Για να μην είμαστε άξιοι της μοίρας μας

για-να-μην-είμαστε-άξιοι-της-μοίρας-μας-462141

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μέσα από τον κρατικό κορβανά. Οι νέες επενδύσεις είναι εκείνες, που θα δώσουν έσοδα στην οικονομία, μεροκάματο στο εργατικό δυναμικό της χώρας και νέες θέσεις εργασίας

Οποιαδήποτε προσδοκία ανάκαμψης μέσα από τη λιτότητα μοιραία μέχρι στιγμής έχει διαψευστεί. Το δείχνει η πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία οκτώμισι χρόνια. Δεν χρειάζεται να περάσουν και άλλα τόσα για να συνειδητοποιήσουμε πως αν δεν υπάρξουν καίριες παρεμβάσεις, που κανονικά έπρεπε να είχαν γίνει χθες, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν απαραίτητη εξαρχής, όμως έχει προ πολλού εξαντλήσει τα όριά της, κυρίως με αύξηση φόρων. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων, που καταστρέφουν καθημερινά την οικονομία, θα πρέπει να τερματιστούν και να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φορολογικών μεταρρυθμίσεων με στόχο κυρίως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης, τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι περισσότερο από απαραίτητο να μειωθούν αντί να αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές. Μόνο έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα.

Μπορεί να ακούγεται μονότονο, όμως εδώ που φτάσαμε οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας περνούν μέσα από νέες επενδύσεις, γιατί μόνο αυτές μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε μία οικονομία, που βρίσκεται σε άπνοια χρόνια τώρα.

Δεν είναι δυνατόν να υπονομεύουμε καθημερινά το μέλλον της οικονομίας είτε με ενστάσεις που παραπέμπουν σε ιδεοληψίες μίας άλλης εποχής, είτε με πολιτικές που διώχνουν αντί να προσελκύουν νέους επενδυτές.

Πρέπει να διαμορφωθούν σαφής στρατηγική και στόχευση στην επιστροφή των δημοσίων επενδύσεων σε επίπεδα ικανοποιητικά σε σχέση με το ΑΕΠ, ώστε να πάρει μπροστά μηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Κακά τα ψέματα, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά της η χώρα είναι να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, που έχει προκαλέσει την κατάρρευση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μέσα από τον κρατικό κορβανά. Οι νέες επενδύσεις είναι εκείνες, που θα δώσουν έσοδα στην οικονομία, μεροκάματο στο εργατικό δυναμικό της χώρας και νέες θέσεις εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου