ΤΟΠΙΚΑ

Εργαστηριακοί γιατροί: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν»

εργαστηριακοί-γιατροί-κλείνουμε-πρ-480423

Αναβάλλονται επ΄ αόριστον ραντεβού και εξετάσεις ασθενών λόγω της αποχής διαρκείας από την ερχόμενη Δευτέρα – Σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ προχωρούν 50 ιδιώτες

«Κλείνουμε πριν μας κλείσουν» είναι το μήνυμα που στέλνουν τα διαγνωστικά κέντρα και οι εργαστηριακοί γιατροί του Βόλου, οι οποίοι συμμετέχουν στην επ’ αόριστον απεργία που ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουνίου! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ιατρεία θα παραμείνουν κλειστά και οι πολίτες δεν θα μπορούν να κάνουν εξετάσεις.

Οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών Γιατρών διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Το «λουκέτο διαρκείας» αποτελεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με τους γιατρούς εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων να είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους, έως να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Παράλληλα στον Βόλο έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών προκειμένου να καταγγελθεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ από τους 50 ιδιώτες παρόχους υγείας.

«Παράγουμε μόνο χρέη»

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία διαρκείας διότι σε λίγο η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Πάντα υπήρχαν προβλήματα με τις αποζημιώσεις που κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ, όμως η σημερινή διοίκηση «το τερμάτισε», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο βιοπαθολόγος Στέλιος Πολύζος που διατηρεί ένα από τα γνωστά εργαστήρια στον Βόλο. Όπως εξήγησε ο ίδιος, το πρόβλημα έχει οξυνθεί σημαντικά από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε σε κλειστό προϋπολογισμό να συμπεριλάβει πλειάδα ακριβών εξετάσεων χωρίς την ίδια στιγμή να αυξήσει τα κονδύλια.

Στέλιος Πολύζος: Παράγουμε μόνο χρέη πλέον για αυτό κλείνουμε πριν μας κλείσουν

«Οι τιμές με τις οποίες πληρωνόμαστε δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 1991 και μετά. Και επιπλέον δεχόμαστε «ψαλίδι 30% στις αποζημιώσεις. Πώς να λειτουργήσουν έτσι τα εργαστήρια;», αναρωτήθηκε ο κ. Πολύζος, προσθέτοντας «δυστυχώς παράγουμε μόνο χρέη και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

«Για να το πούμε ακόμα πιο απλά ο κλειστός προϋπολογισμός που υπάρχει. Όταν αυτός ο προϋπολογισμός υπερβεί από τις εξετάσεις τις οποίες γίνονται, τότε οι εργαστηριακοί επιστρέφουν κάποια χρήματα στην Πολιτεία. Ουσιαστικά, το κράτος με αυτόν τον μηχανισμό εντάσσει καινούργιες εξετάσεις, αυξάνει δηλαδή το κόστος προς τους εργαστηριακούς γιατρούς, αλλά ταυτόχρονα ενώ θεωρεί πώς τις κάνει δωρεάν προς τους πολίτες, το πληρώνουν αυτοί που εκτελούν τις εξετάσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι σωστό και δημιουργεί πολύ μεγάλα θέματα επιβίωσης στα εργαστήρια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Βασικά αιτήματα της απεργίας διαρκείας που ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα είναι: Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο, αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback, πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τέλος αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων έχουν προτείνει για να μπορέσουν να λυθούν και να σταματήσουν αυτόματα όλα τα παραπάνω προβλήματα να καθιερωθεί κλειστός δυναμικός προϋπολογισμός ανά ασθενή με βάση την ηλικία, το φύλο και τη νοσηρότητα. Έτσι, ο ασθενής θα μπορεί να πηγαίνει στο εργαστήριο, να εκτελεί τις εξετάσεις του, ελέγχοντας και τα οικονομικά αλλά ταυτόχρονα επιλέγοντας το πού θα κάνει αυτός τις εξετάσεις, σύμφωνα με τις Ενώσεις.

Στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, όπως και την προηγούμενη φορά, στηρίζει τις κινητοποιήσεις των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εργαστηριακών και κλινικο-εργαστηριακών ιατρών, των Διαγνωστικών Κέντρων και των Πολυιατρείων, καθώς και την απόφασή τους να κλείσουν τα ιατρεία τους επ’ αόριστον.

Σ’ ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται: «Στηρίζουμε τα βασικά τους αιτήματα που είναι: Κατάργηση του καταστροφικού claw-back και rebate, αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς, ορισμός πλαφόν δαπανών για εξετάσεις στους ασφαλισμένους και όχι στους ιατρούς.

Καλούμε όλα τα κόμματα να λάβουν σαφή θέση και να συνεργαστούν με τους εκπροσώπους των ιατρών, προκειμένου να εφαρμοσθεί στην χώρα μας σοβαρό, λειτουργικό, αποτελεσματικό, ενιαίο και αξιοπρεπές για τους ασφαλισμένους και τους ιατρούς σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΜ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου