Η μεσαία τάξη… και το εκλογικό αποτέλεσμα

η-μεσαία-τάξη-και-το-εκλογικό-αποτέλε-485097

Η φορολογία έχει καταστεί ένα είδος τιμωρίας και ποινής, το οποίο υφίστανται όλοι χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα, διότι δεν μπορεί να νοείται ανταποδοτικότητα ένα εφάπαξ επίδομα ή μία μισή σύνταξη

Mετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η κυβέρνηση αναζητά τα αίτια της ήττας. Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι οι πολίτες δεν κατανόησαν τη θετικότητα των μέτρων που ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα και μάλιστα υποστηρίζεται πως σε αντίθεση με την γκρίνια που υπάρχει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έχει πληγεί σημαντικά η μεσαία τάξη, αυτό δεν υφίσταται.

Από όλα τα παραπάνω αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως τελικά το μήνυμα δεν ελήφθη.

Διότι δεν μπορεί πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ να καταγράφει την απογοήτευση των πολιτών όσον αφορά στην ανταποδοτικότητα των φόρων και την αδικία που έχουν υποστεί εξαιτίας της υπερφορολόγησης και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να επιμένει πως δεν υφίσταται θέμα.

Η φορολογία που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι βαθιά αντιαναπτυξιακή και εχθρική στον φορολογούμενο. Είναι ένα είδος τιμωρίας και ποινής, το οποίο υφίστανται όλοι χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα, διότι δεν μπορεί να νοείται ανταποδοτικότητα ένα εφάπαξ επίδομα ή μία μισή σύνταξη.

Ποια είναι όμως αυτή η μεσαία τάξη που έχει στοχοποιηθεί; Σύμφωνα πάλι με τον ΟΟΣΑ, για την Ελλάδα τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό κυμαίνονται από 7.894 έως 21.050 ευρώ και είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Πρόκειται για εκείνους που σηκώνουν το βάρος των φόρων σε όλη τη διάρκεια της κρίσης κυρίως όμως τα τελευταία χρόνια.

«Συντηρεί την κατανάλωση, οδηγεί μεγάλο μέρος των επενδύσεων στην εκπαίδευση, την υγεία και τον στεγαστικό τομέα και παίζει έναν ρόλο – κλειδί στη στήριξη των συστημάτων κοινωνικής προστασίας μέσω των εισφορών της στη φορολογία. Οι κοινωνίες με ισχυρή μεσαία τάξη έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης και ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς και μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα και καλή διακυβέρνηση», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Είναι ηλίου φαεινότερο λοιπόν πως όσα επιχειρήματα και να προβάλλει η κυβερνητική πλευρά περί άδικης κριτικής στο θέμα της υπερφορολόγησης, η μεσαία τάξη πράγματι έχει υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα και «ανταπέδωσε» όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα στην κάλπη. Το Μαξίμου αρνείται να το παραδεχτεί δημόσια, διότι αδυνατεί να προβεί σε γενναία αυτοκριτική. Για αυτό και επιμένει να κουνά το δάχτυλο και να μαλώνει τους πολίτες – ψηφοφόρους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου