ΤΟΠΙΚΑ

«Δωρεά αγάπης» 1 εκατ. ευρώ στο Νοσοκομείο Βόλου

δωρεά-αγάπης-1-εκατ-ευρώ-στο-νοσοκομε-552719

Ο μεγάλος Βολιώτης ευεργέτης Χαρ. Τσιμάς χρηματοδοτεί τη δημιουργία Μονάδας Παρηγορητικής Ιατρικής – Ολοκληρωμένη φροντίδα σε ασθενείς με ανίατες νόσους

«Εθνικών διαστάσεων» δωρεά από τον μεγάλο ευεργέτη του Βόλου Χαράλαμπο Τσιμά στο Νοσοκομείο της πόλης. Ο κ. Τσιμάς ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή και τη λειτουργία Μονάδας Παρηγορητικής και Ανακουφιστικής Ιατρικής στο Αχιλλοπούλειο, που θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο, αλλά και άλλα ανίατα νοσήματα, οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ, ποσό που κατατάσσει τη νέα δωρεά του Χαρ. Τσιμά ως τη μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια υπέρ του Νοσοκομείου. Αν συνυπολογιστεί μάλιστα με όλες τις υπόλοιπες δωρεές του Βολιώτη ευεργέτη στο Αχιλλοπούλειο, η προσφορά του κ. Τσιμά στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα λαμβάνει πλέον εμβληματικές διαστάσεις.

Η νέα μεγάλη δωρεά προς το Νοσοκομείο ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν ο δωρητής, πλαισιωμένος από τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίο Δραμητινό και τον αρχιτέκτονα Τριαντάφυλλο Παπαγεωργίου πρόεδρο του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων, που για «χάρη του κ. Τσιμά» ανέλαβε να συντάξει τη μελέτη κατασκευής του έργου δωρεάν.

Η Μονάδα θα κατασκευαστεί σε χώρο 1.000 τ.μ. στον πρώτο όροφο της παλιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου, όπου λειτουργούσαν τα παλιά χειρουργεία. Θα διαθέτει 20 κλίνες, που θα νοσηλεύονται ασθενείς με ανίατες ασθένειες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Οι χώροι, όπως εξήγησε ο γνωστός κατασκευαστής Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, θα είναι έτσι διαμορφωμένοι, ώστε οι ασθενείς να «αισθάνονται ότι βρίσκονται στο σπίτι τους», ενώ επίσης έχουν προβλεφτεί βοηθητικοί χώροι και αίθουσες αναμονής για τους συγγενείς των ασθενών.

«Σύμβολο» προσφοράς

Εμπλεος ικανοποίησης ο Χαράλαμπος Τσιμάς ανακοινώνοντας τη μεγάλη δωρεά, έστειλε μήνυμα ότι η στήριξη και η ανακούφιση των συνανθρώπων μας είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με το DNA του. «Οταν πριν από επτά μήνες τελειώσαμε με το έργο της κατασκευής του Ξενώνα, έμεινα χωρίς δουλειά», είπε αστειευόμενος ο μεγάλος ευεργέτης, επισημαίνοντας πως για τον ίδιο η κοινωνική προσφορά είναι πηγή ζωής. «Μου βρήκε λοιπόν δουλειά ο κ. Δραμητινός και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα ακόμη σημαντικό έργο», συνέχισε ο ίδιος. Απευθυνόμενος εξάλλου προς τους συμπολίτες, με δάκρυα στα μάτια από τη συγκίνηση τόνισε: «Δεν θα πάψω να φροντίζω και να αγαπώ όλους τους συμπολίτες μου που έχουν ανάγκη. Θα τους συντρέχω πάντα» ήταν τα λόγια του.

Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Παπαγεωργίου που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του και συντρέχει στο μεγάλο έργο που ετοιμάζεται. «Τέτοιοι άνθρωποι είναι σπάνιοι» πρόσθεσε, εξαίροντας παράλληλα τον κ. Δραμητινό και τον υποδιοικητή του ΓΝΒ Χαρ. Αποστολίδη για το έργο τους στο Νοσοκομείο.

Πράσινο φως από το υπουργείο Υγείας

Ο κ. Δραμητινός χαρακτήρισε μεγάλη στιγμή για το Αχιλλοπούλειο την ανακοίνωση της συγκεκριμένης δωρεάς για τη δημιουργία της νέας Μονάδας.

Σύμφωνα με τον διοικητή, το υπουργείο Υγείας έχει δώσει την πολιτική έγκριση και τώρα ξεκινούν οι διαδικασίες για την αλλαγή χρήσης του τμήματος της παλιάς πτέρυγας, όπου προβλέπεται η κατασκευή της Μονάδας, ώστε να ακολουθήσει η αδειοδότηση. Ο κ. Δραμητινός εκτίμησε ότι αν δεν προκύψουν απρόοπτα, μέχρι τέλος του 2019 η Μονάδα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία.

Οσον αφορά στο προσωπικό, σύμφωνα με τον διοικητή το Αχιλλοπούλειο έχει λάβει την προέγκριση για τη στελέχωση της Μονάδας με 4 γιατρούς (αναισθησιολόγο και ειδικούς παθολόγους), κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και 10 νοσηλευτές, ώστε στους ασθενείς να παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα. Οι θέσεις θα προκηρυχθούν το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως τονίστηκε χθες, είναι η πρώτη Κλινική Παρηγορητικής Ιατρικής που θα λειτουργήσει σε δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα, καθώς μέχρι σήμερα στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα λειτουργούν μόνο Ιατρεία Πόνου.

«Σκοπός της πολυεπιστημονικής ομάδας (ιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγος), που θα στελεχώσει τη Μονάδα, θα είναι η ολοκληρωμένη και συνεχής φροντίδα του ασθενούς και της οικογένειάς του. Προτεραιότητα θα αποτελεί ο έλεγχος του πόνου και των άλλων σωματικών συμπτωμάτων, καθώς και των ψυχολογικών, κοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους», εξήγησε ο κ. Δραμητινός.

«Η παρηγορητική φροντίδα δεν προσπαθεί να θεραπεύσει την ασθένεια, αλλά έχει ως στόχο να βοηθήσει τον ασθενή και την οικογένειά του να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής του, αντιμετωπίζοντας τις φυσικές, πρακτικές, συναισθηματικές και πνευματικές ανάγκες που προκύπτουν από την ασθένεια», συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Θέλουμε η προσφορά του κ. Τσιμά να πιάσει τόπο. Αυτή την προσπάθεια πρέπει να τη συνεχίσουν και οι επόμενες διοικήσεις».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου