ΤΟΠΙΚΑ

Ξεχασμένοι στην ουρά… για το εφάπαξ δεκάδες Βολιώτες

ξεχασμένοι-στην-ουρά-για-το-εφάπαξ-δε-483763

Το μαρτύριο της σταγόνας βιώνουν εμποροϋπάλληλοι και μεταλλεργάτες, καθώς η καθυστέρηση για την καταβολή ξεπερνά τα 3 χρόνια

«Κουράστηκαν» να περιμένουν τη σειρά τους για να τους καταβληθεί το εφάπαξ. Σε αναμονή περισσότερους από 36 μήνες βρίσκονται δεκάδες Βολιώτες συνταξιούχοι για να πάρουν το ψαλιδισμένο πλέον εφάπαξ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις και τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ έχουν οι τομείς που αφορούν στους εμποροϋπαλλήλους (πρώην ΤΕΑΥΕΚ), τους μεταλλεργάτες (πρώην ΤΑΠΕΜ), τους υπαλλήλους κλάδων πρώην ΔΕΚΟ, όπως ΟΤΕ και ΔΕΗ, αλλά και στο πρώην ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα συνδικάτα ανά κλάδο και παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, η πορεία των αιτήσεων για χορήγηση εφάπαξ έχει ως εξής:

Στον πρώην Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων n (ΤΑΠΙΤ), στο στάδιο της διεκπεραίωσης βρίσκονται ακόμη οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ στον πρώην Τομέα Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΤΑΠΙΤ) ολοκληρώνεται η επεξεργασία των αιτήσεων οι οποίες κατατέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015.

Στο πρώην ταμείο για τον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων, διεκπεραιώνονται τα αιτήματα που υποβλήθηκαν τέλος του 2016, ενώ στον κλάδο των δημοτικών υπαλλήλων του πρώην ΤΠΔΥ, στο στάδιο της διεκπεραίωσης βρίσκονται οι αιτήσεις που κατατέθηκαν τον Νοέμβριο του 2015.

Στον πρώην Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΥΤΕΚΩ) ολοκληρώνεται η διαδικασία για τα αιτήματα που υποβλήθηκαν μετά τον Μάιο του 2017, ενώ στον πρώην Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ διεκπεραιώνονται τα αιτήματα που κατατέθηκαν μετά τον Νοέμβριο του 2016.

Να σημειωθεί πως και στην περίπτωση της καταβολής του εφάπαξ, υφίστανται πλέον περικοπές. Ετσι σε ό,τι αφορά σε υπαλλήλους της ΔΕΗ, των δήμων και τους ξενοδοχοϋπάλληλους του ιδιωτικού τομέα το εφάπαξ μειώνεται από 18% ώς 20%. Αντίθετα αυξημένο κατά 5% ώς και 10% είναι το ποσό του εφάπαξ για τους εμποροϋπάλληλους. Μειωμένο επίσης είναι νέο εφάπαξ στο Δημόσιο από 15% ώς 18%.

Κατά μέσο όρο η εφάπαξ παροχή διαμορφώνεται σε περίπου 12.900 ευρώ, σημαντικά μειωμένη έως 25% σε σύγκριση με αυτή που προβλεπόταν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο χώρο του επισιτισμού και των τουριστικών επαγγελμάτων, στο μέταλλο, τα τσιμέντα, τις χημικές βιομηχανίες, που ήταν ενταγμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα για τις περικοπές στο εφάπαξ τους και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο του 2010.

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, το εμπόριο είναι αυτοί που πληρώνουν… το μεγαλύτερο τίμημα, αφού οι περικοπές τους στο εφάπαξ είναι για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους 26%, για τους εμποροϋπαλλήλους 42% και για τους εργαζόμενους στα φάρμακα 64%. Στο μέταλλο η μείωση περιορίζεται στο 2,5%, στα τσιμέντα στο 18% και για τους εργαζόμενους στον ιππόδρομο στο 19%.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου