Η στασιμότητα… «φωνάζει»

η-στασιμότητα-φωνάζει-545650

Οι αποφάσεις εν πολλοίς θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και ειδικότερα από τα θηριώδη πλεονάσματα και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, που θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρούνται

Tη στασιμότητα στην παραγωγικότητα, σε ένα μάλιστα περιβάλλον αποεπένδυσης, επισημαίνει για μία ακόμη φορά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, ευελπιστώντας προφανώς ότι θα εισακουστεί έστω αυτή τη φορά.

Μπορεί να χαλά το αφήγημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που μόλις προχθές στον ΑΝΤΕΝΝΑ έσπευσε να υποστηρίξει ότι ξεφύγαμε από τον κάβο και ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας, επιστρατεύοντας επιχειρήματα που δεν πείθουν ασφαλώς, όμως ο ΣΕΒ επιμένει. Οκτώ μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, συνεχίζεται η χειροτέρευση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, που, αργά ή γρήγορα, θα επιβαρυνθεί περαιτέρω από διάφορες προεκλογικές παροχές και μέτρα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως προβλέπει η επιχειρηματική κοινότητα.

Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύει μία σειρά από σοβαρά ζητήματα, όπως ότι επιβεβαιώθηκε η μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020, καθώς και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως με τα «κόκκινα» δάνεια, την ανάγκη για επιτάχυνση της εξόφλησης των οφειλών προς ιδιώτες και την υλοποίηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Ο πρωθυπουργός βέβαια επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για μείωση του αφορολόγητου, αυτό ωστόσο κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει, αφού οι αποφάσεις εν πολλοίς θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και ειδικότερα από τα θηριώδη πλεονάσματα και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, που θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρούνται.

Στην πράξη αυτό που επισημαίνει ο ΣΕΒ είναι ότι κανείς διεθνής οργανισμός δεν συμφωνεί πως τα δύσκολα πέρασαν για την Ελλάδα, πολλώ δε μάλλον όταν το κλίμα στην Ε.Ε. επιδεινώνεται ραγδαία. Και παραπέμπει στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προβλέψεις το 2019, το οποίο εκτιμά χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη φέτος σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις του (1,3% έναντι 1,9% τον Ιανουάριο 2019).

Εξηγεί μάλιστα ο ΣΕΒ τους λόγους για τους οποίους το ΔΝΤ έχει διατηρήσει αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, γεγονός που οφείλεται όχι στη ραγδαία ανάκαμψη της χώρας, αλλά στον απλό λόγο ότι το Ταμείο βασίστηκε στα μέχρι τον Φεβρουάριο διαθέσιμα στοιχεία.

Δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο τα παραπάνω στοιχεία θα ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση. Οχι προκειμένου να αντιπαρατεθεί με τον ΣΕΒ, αλλά κυρίως για να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος ως προς τι πρέπει να γίνει για την ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας και όχι την αποσπασματική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου