Το λουκέτο μπορεί να ξεκλειδώσει, αλλά…

το-λουκέτο-μπορεί-να-ξεκλειδώσει-αλλά-477536

Τα ψέματα για τον ΕΟΠΥΥ τελείωσαν. Διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια από χθες έβαλαν κλειδωνιά. Ραντεβού και προγραμματισμένες εξετάσεις είναι στον αέρα. Ασφαλισμένοι και ασθενείς επίσης, αφού είναι όμηροι της εμμονής του ΕΟΠΥΥ να μη δίνει λύσεις στο αδιέξοδο και του ψευτοτσαμπουκά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που αντί να ενδιαφερθεί για το πρόβλημα και να δώσει λύσεις εξαρχής, βγήκε να λοιδορήσει τον αγώνα των ιδιωτών παρόχων υγείας.

Επειδή όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι… όπως λέει και ο λαός και επειδή το πρόβλημα είναι σοβαρό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ οφείλουν, πέρα από αποσπασματικές κινήσεις, να δώσουν λύσεις.

Η σημερινή κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Αντί το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ να βλέπουν παντού «εχθρούς» και να κατασκευάζουν «συνωμοσίες», καλό θα είναι να αδράξουν την ευκαιρία και να αναλάβουν πρωτοβουλίες εξομάλυνσης της κατάστασης.

Αν. Ξανθός, Π. Πολάκης και ΕΟΠΥΥ κρατούν το κλειδί, που μπορεί να ξεκλειδώσει τα λουκέτα στα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια δίνοντας τέλος στο αδιέξοδο.

Ο σύνδεσμος των ιδιωτικών παρόχων καταγγέλλει ως αντιπαραγωγικό το μέτρο των τμηματικών εκπτώσεων και της αυτόματης περικοπής υπέρβασης της δαπάνης (claw back), υποστηρίζοντας ότι οι ιδιωτικές μονάδες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή.

Πριν από λίγες μέρες ένας εκ των γνωστότερων ιδιωτών παρόχων υγείας στον Βόλο μέσα από τις στήλες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ εξέφρασε ακριβώς την ίδια άποψη.

Δεν είναι δυνατόν να είναι όλοι… συντονισμένοι για να βλάψουν τον ΕΟΠΥΥ. Οταν ακόμη πληρώνονται με τιμές 1991 είναι λογικό να διαμαρτύρονται οι ιδιώτες του κλάδου. Και όταν πολύ περισσότερο έρχεται το κράτος και γίνεται με το «έτσι θέλω» συνέταιρος, επίσης είναι λογικό και επόμενο να προκύπτουν αντιδράσεις και λουκέτα.

Είχαν άλλωστε προειδοποιήσει εδώ και καιρό οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών τους οργάνων, πως αν δεν βρεθεί λύση θα προκύψει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Το λουκέτο διαρκείας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά η κατάληξη ενός αδιεξόδου, που χρεώνεται αποκλειστικά στην Πολιτεία, η οποία φυσικά δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι αιφνιδιάστηκε.

Ας αναλογιστεί τις ευθύνες της και ας δώσει σήμερα τις λύσεις, που έπρεπε να είχε δώσει χθες…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου