Όχι μόνο επιδόματα

όχι-μόνο-επιδόματα-408004

Τ ο δημογραφικό πρόβλημα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, απειλεί την ίδια της την ύπαρξη, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και στοχευμένα.

Για να αποφευχθεί η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας, χρειάζεται επειγόντως μια συνολική δημογραφική πολιτική που δεν εξαντλείται στην παροχή επιδομάτων, αλλά συνυπολογίζει κάθε πτυχή του προβλήματος.

Μέχρι τότε θα μειωνόμαστε και θα γερνάμε. Ειδικά στα χρόνια της κρίσης έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τα αίτια της υπογεννητικότητας. Μετανάστευση μισού εκατομμύριου συμπολιτών μας, ανεργία, μείωση μισθών, αλλά όχι μόνο.

Ένας από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για την δημιουργία οικογένειας είναι η ανασφάλεια για το μέλλον. Ευέλικτες μορφές εργασίας, επισφαλής απασχόληση, χαμηλοί μισθοί, που συχνά καταβάλλονται με καθυστέρηση, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, είναι μια πραγματικότητα που εμποδίζει ειδικά τα νέα ζευγάρια να προγραμματίσουν τη δημιουργία οικογένειας.

Για αυτό και η λύση σε ένα πρόβλημα, όπως το δημογραφικό, είναι πιο περίπλοκη, αφού πρέπει να συνυπολογίζει πολλές διαφορετικές καταστάσεις.

Η δημογραφική πολιτική θα πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά με αντίστοιχες πολιτικές για την εργασία, την οικογένεια, τη μητρότητα και πολιτικές για το παιδί.

Μια τολμηρή πολιτική για το δημογραφικό θα πρέπει να περιλαμβάνει γενναία κίνητρα. Χρειάζονται επίσης μέτρα που επικεντρώνονται στους γονείς με στόχο την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Και ενώ το συνεχώς επιδεινούμενο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, απειλεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό για το ασφαλιστικό και τις παροχές υγείας, και ενώ όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι χρειάζεται εθνική στρατηγική, δυστυχώς μέχρι σήμερα απέτυχαν να συμφωνήσουν σε θαρραλέες τομές.

Συναινούν μόνο σε παρεμβάσεις επιδοματικού χαρακτήρα, που απλώς μεταθέτουν το ζήτημα.

Και όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν: «Η γήρανση στη χώρα μας όχι μόνον δεν ανακόπτεται, αλλά οι ρυθμοί της αναμένεται να επιταχυνθούν μέχρι το 2050», επισημαίνουν στο πόρισμα που κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αν αυτό δεν είναι καμπανάκι, ποιο είναι;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου