ΤΟΠΙΚΑ

Θεριεύουν… οι λίστες για ραντεβού στο πρώην ΙΚΑ Βόλου

θεριεύουν-οι-λίστες-για-ραντεβού-στο-535906

Αναμονή ενός μήνα για παθολόγο – Ξεμένουν από προσωπικό τα πολυιατρεία του πρώην ΠΕΔΥ στον Βόλο

Μαρτύριο… ο προγραμματισμός ραντεβού για τους ασφαλισμένους, που θέλουν να επισκεφτούν τα πολυιατρεία του πρώην ΠΕΔΥ στον Βόλο. Υποχρεωτικά θα πρέπει να περιμένουν έναν μήνα και πλέον σε λίστα αναμονής για να εξεταστούν από παθολόγο, παιδίατρο και ορθοπεδικό.

Η υποστελέχωση των ιατρείων όχι απλά παραμένει το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα, αλλά οξύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς αρκετοί από τους εναπομείναντες γιατρούς αναμένεται να αποχωρήσουν άμεσα λόγω συνταξιοδότησης. Υπογραμμίζεται, πως στα πολυιατρεία του πρώην ΠΕΔΥ Βόλου απασχολούνται αυτή τη στιγμή 2 παθολόγοι, ένας παιδίατρος και ένας ορθοπεδικός, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ασφαλισμένων που απευθύνονται στη συγκεκριμένη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αν τηλεφωνήσει κάποιος σήμερα για ραντεβού στον παθολόγο του πρώην ΠΕΔΥ Βόλου, θα εξεταστεί έπειτα από 35 ημέρες, δηλαδή αρχές Ιουνίου. Για την ειδικότητα του παιδιάτρου το ραντεβού στα ίδια πολυιατρεία προγραμματίζεται έπειτα από 30 και πλέον μέρες. Από Ιούνιο και μετά επίσης κλείνονται ραντεβού για ορθοπεδικό.

Εκτός από τις παραπάνω ειδικότητες, τα ραντεβού για καρδιολόγους και πνευμονολόγους προγραμματίζονται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία, που συγκέντρωσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ από τις κλήσεις για ραντεβού στο κεντρικό τηλεφωνικό κέντρο προγραμματισμού, που λειτουργεί εντός της μονάδας των πολυιατρείων του πρώην ΠΕΔΥ Βόλου.

Παρά το γεγονός ότι τα ιατρεία του πρώην ΠΕΔΥ στον Βόλο είναι αποδεκατισμένα σε νευραλγικές ειδικότητες, την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας επιθυμεί να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι γιατροί υποστηρίζουν πως οι δομές πρωτοβάθμιας εξακολουθούν να υπολειτουργούν και ότι όσο δεν προχωρούν οι προσλήψεις ειδικευμένων ιατρών και υφίστανται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, καμία διεύρυνση δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Προκειμένου να καλυφτεί η ζήτηση σε γιατρούς στον Βόλο επείγει η άμεση πρόσληψη γιατρών ειδικοτήτων, όπως παθολόγοι, παιδίατροι, ωτορινολαρυγγολόγοι, νευρολόγοι, οφθαλμίατροι και καρδιολόγοι.

Από τη νομαρχιακή μονάδα έχει ζητηθεί η έγκριση τουλάχιστον 20 θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ στις προαναφερθείσες ειδικότητες, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής θετική απόκριση.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των γιατρών του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) ζητούν σ’ όλη την Ελλάδα την ενίσχυση του συστήματος με νέες προσλήψεις, αλλά και να γίνουν οι επαναπροσλήψεις των απολυμένων το 2014. Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείουν κινητοποιήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου