ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ξεκίνησε η εκκένωση του στρατοπέδου «Γεωργούλα»

αποκλειστικο-ξεκίνησε-η-εκκένωση-του-555762

Ξεκίνησε η εκκένωση του στρατοπέδου «Γεωργούλα» για την μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στην Αττική.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του taxydromos.gr, σήμερα το πρωί ξεκίνησε σταδιακά η συγκέντρωση του τροχαίου υλικού που υπάρχει στο χώρο του στρατοπέδου και ανήκει στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, το οποίο θα μεταφερθεί σταδιακά στο Ναύσταθμο και πιο συγκεκριμένα στο παλαιό Κέντρο Εκπαίδευσης του ΠΝ τον «Κανελόπουλο». Σήμερα τα ξημερώματα αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι του Βόλου αρματαγωγό που θα μεταφέρει πεζοναύτες που επιστρέφουν από άσκηση στη Χίο. Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, το αρματογωγό αναμένεται να επιστρέψει στο Ναύσταθμο, φορτωμένο με στρατιωτικό υλικό από την 32η Ταξιαρχία. Εκτιμάται, πως η διαδικασία της μεταφοράς θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η έναρξη της μετεγκατάστασης συμπίπτει

με την σημερινή εκδήλωση για την 32η Ταξιαρχία

Μάλιστα, η έναρξη της επιχείρησης μετεγκατάστασης της 32ης Ταξιαρχίας συμπίπτει με την πραγματοποίηση ανοικτής εκδήλωσης που διοργανώνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου -Νέας Ιωνίας, για σήμερα Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο Μεταξουργείο στη Νέα Ιωνία, με θέμα «Οικονομικές επιπτώσεις από τη μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών».

Στόχος των φορέων η σημερινή εκδήλωση, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν επίσης οι βουλευτές της Μαγνησίας, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ενώ θα είναι παρόντα σύσσωμα τα σωματεία των απόστρατων, να έχει τη δυναμικότητα εκείνη που θα υποχρεώσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και κατ΄ επέκταση την Κυβέρνηση να επανεξετάσουν την απόφαση για μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας στην Αττική.

«Το θέμα της μετεγκατάστασης της 32ης Ταξιαρχίας είναι πολύ σοβαρό θέμα για την πόλη, όπως ιδιαιτέρως σοβαρές είναι και οι οικονομικές συνέπειες της απομάκρυνσης των πεζοναυτών από τον Βόλο. Εμείς πιστεύουμε πως δεν υπάρχουν περιθώρια να μετεγκατασταθεί η Ταξιαρχία και το ισοδύναμο, που επικαλέστηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και ακόμη το περιμένουμε, να έρθει μετά από μήνες ή χρόνια. Η οικονομική ζημία που θα προκληθεί στο μεσοδιάστημα θα είναι ανεπανόρθωτη. Ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους να τοποθετηθούν επίσημα αναφέροντάς μας ποιο είναι αυτό το περίφημο ισοδύναμο. Είμαστε αποφασισμένοι και μετά τη σημερινή εκδήλωση να εντείνουμε τον αγώνα μας με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, να αποτρέψουμε να υποστεί ο Βόλος ένα τόσο σοβαρό πλήγμα, διότι εμείς είμαστε τα γρανάζια της οικονομίας», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου- Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος ενόψει της σημερινής εκδήλωσης.

Ξεσηκωμός των μικρομεσαίων

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας, σε συνέχεια της επιστολής που στάλθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και συνυπέγραψε με τα σωματεία μέλη της, και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιστολή δεν έλαβε απάντηση μέχρι σήμερα, αποφάσισε να συμμετέχει στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί από φορείς του Νομού Μαγνησίας και καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια και τα μέλη των συλλόγων να παρευρεθούν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, έτσι ώστε «να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε μία ακόμα ενέργεια με αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο για την αγορά και την οικονομία της περιοχής μας», όπως αναφέρει.

Ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Νομού Μαγνησίας καλεί επίσης τα μέλη του να συμμετάσχουν στην ανοιχτή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, ενώ ο Σύνδεσμος Εργοδηγών Ηλεκτρολόγων Ν. Μαγνησίας επισημαίνει ότι «με τη συμμετοχή τους στη σημερινή εκδήλωση όλοι θα πιέσουν, ώστε να δοθούν απαντήσεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην τοπική κοινωνία».

Ο Σύλλογος Χρυσοχόων Ωρολογοποιών Ν. Μαγνησίας επίσης στηρίζει την εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου και υπογραμμίζει πως «η απομάκρυνση του συγκεκριμένου στρατοπέδου θα είναι μία ακόμα οικονομική αιμορραγία για την πόλη μας και θα έρθει σε συνέχεια της έντονης αποβιομηχάνισης που υπάρχει στην περιοχή μας, στη μείωση της τουριστικής κίνησης μέσω των κρουαζιερόπλοιων και θα προκαλέσει ασφυξία στην αγορά του Βόλου και όχι μόνο. Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή να αλλάξει τα πλάνα της όσον αφορά στη μετακίνηση του στρατοπέδου της 32ης Ταξιαρχίας».

Τι λένε τα στρατιωτικά ΜΜΕ

Χθες το Αrmyvoice.gr, που θεωρείται από τα πλέον ενημερωμένα στρατιωτικά sites, σε ευρεία αναφορά στο θέμα της 32ης Ταξιαρχίας αναφέρει: «Προχωρά κανονικά και εντός χρονικού πλαισίου το πρόγραμμα της μεταστάθμευσης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο κοντά στα αποβατικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το 505 Τάγμα Πεζοναυτών μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εγκατασταθεί στην περιοχή του ναυστάθμου και πιο συγκεκριμένα στο παλαιό Κέντρο Εκπαίδευσης του ΠΝ τον «Κανελόπουλο».

Ηδη οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες.

Οι διοικητικές υπηρεσίες θα εγκατασταθούν στον Αυλώνα, όπου κι εκεί συνεχίζονται οι εργασίες προκειμένου να διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος για να εγκατασταθούν.

Το πρόγραμμα προχωρά όπως είχε δηλώσει ήδη από τα Χριστούγεννα ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ και σημερινός υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης: Μέσα στο καλοκαίρι του 2019 η Μονάδα θα έχει μετακομίσει.

Το γεγονός της μεταστάθμευσης προκαλεί αναταράξεις στην τοπική κοινωνία, όπου και λόγω της προεκλογικής περιόδου γίνονται πιο έντονες και πολλές φορές αποτελούν και στοιχείο κομματικής αντιπαράθεσης.

Ωστόσο το Γενικό Επιτελείο Στρατού μαθαίνουμε ότι έχει ήδη προετοιμάσει τα ισοδύναμα, ώστε να μην υποστεί ζημία η κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr στα σχέδια είναι η μεταφορά στρατευσίμων, οι οποίοι θα περνούν ανά δίμηνο από εκπαίδευση για την 1η ΤΑΞΑΣ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανά δίμηνο θα υπάρχουν μερικές εκατοντάδες στρατιώτες που θα μετακομίζουν στον Βόλο για εκπαίδευση, ενώ θα υπάρχει και μόνιμη δύναμη εκπαιδευτών.

Στο ίδιο στρατόπεδο θα εγκατασταθεί σε μόνιμη βάση δύναμη ικανή να υποστηρίζει τα αμερικανικά ελικόπτερα τα οποία μετασταθμεύουν για αρκετούς μήνες τον χρόνο στην Ελλάδα, μετά από την συμφωνία που ξεκίνησε το περασμένο έτος.

Τέλος, μια ακόμα δύναμη θα παραμείνει στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» και θα προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Armyvoice.gr, ήδη υπάρχουν συζητήσεις για παραχώρηση εκτάσεων από το στρατόπεδο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην τοπική κοινωνία.

Υπάρχει βέβαια και αίτημα από το Πανεπιστήμιο για ανέγερση φοιτητικής λέσχης, κάτι που εξετάζεται πολύ σοβαρά από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου