βέβαια που απαιτείται (έγκαιρα) είναι η καταγραφή του ακριβή χρόνου ασφάλισης ο οποίος βρίσκεται, ηλεκτρονικά για τα έτη μετά το 2002 και χειρόγραφα πριν το έτος αυτό. Πρέπει ουσιαστικά να γίνει η επίσημη καταμέτρηση του συνολικού χρόνου ασφάλισης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου