Η Ελλάδα γυρίζει την πλάτη στους πτυχιούχους

η-ελλάδα-γυρίζει-την-πλάτη-στους-πτυχι-551525

Τη χαμηλότερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πτυχιούχων έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μία έκθεση που πραγματικά είναι «γροθιά» στο στομάχι των νεοελλήνων, που συνειδητοποιούν πως η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά στις προσλήψεις νέων πτυχιούχων.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η Ελλάδα έχει σήμερα το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης των πρόσφατων πτυχιούχων στην Ευρώπη με 52,0% και η Μάλτα το υψηλότερο στο 94,5%.

Λίγο πιο κάτω, αλλά με εντυπωσιακά ποσοστά, είναι η Τσεχική Δημοκρατία (89,9%), η Αυστρία (89,4%), το Λουξεμβούργο (88,5%) και η Σουηδία (88,3%).

Με λίγα λόγια, οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κροατία, για να ισορροπήσουν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οπωσδήποτε τα δεδομένα για να βελτιώσουν τις συνθήκες για τους απόφοιτούς τους. Εξάλλου, η επένδυση στην εκπαίδευση εντός Ευρώπης μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι.

«Αν οι απόφοιτοί μας μπορούν να πετύχουν στη ζωή τους, θα δημιουργηθεί μία βιώσιμη δύναμη εργασίας πτυχιούχων με αυτοπεποίθηση, που θα είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν οτιδήποτε», δήλωσε πριν από λίγες μέρες, με αφορμή τη συγκεκριμένη έκθεση, πανεπιστημιακός. Πόσο δίκιο έχει.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, την ώρα που η χώρα αιμορραγεί σε μυαλά εξαιτίας της μαζικής φυγής στο εξωτερικό, να στέκεται αδύναμη να αξιοποιήσει όπως πρέπει εκείνους, που επιμένουν να παραμένουν στην πατρίδα τους, κυνηγώντας καλύτερες ευκαιρίες στον τόπο τους.

Αν θέλουμε να ξαναδώσουμε μέλλον στους νέους, πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο, που δεν αποδίδει πλέον και δεν προσφέρει θέσεις εργασίας σε άτομα υψηλής ειδίκευσης.

Ενα πτυχίο, απαραίτητο στη σημερινή εποχή, στοιχίζει πολύ ακριβά και χρειάζονται δεκαετίες δουλειάς για να αναπληρωθεί το κεφάλαιο, υπό τις παρούσες συνθήκες. Αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, τα παιδιά θα συνεχίσουν να ξενιτεύονται και όσα παραμένουν εντός… θα «κυνηγούν ανεμόμυλους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου