Οι πολίτες αναμένουν

οι-πολίτες-αναμένουν-435374

Η υλοποίηση του προγράμματος προϋποθέτει σχέδιο και σκληρή δουλειά. Οι προσδοκίες άλλωστε, που έχουν δημιουργηθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, είναι μεγάλες

Με την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία οι Ελληνες, εμμέσως πλην σαφώς, έδωσαν απάντηση σε καίρια ερωτήματα για την επόμενη ημέρα στην οικονομία. Εστειλαν μήνυμα προς τους διεκδικητές της εξουσίας για το μοντέλο ανάπτυξης που προτιμούν, έτσι ώστε, μετά από 10 εξαιρετικά δύσκολα χρόνια, η χώρα μας να βγει από τη στενωπό της κρίσης, να επουλώσει τις πληγές των μνημονίων και να επιστρέψει σε τροχιά ευημερίας.

Ουσιαστικά οι πολίτες με την ψήφο τους αντιτάχθηκαν στην οικονομική πολιτική διαχείρισης της φτώχειας, που βασίζεται στην εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας και των αντοχών του μεγαλύτερου και πλέον παραγωγικού τμήματος της κοινωνίας, με στόχο την επιστροφή ψιχίων στο ασθενέστερο κομμάτι της. Οπως άλλωστε αποδείχτηκε, αυτό το μοντέλο οικονομικής πολιτικής δεν μπόρεσε καν να τονώσει έστω και για λίγο την αγορά.

Για αυτό και είναι προφανές πως το μοντέλο, που επαγγέλλεται η σημερινή διακυβέρνηση, που στηρίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μεταρρύθμιση και στην ανασυγκρότηση κράτους και οικονομίας, ώστε να δημιουργηθεί νέος πλούτος για την κοινωνία και τη χώρα, είναι μονόδρομος στην παρούσα συγκυρία.

Όμως η υλοποίηση του προαναφερθέντος προγράμματος προϋποθέτει σχέδιο και σκληρή δουλειά. Οι πρώτες μέρες, όπως σημειώνουν πλέον όλοι, συναινούν προς αυτή την κατεύθυνση. Φαίνεται ότι υπάρχει μία σθεναρή αποφασιστικότητα για να προχωρήσουν καταστάσεις. Οι προσδοκίες άλλωστε, που έχουν δημιουργηθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, είναι μεγάλες.

Η πολιτική βούληση υπάρχει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται να εκφραστεί και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που ξεκινούν σήμερα. Μετά την ψήφιση, από την ερχόμενη Δευτέρα ουσιαστικά ξεκινά η παραγωγή κυβερνητικού έργου. Ο χρόνος θα κυλά πλέον αντίστροφα, αφού περίοδος χάριτος δεν υπάρχει. Τα κακώς κείμενα που «κληρονόμησαν» οι νέοι κυβερνώντες είναι πολλά. Θα πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις και να «τρέξουν»100άρι, ώστε να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες.

Οσο πιο σύντομα κατατεθούν και ψηφιστούν τα πρώτα νομοσχέδια, τόσο πιο γρήγορα θα πάρει μπροστά και η κυβερνητική μηχανή, παράγοντας πλέον ουσιαστικό έργο, για το οποίο άλλωστε θα αξιολογείται καθημερινά από τους πολίτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου