ΤΟΠΙΚΑ

Κώστας Βογιατζής: Με ΝΔ στην εξουσία ό,τι κερδήθηκε θα χαθεί

κώστας-βογιατζής-με-νδ-στην-εξουσία-ότ-540469

Ο συντονιστής της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις εκλογές, την Προοδευτική Συμμαχία και τη «μάχη» στον Δήμο Βόλου

Ακόμη μία τετραετία προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του ζητά ο Κων. Βογιατζής, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος στη Μαγνησία. Στη σημερινή του συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επισημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρχει άμεσα πλήρης επιστροφή στη κανονικότητα, διότι η τεράστια ζημιά στην οικονομία δεν ανατρέπεται σε μία τετραετία, ενώ ισχυρίζεται πως αν επόμενη Κυβέρνηση είναι η ΝΔ «ό,τι κερδήθηκε θα χαθεί». Μιλώντας δε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές επικεντρώνοντας ειδικά στον Δήμο Βόλου τονίζει πως «ο κ. Μπέος αποτελεί όνειδος και η παρένθεση αυτή πρέπει να κλείσει», ενώ αποφεύγει να τοποθετηθεί στο ενδεχόμενο η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη να είναι υποψήφια βουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κύριε Βογιατζή, βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Πιστεύετε πως οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν βαρόμετρο για τις εθνικές εκλογές και ποιο είναι το πολιτικό διακύβευμα στον δρόμο για την ευρωκάλπη;

Οι ευρωεκλογές έχουν τη δική τους σημασία, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία τοποθέτηση των πολιτών, γενικότερης αξίας. Οι τωρινές όμως ευρωεκλογές είναι οι σημαντικότερες που έχουν γίνει ποτέ. Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται και η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελούν μεγάλη απειλή για την Ευρώπη. Ο νεοφιλελευθερισμός τροφοδοτεί την ενίσχυση της ακροδεξιάς και πρέπει να απαντήσουμε και στον νεοφιλελευθερισμό και στην ακροδεξιά. Στη χώρα μας εμφανίζονται και τα δύο και μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για να το υπογραμμίσει αυτό έχει έναν αντιπρόεδρο νεοφιλελεύθερο (Χατζηδάκης) και ένα ακροδεξιό (Γεωργιάδης). Ταυτόχρονα υποστηρίζει στην Ευρώπη τον ακραίο νεοφιλελεύθερο Βέμπερ γνωστό και για τις ενάντια στη χώρα μας τοποθετήσεις του. Είναι προφανές ότι το πολιτικό διακύβευμα των ευρωεκλογών και εκείνο των εθνικών εκλογών είναι παραπλήσια και το ζητούμενο είναι ένα. Και στις δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις να ηττηθούν και ο νεοφιλελευθερισμός και η ακροδεξιά. Οσον αφορά σε εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε αισιόδοξοι και για τις δύο αναμετρήσεις.

Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, κατά την προσωπική σας άποψη θα πρέπει ο πρωθυπουργός να προκηρύξει πρόωρες εκλογές;

Η ερώτηση είναι υποθετική. Ο πρωθυπουργός έχει κατ΄ επανάληψη τοποθετηθεί με σαφήνεια για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Σε κάθε περίπτωση η γνωστή και αποτυχημένη θεωρία της αριστερής παρένθεσης, που πλάσαρε η αντιπολίτευση, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις πρόωρης διεξαγωγής εκλογών, εδώ και τρία χρόνια.

Παρά την έξοδο από τα μνημόνια, η χώρα απέχει πολύ από την κανονικότητα, καθώς η ανάπτυξη παραμένει αναιμική, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται συνεχώς και η υπερφορολόγηση πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η χώρα υπέστη μια άνευ προηγουμένου συμφορά. Με ευθύνη δεκαετιών διακυβέρνησης από τον δικομματισμό οδηγήθηκε σε χρεοκοπία χάνοντας το 25% του ΑΕΠ. Απώλεια που μόνο σε συνθήκες πολέμου παρατηρείται. Αλλωστε εκεί οφείλεται και η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος του δικομματισμού. Είναι προφανές ότι μόλις 8 μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια (έργο της σημερινής κυβέρνησης) δεν μπορεί να υπάρχει πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα. Η τεράστια ζημιά στην οικονομία δεν ανατρέπεται σε μία τετραετία, προφανώς χρειαζόμαστε και δεύτερη. Αν έρθουν στα πράγματα οι αντίπαλοί μας ό,τι κερδήθηκε θα χαθεί. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που έφεραν την καταστροφή. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, συντάξεων κ.λπ. Η σημερινή κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει τη μείωση της ανεργίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από το 28% στο 18%). Ασφαλώς το 18% δεν είναι κανονικότητα, αλλά ήδη μερικές εκατοντάδες χιλιάδων ανέργων βρήκαν δουλειά. 620.000 συνταξιούχοι είδαν μικρή, αλλά υπαρκτή αύξηση στη σύνταξή τους, 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι απέκτησαν δωρεάν πρόσβαση στην υγεία, μείωση στον ΕΝΦΙΑ για τη μικρότερη ιδιοκτησία έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή. Από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης θα ωφεληθούν πάνω από 550.000 άτομα. Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια διορισμοί στην παιδεία, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και άλλους τομείς του δημοσίου. Δημοσιεύματα που αναφέρουν την Ελλάδα πέμπτη στην κατάταξη του δείκτη μιζέριας του Bloombergπαραλείπουν ότι ο δείκτης αυτός ήταν 27,62 μονάδες στις 4/11/2012 και σήμερα είναι 18,94 μονάδες.

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί μια ισχυρή Προοδευτική Συμμαχία λέγεται πως έχει προεκλογικό χαρακτήρα και ορίζοντα αφενός και αφετέρου ότι αποτελεί ένα άλλοθι με δεδομένη την κυβερνητική συνεργασία με τους ακραίους… ΑΝΕΛ.

H κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα δεν χρειάζεται άλλοθι για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, γιατί καμία ακροδεξιά πολιτική δεν καταγράφτηκε στο ενεργητικό της. Η μοναδική ακροδεξιά θέση που προβλήθηκε, εκείνη του κ. Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών ήταν αυτή που οδήγησε στον τερματισμό της συνεργασίας. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για να δικαιολογήσει τη δικιά της θέση για την συμφωνία των Πρεσπών και τη γενικότερη δεξιά μετατόπισή της εγείρει τέτοιου είδους ζητήματα. Ακριβώς λοιπόν η ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά όπως μιλήσαμε παραπάνω και η ανάγκη απάντησης στην εθνικιστική υστερία που ξεσηκώθηκε με αφορμή το Μακεδονικό δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας. Ομως η Προοδευτική Συμμαχία έρχεται ακριβώς για να αντιμετωπιστεί η παλινόρθωση της δεξιάς με την μία ή την άλλη μορφή. Με αυτή την έννοια η ύπαρξη της δεν αφορά απλώς στις ευρωεκλογές που έχουμε μπροστά μας. Ασφαλώς αφορά στο ήδη σχηματισμένο δίπολο πρόοδος – συντήρηση. Αφορά δε και στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Συνεργασία Σοσιαλιστών – Αριστερών – Πράσινων απέναντι στη σύγκλιση Δεξιάς – Ακροδεξιάς υπό τον κ. Βέμπερ.

Σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις δείχνουν όλες ότι έχει παγιωθεί μία διαφορά υπέρ της ΝΔ. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα;

Είναι γνωστό ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων. Στο δημοψήφισμα του 2015 πρόβλεπαν 50 – 50 για το «ναι» και το «όχι» και ήταν 62 – 38 υπέρ του «όχι». Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη 2015 έπεσαν παντελώς έξω. Αναφέρω για παράδειγμα ότι δημοσκόπηση της εταιρείας PULSEστο αθηναϊκό κανάλι Action24 τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές έδινε προβάδισμα στην ΝΔ 0,5 μονάδες ενώ η MRBστο STAR δύο μόλις μέρες πριν τις εκλογές έδινε προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο 1,1 μονάδα. Η πραγματική διαφορά το βράδυ των εκλογών ήταν 7,5 μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στοιχεία αυτά εύκολα μπορεί να τα βρει κανείς στο Youtube. Σε πρόσφατη συνέντευξή τους στον ΣΚΑΪ ο υπεύθυνος της MRBκαι ο αντίστοιχος της Marcείπαν ότι υπάρχει δυσκολία στις δημοσκοπήσεις λόγω της ρευστότητας του εκλογικού σώματος, λόγω αδυναμίας πρόβλεψης του ύψους της αποχής και λόγω πεπαλαιωμένων εργαλείων μέτρησης. Οι εταιρείες που αναφέρω, πρωτοστατούν στην ανακοίνωση σημαντικών διαφορών υπέρ της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση στις 26 Μάη θα έχουμε μια αυθεντική δημοσκόπηση.

Η εκλογική μάχη στον Δήμο Βόλου και στους υπόλοιπους Δήμους της Μαγνησίας κλιμακώνεται ενόψει δημοτικών εκλογών. Πού έχετε θέσει τον εκλογικό πήχη;

Στον Δήμο Βόλου είναι γνωστό λίγο πολύ ποιο κόμμα στηρίζει ποιον υποψήφιο. Εξαίρεση αποτελεί ο σημερινός δήμαρχος που υποστηρίζεται από στελέχη της ΝΔ και έχει την ανοχή της Χρυσής Αυγής. Είναι γνωστή η άρνησή του για την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σε κάθε περίπτωση ο Μπέος αποτελεί όνειδος και αναντιστοιχία για τη δημοκρατική ιστορία της πόλης και πρέπει αυτή η δημοτική παρένθεση να κλείσει. Αρα θέτουμε τον πήχη στο σημείο να φύγει ο Μπέος. Από κει και πέρα μια χαρά δήμαρχος θα είναι ο Ιάσονας Αποστολάκης.

Παρά το γεγονός ότι στον Δήμο Βόλου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται αυτόνομα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συμπορεύεστε με το Κίνημα Αλλαγής στο πρόσωπο του Νίκου Τσιλιμίγκα. Υπάρχει η αίσθηση ότι έχει αργήσει χαρακτηριστικά να πάρει μπροστά η εκλογική μηχανή…

Οχι μόνο στην περίπτωση Νίκου Τσιλιμίγκα, αλλά και σε Δήμους της Μαγνησίας και όλης της Θεσσαλίας συμμετέχουμε και στηρίζουμε ευρύτερα σχήματα. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Αγοραστός έχει ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα από 5ετίας. Ομως στις αμέσως επόμενες μέρες θα δείτε πρωτοβουλίες και ενέργειες από τον Νίκο Τσιλιμίγκα.

Ενόψει της συγκρότησης των βουλευτικών ψηφοδελτίων μία πιθανή ένταξη της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη στο τοπικό ψηφοδέλτιο θα σας έβρισκε σύμφωνο;

Η κ. Χρυσοβελώνη είναι μέλος της Κυβέρνησης και έχουμε μαζί της αρμονική συνεργασία. Οπως σας είπα και παραπάνω οι βουλευτικές εκλογές είναι μακριά και στον ΣΥΡΙΖΑ τοπικά και κεντρικά δεν έχει ανοίξει καμία διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου