Επιβεβλημένη ανάγκη η εξωστρέφεια

επιβεβλημένη-ανάγκη-η-εξωστρέφεια-535934

Η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα να έχουν καταρρεύσει περισσότερο από 50% τα τελευταία χρόνια, όπως γράφει ο οικονομικός Τύπος

Οποιος άκουσε χθες την εμπορική ακόλουθο στο ελληνικό προξενείο του Τορόντο στον Καναδά να μιλά στους επαγγελματίες και να τους παροτρύνει να κάνουν άνοιγμα στην αγορά της μακρινής χώρας, συνειδητοποίησε για μία ακόμη φορά ότι αν δεν αναληφθούν εγκαίρως πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και για τη στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων το γρανάζι της οικονομίας δεν γυρνά.

Δυστυχώς το μείγμα πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια ήταν ό,τι πιο καταστροφικό για την οικονομία. Η υποχρεωτική και αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή που συνδυάστηκε με μείωση μισθών και αύξηση των φόρων οδήγησε την οικονομία σε κώμα.

Την ίδια στιγμή και ενώ η κυβέρνηση μιλά για επιστροφή στην ανάπτυξη, πρωτοβουλίες δεν αναλαμβάνονται. Και όσο υπάρχει αυτή η επενδυτική αγρανάπαυση, οποιοδήποτε σενάριο ανάκαμψης μέσα από τη λιτότητα είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει. Το δείχνει αυτό άλλωστε η πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν απαραίτητη εξαρχής όμως έχει προ πολλού εξαντλήσει τα όριά της, όπως το ίδιο ισχύει και με τους φόρους, οι οποίοι έπρεπε ήδη να είχαν καταργηθεί και να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φορολογικών μεταρρυθμίσεων με στόχο κυρίως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης, τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μόνο έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα αφενός και αφετέρου θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη που δεν θα έρθει αυτόματα εάν δεν ληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Πρέπει να υπάρξει σαφή στρατηγική και στόχευση στην επιστροφή των δημοσίων επενδύσεων σε επίπεδα ικανοποιητικά σε σχέση με το ΑΕΠ ώστε να πάρει μπροστά η κρατική μηχανή, ταυτόχρονα με την επιβεβλημένη ανάγκη να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει προκαλέσει την κατάρρευση των ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μπροστά. Η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα να έχουν καταρρεύσει περισσότερο από 50% τα τελευταία χρόνια, όπως γράφει ο οικονομικός Τύπος καθημερινά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου