ΤΟΠΙΚΑ

Σφίγγει ο κλοιός του ΕΦΚΑ γύρω από τις επιχειρήσεις

σφίγγει-ο-κλοιός-του-εφκα-γύρω-από-τις-ε-552420

Εντάθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι έλεγχοι για μαύρη εργασία

Ασφυκτικός ο κλοιός γύρω από τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς εντάθηκαν από την αρχή του χρόνου οι έλεγχοι των κλιμακίων του ΕΦΚΑ από την Αθήνα με αποκλειστικό στόχο να κάνουν «φύλλο και φτερό» καταστάσεις προσωπικού, παρουσιολόγια και μισθολογικές καταστάσεις. Σύμφωνα με επαγγελματίες, οι έλεγχοι είναι αιφνιδιαστικοί, κρατούν λίγη ώρα και δεν δίνουν τη δυνατότητα ούτε στον εργαζόμενο, αλλά ούτε και στον εργοδότη να δώσουν εξηγήσεις και να δικαιολογήσουν την παρουσία ατόμων μέσα στην επιχείρηση, που όμως δεν εργάζονται.

Οι ελεγκτές κατά τον επιτόπιο έλεγχο στις επιχειρήσεις θεωρούν ως εργαζόμενο οποιοδήποτε άτομο βρουν μέσα στον χώρο εργασίας και τον καταχωρούν στο δελτίο ελέγχου. Σύμφωνα ωστόσο με τον νόμο για οποιονδήποτε παρέχει εργασία και δεν είναι ασφαλισμένος και δηλωμένος στον πίνακα προσωπικού, επιβάλλεται πρόστιμο.

Η αρμόδια επιτροπή του ΕΦΚΑ Βόλου, στην οποία προσφεύγουν οι επιχειρήσεις και συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα, το πρώτο τρίμηνο του 2019 έχει ασχοληθεί με περισσότερες από 50 ενστάσεις επιχειρήσεων κατά μέσο όρο μηνιαίως, οι οποίες υπό την πίεση των ελέγχων προσέφυγαν, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος, για να αιτηθούν διαγραφή του προστίμου.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, αγνοώντας συγκεκριμένες διατάξεις και έχοντας ήδη υπογράψει τα δελτία ελέγχου και καταγραφής των παραβάσεων, έχουν ήδη χάσει την υπόθεση από τα «αποδυτήρια».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου