Χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις

χρειάζονται-ριζοσπαστικές-αποφάσεις-553790

Οταν η Ελλάδα έχει τον τέταρτο υψηλότερο συντελεστή μαζί με το Βέλγιο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, τη στιγμή που στις γειτονικές χώρες οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων κυμαίνονται μεταξύ 10% και 12%, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι καταστροφή για έναν μεγάλο επενδυτή να έρθει στη χώρα μας για να επενδύσει. Κανείς δεν θα βάλει τα ωραία του χρήματα, κάνοντας συνέταιρο το Κράτος

Από το 48,3% του ΑΕΠ το 2017, στο 49% του ΑΕΠ το 2018 αυξήθηκαν τα βάρη, που προκαλούν φόροι, ασφαλιστικές εισφορές και άλλα «χαράτσια». Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιβεβαιώνοντας ότι η υπερφορολόγηση στην Ελλάδα καλά κρατεί, καταστρέφοντας την οικονομία και την κοινωνία, που δεινοπαθούν εξαιτίας των φοροεισπρακτικών μέτρων.

Το ελληνικό δημόσιο διαλύει τις επιχειρήσεις εξαιτίας των υψηλών φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και του ασταθούς φορολογικού συστήματος που τροποποιείται διαρκώς. Εξαιτίας μάλιστα αυτή της κατάστασης, ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες εξετάζουν να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς εκτιμούν ότι θα έχουν αφενός καλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, όταν στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη και σαφώς με υψηλότερα επιτόκια, αφετέρου θα περιορισθούν αισθητά οι επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στον οικονομικό Τύπο, η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη και σίγουρα τους υψηλότερους στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, που φθάνουν στο 39,65% (συντελεστές κερδών και μερισμάτων), εξέλιξη που υπονομεύει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Από το 26% που ήταν το 2014, έφθασε το 29%, ενώ ο φόρος στα μερίσματα εκτινάχθηκε από το 10% στο 15%. Ταυτόχρονα διατηρεί την υψηλότερη προκαταβολή φόρου μαζί με την Ιταλία (στο 100% ανέρχεται για την Ελλάδα, στο 90% για την Ιταλία).

Αντίθετα, στη Βουλγαρία ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 10%, όπως επίσης και ο φόρος στα μερίσματα, ενώ στην Κύπρο ο συντελεστής ανέρχεται στο 12,5% και 0% για τους μη Κυπρίους μετόχους που διαμένουν στην Κύπρο.

Το κόστος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι πλέον τρομακτικό, εάν συνυπολογισθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές. Ολες οι μελέτες των μεγάλων ελεγκτικών οίκων και των οργανισμών καταλήγουν πάντα στο ίδιο συμπέρασμα, «εάν δεν μειωθούν οι συντελεστές, δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία», καθώς το 58% των κερδών της τελευταίας τριετίας έχει αναλωθεί σε φόρους.

Κανείς από το οικονομικό επιτελείο δεν βλέπει τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ή τι ισχύει στο διεθνές οικονομικό στερέωμα. Οταν η Ελλάδα έχει τον τέταρτο υψηλότερο συντελεστή μαζί με το Βέλγιο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, τη στιγμή που στις γειτονικές χώρες οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων κυμαίνονται μεταξύ 10% και 12%, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι καταστροφή για έναν μεγάλο επενδυτή να έρθει στη χώρα μας για να επενδύσει. Κανείς δεν θα βάλει τα ωραία του χρήματα, κάνοντας συνέταιρο το Κράτος. Είναι σα να αυτοχειριάζεται. Για αυτό και στον τομέα των επενδύσεων η χώρα υστερεί και αυτό θα συνεχιστεί δυστυχώς αν δεν ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου