Γιατί δε γινόταν μέχρι τώρα;

γιατί-δε-γινόταν-μέχρι-τώρα-413265

Η διάταξη που συμπεριλήφθη στο διυπουργικό νομοσχέδιο και αφορά τη διάθεση φαρμάκων σε βαριά νοσούντες και χρόνια πάσχοντες που μέχρι σήμερα συνωστίζονταν στις ουρές, δικαίως επισημάνθηκε, πως αποτελεί την αρχή του τέλους για τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για να γίνει πράξη η προεκλογική δέσμευση της σημερινής Κυβέρνησης για διανομή φαρμάκων στους βαριά ασθενείς στα σπίτια, στα φαρμακεία της γειτονιάς τους ή στις κλινικές που νοσηλεύονται. Και αν μη τι άλλο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με σοβαρά νοσήματα, διότι πλέον πολλαπλασιάζονται τα κανάλια διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους με σκοπό την διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτά… ατελώς και χωρίς την επιβάρυνσή τους.

Έτσι, τα φάρμακα υψηλού κόστους που λαμβάνουν βαριά ασθενείς συμπολίτες μας και τα οποία μέχρι σήμερα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του ασφαλισμένου χωρίς καμία επιβάρυνση γι’ αυτόν. Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σταδιακά σε άλλες ομάδες βαριά ασθενών. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί άμεσα και αυτό θα πρέπει να είναι το επόμενο στοίχημα, καθώς είναι γνωστό πως πολλές φορές και οι ορθότερες αποφάσεις «σκαλώνουν» την ώρα της υλοποίησης.

Είναι τώρα να μην αναρωτηθεί κανείς, ήταν τόσο απλό τελικά να γίνει αυτό για να σταματήσει η απανθρωπιά που έδειχνε το σύστημα απέναντι σ’ ανθρώπους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους και κάθε τρεις και λίγο στήνονταν στις ουρές, μπορούσαν δε μπορούσαν, για να πάρουν τα φάρμακά τους; Γιατί δε γινόταν μέχρι τώρα;

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας προωθεί επίσης διαδικασίες ώστε τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές να παραλαμβάνονται πλέον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών, χωρίς ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Μέχρι σήμερα, όσοι ασθενείς προγραμμάτιζαν χημειοθεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές, ήταν υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν οι ίδιοι το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Με τη νέα ρύθμιση, η παραλαβή θα γίνεται από την κλινική με δική της ευθύνη και οι ασθενείς θα πηγαίνουν κατευθείαν για θεραπεία χωρίς την πρόσθετη ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν με το ισχύον σύστημα. Για να ανταποκριθεί το κράτος στη στοιχειώδη αυτή υποχρέωσή του απέναντι στην ευπαθή αυτή ομάδα των συμπολιτών μας, θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών.

Προετοιμασία μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει -και είναι σε τελικό στάδιο- και για την κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ. Είναι, ήδη, έτοιμη η προκήρυξη για την αναζήτηση εταιρείας μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς. Τόσο απλά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου