ΤΟΠΙΚΑ

Σκουριάζει… ο υπερβαρικός θάλαμος

σκουριάζει-ο-υπερβαρικός-θάλαμος-549724

Αντί να σώζει ζωές, παραμένει «διακοσμητικό στοιχείο» μέσα σε ζελατίνες στα υπόγεια του Νοσοκομείου – SOS εκπέμπουν οι τοπικοί σύλλογοι δυτών

Αθάνατο ΕΣΥ! Πανάκριβος εξειδικευμένος ιατρός εξοπλισμός, που έγινε δωρεά στο Νοσοκομείο Βόλου πριν από 6 χρόνια, δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί προς όφελος των πολιτών ασθενών! Ο λόγος για τον θάλαμο υπερβαρικής ιατρικής, που έγινε δωρεά από το Νοσοκομείο Αγιος Παύλος Θεσσαλονίκης στο Αχιλλοπούλειο το 2013, βρισκόμαστε στο 2019 και όμως παραμένει «διακοσμητικό στοιχείο», όταν με την απαραίτητη στελέχωση θα είχε προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε εκείνους που ανήκει, τους ασθενείς.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας πασχίζουν για να κατοχυρώσουν δωρεές, ωστόσο ο συγκεκριμένος ιατρικός εξοπλισμός «αραχνιάζει» στις ζελατίνες στα υπόγεια του Νοσοκομείου, ενώ θα μπορούσε να σώζει ζωές. Κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση σοβαρών και χρόνιων παθήσεων, όπως αγγειοπάθειες λόγω σακχαρώδους διαβήτη, οστεονεκρώσεις, οξεία κώφωση και οξεία τύφλωση, ενώ παράλληλα αποτελεί το Α και το Ω στην αντιμετώπιση της νόσου των δυτών, σε μία Μαγνησία που διεκδικεί να μπει στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού.

Αν μάλιστα υπολογιστεί ότι δέκα επιχειρήσεις διακομιδής ασθενών προκειμένου να λάβουν την ενδεδειγμένη θεραπεία του υπερβαρικού οξυγόνου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στοιχίζουν περίπου όσο η αγορά ενός σύγχρονου υπερβαρικού θαλάμου, αρκεί για να γίνει σαφές ότι η λειτουργία του στον Βόλο θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί χθες…

Στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί για να υποστηρίξουν τη λειτουργία του μηχανήματος, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο μηχάνημα να είναι σε «αχρηστία». Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως όταν έγινε η δωρεά του μηχανήματος υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι θα εκπαιδευτεί προσωπικό στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης Αγιος Παύλος, όπου λειτουργεί αντίστοιχος Θάλαμος. Αυτός όμως ο προγραμματισμός μέχρι σήμερα παραμένει στα χαρτιά. Δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή. Και να σκεφτεί κανείς ότι στο Αχιλλοπούλειο υπάρχει ήδη ένας γιατρός, που, έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα καταδυτικής, έχει δηλώσει πως είναι διατεθειμένος να εξειδικευτεί στην υπερβαρική ιατρική και να παρέχει τις υπηρεσίες του στον συγκεκριμένο τομέα.

Ανθρωποι που γνωρίζουν την ωφελιμότητα της λειτουργίας του θαλάμου υπερβαρικής ιατρικής, όταν ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους, γιατί όποιες προσπάθειες έγιναν για να τεθεί σε λειτουργία δεν έχουν ευοδωθεί μέχρι τώρα.

Πλέον όμως το θέμα της αναγκαιότητας λειτουργίας του θαλάμου υπερβαρικής ιατρικής αγγίζει το υπουργείο Υγείας. Την πόρτα «άνοιξε» η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας να επιλύσει το θέμα, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, που επισήμανε την παραδοξότητα να παραμένει ανεκμετάλλευτος ένας τόσο σημαντικός ιατρικός εξοπλισμός, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος των ασθενών.

«Είναι αδιανόητο να σκουριάζει»

Θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όχι μόνο της Μαγνησίας, αλλά ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά στον Βόλο το μηχάνημα «κάθεται». Αυτό είναι και το μεγάλο παράπονο των ανθρώπων της θάλασσας, εκείνων που ασχολούνται με τις καταδύσεις, είτε εθελοντικά, είτε επαγγελματικά. Παρά την αδιαφορία που συνάντησαν στις κρούσεις που έκαναν κατά καιρούς για να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των αρμοδίων, δεν πρόκειται να σταματήσουν να πιέζουν.

Το θεωρούν άλλωστε υποχρέωσή τους να συνεχίσουν την προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος. Οχι μόνο επειδή «αγγίζει» το κομμάτι των καταδύσεων, αλλά διότι αναμένεται να θεραπεύσει ασθενείς, που πρέπει να λάβουν εξειδικευμένες θεραπευτικές αγωγές για χρόνιες παθήσεις που τους ταλαιπωρούν.

«Δεν είναι δυνατόν να απαξιώνεται ένα μηχάνημα, που μπορεί να προσφέρει υψηλής ποιότητας θεραπευτική αγωγή στους πολίτες της Μαγνησίας, αλλά και της Θεσσαλίας, που για να λάβουν τις συγκεκριμένες ιατρικές υπηρεσίες αναγκάζονται μέχρι σήμερα να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη ή να καταφεύγουν σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οικονομικά» θα πει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρήστος Ζούμπος, εκπαιδευτής καταδύσεων και ιδιοκτήτης σχολής καταδύσεων, που έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 800 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Υπάρχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στη Μαγνησία και τις Β. Σποράδες. Μεγάλες εταιρείες, που θέλουν να φέρουν δύτες στην περιοχή μας, είτε για τουρισμό, είτε για επιστημονικούς και επαγγελματικούς λόγους, το πρώτο που ρωτούν είναι αν υπάρχει κάλυψη υπερβαρικού θαλάμου για κάποιο έκτακτο περιστατικό. Είναι κρίμα να έχει γίνει δωρεά ενός τόσο σημαντικού εξοπλισμού και να μην τον αξιοποιούν», λέει με τη σειρά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Πιλάτος, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών Βόλου.

Για τη δωρεά του σύγχρονου μηχανήματος, που μπορεί να σώσει ζωές, η Λέσχη Εθελοντών Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδος έχει ζητήσει να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για την αξιοποίησή του θαλάμου που «σκουριάζει» στο Νοσοκομείο.

«Είναι επιβεβλημένο να τεθεί σε λειτουργία ο υπερβαρικός θάλαμος στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, καθώς αποτελεί τον μοναδικό στη Θεσσαλία, ενώ αναμένεται να επιδράσει αφενός θετικά στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, που βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια και αφετέρου να βοηθήσει και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν άλλες σοβαρές ασθένειες και είναι υποχρεωμένοι να αναζητούν άλλες λύσεις για τη θεραπεία τους» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Λέσχης Εθελοντών Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδος Γιάννης Μπίσδρας.

Ελάχιστοι θάλαμοι σε δημόσιες δομές

Η θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου, που αποτελεί την «αποστολή» του θαλάμου υπερβαρικής ιατρικής, όπως προαναφέρθηκε ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της νόσου των δυτών, συγχρόνως όμως αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση διαφόρων άλλων οξειών και χρόνιων παθήσεων, μεταξύ των οποίων αγγειοπάθειες και δερματολογικές παθήσεις. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι οι θεραπείες υπερβαρικής ιατρικής για δερματολογικές παθήσεις σε ιδιωτικές κλινικές είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες.

Θάλαμοι αποσυμπίεσης και υπερβαρικής ιατρικής σήμερα σε δημόσιες δομές λειτουργούν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο Νοσοκομείο Αγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη, στη Σούδα και στην Κάλυμνο. Η υπερβαρική μονάδα στο «Αγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης είναι η πλέον σύγχρονη στο ΕΣΥ. Απέκτησε πρόσφατα τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό στα Βαλκάνια. Το έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, ενώ υπήρξε και δωρεά ιδιώτη. Είναι πιστοποιημένη από το ΝΑΤΟ και βρίσκεται σε ετοιμότητα κάθε φορά, που ο στόλος του ασκείται στα ελληνικά ύδατα. Καθημερινά δέχεται περίπου 25 ασθενείς. Δεν αφορούν βέβαια όλα τα περιστατικά στη νόσο των δυτών. Αντίθετα, πρόκειται κυρίως για θεραπευτικές συνεδρίες και αποκατάσταση οξειών και χρόνιων παθήσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου