ΤΟΠΙΚΑ

Νέο «ναυάγιο» για το υδατοδρόμιο στον Βόλο

νέο-ναυάγιο-για-το-υδατοδρόμιο-στον-374144

«Στερούνται κάθε λογικής οι αιτιάσεις του ΟΛΒ», σύμφωνα με την HellenicSeaplanes– Εκριναν ακατάλληλη την εταιρεία, που συνέταξε τις μελέτες της επένδυσης

Ενα ακόμη κεφάλαιο… καθυστερήσεων προστέθηκε στον πολυθρύλητο φάκελο του υδατοδρομίου στο λιμάνι του Βόλου. Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου έκρινε ακατάλληλη να αναλάβει τη σύνταξη των φακέλων για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου στο λιμάνι του Βόλου την εταιρεία, που έχει συντάξει όλους τους φακέλους για την επένδυση(!!), κηρύσσοντας άγονο τον διαγωνισμό που είχε ξεκινήσει.

Η διαδικασία θα επαναληφθεί, άγνωστο πότε, με τη Hellenic Seaplanes που θίγεται άμεσα να κάνει λόγο για «αποφάσεις που στερούνται κάθε λογικής», μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Νίκου Χαραλάμπους, που μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το θέμα.

Δύο προσφορές

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε τον περασμένο Αύγουστο η αποκάλυψη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για τις καθυστερήσεις στην προκήρυξη διαγωνισμού για να επανακατατεθεί ο φάκελος της αδειοδότησης συμπεριλαμβάνοντας τις τροποποιήσεις που επέβαλε η νέα νομοθεσία, προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του παρόχου που θα αναλάβει τη σύνταξη φακέλων στοιχείων για την έκδοση άδειας ιδρύσεως του υδατοδρομίου. Η προθεσμία υποβολής προσφορών έληγε στις 5 Σεπτεμβρίου. Στη διαδικασία πήραν μέρος δύο εταιρείες, Η Ηellenic Seaplanes που έχει συντάξει και τον προηγούμενο φάκελο και έχει εξασφαλίσει το ΟΚ από τα αρμόδια υπουργεία, καθώς επίσης ακόμη μία εταιρεία η οποία όμως μόλις άνοιξαν οι προσφορές αποκλείστηκε αμέσως, επειδή φέρεται να μην πληρούσε βασικά κριτήρια που έθετε η προκήρυξη.

Για αξιολόγηση απέμεινε μόνο ο φάκελος της Healenic Seaplaneς. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Νίκο Χαραλάμπους, ο φάκελος περιείχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που ζητούνταν από την προκήρυξη καθώς και τα πιστοποιητικά για όλες τις ενέργειες που είχαν προηγηθεί και εξασφάλιζαν στην εταιρεία τις εγκρίσεις αδειοδότησης όπως είχαν χορηγηθεί από τα αρμόδια υπουργεία. Ο ΟΛΒ όμως είχε διαφορετική εκτίμηση, έκρινε ότι δεν υπάρχουν όλα τα εχέγγυα και αποφάσισε να κρίνει άγονο τον διαγωνισμό και να τον επαναλάβει αργότερα.

«Δεν μας θέλουν»

«Θεωρώ ότι είναι γελοίο η εταιρεία, που ουσιαστικά έχει αδειοδοτήσει το υδατοδρόμιο του Βόλου, να κρίνεται από τον ΟΛΒ ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Εάν πραγματικά ήθελαν να προχωρήσει η διαδικασία και να γίνει η επένδυση, θα μπορούσαν να ζητήσουν περισσότερες διευκρινίσεις και να τους προσκομίσουμε τις συμβάσεις που αποδεικνύουν όλη την προϊστορία των ενεργειών που έχουν γίνει. Εκτιμώ πως δεν μας θέλουν. Δεν ξέρω τους λόγους, αλλά είναι πλέον ηλίου φαεινότερο», δήλωσε ο κ. Χαραλάμπους στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, δίχως να κρύβει την έντονη δυσφορία του για τη στάση του ΟΛΒ.

«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε η εταιρεία που έχει εδώ και έξι χρόνια, χωρίς ένα ευρώ, έχει κινήσει όλες τις διαδικασίες, έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις για τις περιβαλλοντικές μελέτες, για την ασφάλεια, να έχουμε τη μεγαλύτερη εμπειρία πάνω στο project και για τον ΟΛΒ να θεωρούμαστε ακατάλληλοι», συμπλήρωσε ο ίδιος, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η στάση του ΟΛΒ απέναντι στην Hellenic Seaplanes είναι εχθρική μετά τα πυρά που δέχτηκε ο Οργανισμός για τις καθυστερήσεις που προηγήθηκαν.

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό πάντως, ο φάκελος που θα πρέπει να υποβάλλει όποιος αναδειχθεί ανάδοχος στον διαγωνισμό που θα επαναληφθεί θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εφαρμογή και ανταπόκριση στις απαιτήσεις του Άρθρου 8 του Ν. 4568/2018 (παρ. ιγ, ιε και ιστ) που αφορούν στην εκπόνηση των επικαιροποιημένων και τροποποιημένων φακέλων των: • Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων • Πρόγραμμα Ασφάλειας του Υδατοδρομίου Βόλου • Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων Ανάγκης του Υδατοδρομίου Βόλου. Ο φάκελος θα συνταχθεί και θα υποβληθεί στην Ελληνική Γλώσσα στον ΟΛΒ ΑΕ, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, μέσα σε διάστημα 30 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, ενώ σύμφωνα με τον φάκελο στοιχείων που θα συνταχθεί, ο αρμόδιος φορέας(Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών – Τμήμα Εναέριων Μεταφορών) θα αξιολογήσει εάν απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία ή/και τροποποίηση των ήδη εγκεκριμένων για την έκδοση άδειας ιδρύσεως του υδατοδρομίου του λιμανιού.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου