Πότε χάνουν και πότε κερδίζουν τα δημόσια ταμεία;

πότε-χάνουν-και-πότε-κερδίζουν-τα-δημό-584215

Τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του κράτους δείχνουν πως τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους, που χρωστούν στην Εφορία, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στη στοιχειώδη ρύθμιση που έχουν κάνει.

Και είναι λογικό. Η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να πληρώσουν τις οφειλές τους στη μοναδική ρύθμιση που βρίσκεται σε ισχύ, αυτή των 12 δόσεων, αφού τα χρήματα δεν επαρκούν για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, πόσο μάλλον για την αποπληρωμή της ρύθμισης.

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα χρέη στην Εφορία, αλλά για όλα τα ταμεία και τις ΔΕΚΟ, που έχουν δημιουργηθεί ανάλογες υποχρεώσεις.

Οταν οι μηνιαίες αποδοχές είναι συγκεκριμένες και οι υποχρεώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τους κουτσουρεμένους μισθούς, τα παλιά χρέη δημιουργούν καινούργια και έτσι συνεχίζεται και διευρύνεται ένας φαύλος κύκλος, με αποτέλεσμα τα περισσότερα νοικοκυριά να είναι χρεωμένα μέχρι τον λαιμό.

Δεν μιλάμε για τους συνειδητούς κακοπληρωτές, αλλά για συνεπείς νοικοκυραίους, που μέχρι πριν από κάποια χρόνια δεν ήξεραν τι σημαίνει χρέος και ληξιπρόθεσμη δόση και τώρα παλεύουν προκειμένου να μη βρεθούν στον δρόμο από τα χρέη που έχουν διογκωθεί και αδυνατούν να τα πληρώσουν.

Οι πληροφορίες λένε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο οφειλέτες της Εφορίας, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, είτε πρόκειται για φόρο εισοδήματος, είτε για ΕΝΦΙΑ, είτε ακόμα και για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς απέναντι στην Εφορία, με αποτέλεσμα περίπου 300.000 φορολογούμενοι να έχουν χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, που θεσπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση το 2015, εξαιτίας της αδυναμίας να αντεπεξέλθουν ταυτόχρονα στις τρέχουσες υποχρεώσεις, αλλά και στις αντίστοιχες καταβολής των δόσεων.

Για αυτό και για τους περισσότερους προβάλλει ως μεγάλη ανάσα η νέα ρύθμιση, που εδώ και μήνες υποτίθεται συζητά η Κυβέρνηση με τους θεσμούς για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία, η οποία όμως βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, με τα χρέη από μήνα σε μήνα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Οι θεσμοί, όπως κάθε φορά έτσι και τώρα, εκφράζουν τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους. Εκτιμούν πως οι ευνοϊκές ρυθμίσεις στέλνουν λάθος μήνυμα στους φορολογούμενους. Παράλογο το επιχείρημα. Αν σκεφτεί κανείς πως η νέα ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό νοικοκυριών να βγουν από τη στενωπό που είναι σήμερα και επιπλέον θα υπάρξει σημαντική τόνωση των δημοσίων εσόδων. Είναι κάτι αντίστοιχο με τον ΦΠΑ του 24%. Αν δηλαδή είχε μειωθεί, δεν θα ήταν πιο κερδισμένο το κράτος, αφού θα έβαζε περισσότερα χρήματα στο ταμείο του, αφού θα πλήρωναν περισσότεροι επαγγελματίες αφενός και αφετέρου θα μειωνόταν σε σημαντικό βαθμό η παραοικονομία;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου