Η μη ανταποδοτικότητα «γεννά» αντιδράσεις

η-μη-ανταποδοτικότητα-γεννά-αντιδρ-583357

H έρευνα του ΟΟΣΑ, που καταγράφει την απογοήτευση των πολιτών όσον αφορά στην ανταποδοτικότητα των φόρων, έρχεται να επιβεβαιώσει την αδικία που έχουν υποστεί οι φορολογούμενοι, αφού δεν υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα.

Ετσι εξηγείται ότι αισθάνονται απογοητευμένοι, διότι πληρώνουν φόρους, αλλά δεν έχουν τις αντίστοιχες παροχές.

Ομως οι φόροι για να είναι αποδεκτοί και να δημιουργούν αίσθημα υποχρέωσης καταβολής, εκτός των άλλων, πρέπει να έχουν μια βασική ηθική αρχή, να είναι ανταποδοτικοί. Ετσι το κράτος αποκτά το ηθικό έρεισμα να απαιτεί και να επιβάλλει την καταβολή τους. Οπως κάνει τώρα, χωρίς να τηρείται όμως η ανταποδοτικότητα.

Για αυτό και δεν βελτιώνονται η εκπαίδευση και η περίθαλψη, δεν υπάρχουν καλοί και ασφαλείς δρόμοι, η αστυνόμευση και η ασφάλεια δεν είναι επαρκείς, ενώ η απονομή της δικαιοσύνης γίνεται με ρυθμούς χελώνας. Το κράτος, επειδή ασκεί την εξουσία, απαιτεί και μπορεί να επιβάλλει οποιοδήποτε φόρο εκείνο θεωρεί αναγκαίο για τη λειτουργία του από τον πολίτη, ακόμη και αν δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα, όπως στις μέρες που διανύουμε.

Και έτσι συνεχίζεται ένας φαύλος κύκλος. Η φορολογία, που εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα, είναι βαθιά αντιαναπτυξιακή και εχθρική στον φορολογούμενο. Για πάρα πολλούς, η φορολογία είναι ένα είδος τιμωρίας και ποινής, την οποία το κράτος πρέπει να επιβάλλει.

Για αυτό και μετά από απανωτά χαράτσια είναι λογικό οι πολίτες πλέον να μην αντέχουν καμία νέα φορολογική επιβάρυνση.

Αν έβλεπαν πως η ποιότητα των υπηρεσιών του κράτους είναι ανταποδοτική δεν θα αισθάνονταν τη δυσανάλογη επιβάρυνση με φόρους. Αισθάνονται ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση να πληρώνουν τις αδυναμίες του κράτους, την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, το σπάταλο και μη παραγωγικό δημόσιο, που συνεπάγεται την άνιση μεταχείριση των πολιτών και τη δυσανάλογη επιβάρυνσή τους.

Για αυτό και αντιδρούν.

Πρέπει να βρεθούν τρόποι, ώστε το πραγματικό κόστος του κράτους να γίνει ανταποδοτικό στον φορολογούμενο. Είναι βέβαιο ότι αυτό και τη φοροδιαφυγή θα περιορίσει, αλλά κυρίως θα δώσει το ηθικό πλεονέκτημα στο κράτος να απαιτεί και να επιβάλλει την είσπραξη των φόρων. Γιατί μόνο με απειλές και κυνήγι μαγισσών, που εκτός των άλλων προκαλούν και ανασφάλεια στους συνεπείς φορολογούμενους, δεν μπορεί να περιορισθεί η φοροδιαφυγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου