ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτικές φωτιές στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ

πολιτικές-φωτιές-στον-τοπικό-συριζα-829050

Δυσφορία από μεγάλη μερίδα στελεχών για τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στη μέτρηση – Παρατείνεται το αδιέξοδο μπλοκάροντας τις διαδικασίες και στο ΚΙΝΑΛ

Φωτιές άναψε στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ η διενέργεια ηλεκτρονικής δημοσκόπησης για τον Δήμο Βόλου, προκειμένου να επιλεγεί ο υποψήφιος δήμαρχος που θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα. Κορυφαία στελέχη του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, έθεσαν ήδη ενστάσεις για τη μορφή της μέτρησης που είναι σε εξέλιξη και γίνεται μέσω του διαδικτύου. Φέρεται μάλιστα να έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος η διαδικασία αξιολόγησης στελεχών να ευτελιστεί. Παράλληλα φέρονται να έχουν επισημάνει ότι «δεν είναι δυνατόν για την επιλογή του υποψηφίου δημάρχου του κυβερνώντος κόμματος σε έναν μεγάλο Δήμο, όπως είναι ο Βόλος, να αποτελούν βαρόμετρο που θα καθορίσουν την οριστική επιλογή, τα ευρήματα μίας διαδικτυακής δημοσκόπησης, και την ίδια στιγμή να παραμερίζονται παντελώς τα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει αυτή η εκλογική αναμέτρηση και η ανάγκη το κόμμα να αναζητήσει κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες».

Αυτό που – όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ– έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυσφορία σε μία μεγάλη μερίδα στελεχών, είναι το γεγονός ότι ενώ με τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, όταν ήρθε στη Λάρισα, αποφασίστηκε να «μετρηθούν» συγκεκριμένα πρόσωπα, τελικά αυτό δεν τηρήθηκε.

Η «συμφωνία» Κουμουνδούρου – ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε στη δημοσκόπηση να συμπεριληφθούν τα ονόματα των κ.κ. Απόστολου Παπαδούλη, Ιάσονα Αποστολάκη, Απόστολου Παντσά και της κ. Φωτεινής Κοκκινάκη «απέναντι» στον σημερινό δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο και την κ. Νάνσυ Καπούλα από τη ΝΔ.

Στη δημοσκόπηση ωστόσο συμπεριλήφθη και το όνομα του γιατρού Χρήστου Βενέτη, παρότι εμφανιζόταν να έχει αποσύρει οριστικά το ενδιαφέρον του για τον Δήμο. Εκτιμάται ότι προκειμένου να συμπεριληφθεί το όνομα του Βολιώτη γιατρού υπήρξαν παρεμβάσεις, παρά τη σχετική προηγούμενη απόφαση που ελήφθη παρουσία του κ. Σκουρλέτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αδυναμία ομοθυμίας της τοπικής οργάνωσης σ’ ένα πρόσωπο, που θα μπορούσε να είναι ο εν δυνάμει υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, προκαλεί ευρύτερες αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και έντονο προβληματισμό στο Κίνημα Αλλαγής.

Πηγές πάντως της Χαριλάου Τρικούπη μετέφεραν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την ενόχλησή τους για την αβελτηρία που παρατηρείται στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος στον Βόλο.

Υπογράμμιζαν δε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διάκειται θετικά και ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς τη συμπόρευση με το ψηφοδέλτιο του κ. Ν. Τσιλιμίγκα στην Περιφέρεια, επιδιώκει επίσης τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ στο πρόσωπο του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη που κατεβαίνει με τη «σημαία του ΣΥΡΙΖΑ», στον Βόλο να «σφυρίζει αδιάφορα, προβάλλοντας ενστάσεις, για παράδειγμα στο πρόσωπο του Απ. Παπαδούλη που είναι ο επίσημος υποψήφιος που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ». Άφηναν επίσης να εννοηθεί ότι η ρευστή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ενδεχομένως να έχει πολιτικό αντίκτυπο, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στο Δήμο Λαρισαίων.

Τη δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ πάντως διενεργεί η Vox Pop Analysis, ηλεκτρονικά. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος της εβδομάδας, ενώ τα αποτελέσματα θα τα αξιολογήσουν στην πλατεία Κουμουνδούρου την ερχόμενη Δευτέρα.

Όλα τα παραπάνω πάντως επιτείνουν ακόμη περισσότερο το αδιέξοδο στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.

Σε επίπεδο Νομαρχιακής Επιτροπής είναι πλέον σαφές ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει ομοφωνία ώστε να ληφθεί οριστική απόφαση σ’ ένα πρόσωπο. Αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει κεντρικά την Κουμουνδούρου να αναλάβει την «καυτή πατάτα», ανακοινώνοντας με δική της πρωτοβουλία πλέον τον υποψήφιο δήμαρχο ή προκρίνοντας κομματικό στέλεχος να ηγηθεί συνδυασμού στον Δήμο Βόλου, όσο παραμένουν οι εσωκομματικές διαφωνίες.

Τα ερωτήματα της δημοσκόπησης

Στη δημοσκόπηση που «τρέχει» διαδικτυακά, μεταξύ άλλων ζητείται από τους πολίτες να αξιολογήσουν τα παρακάτω πρόσωπα: Αχιλλέας Μπέος, Νάνσυ Καπούλα, Απόστολος Παπαδούλης, Απόστολος Πάντσας, Φωτεινή Κοκκινάκη, Ιάσονας Αποστολάκης και Χρήστος Βενέτης.

Ακολούθως παροτρύνονται οι ερωτηθέντες να απαντήσουν ποιον θα ψήφιζαν για δήμαρχο στον Βόλο. Τα ονόματα που έχουν συμπεριληφθεί σ’ αυτό το σκέλος της ερώτησης είναι και πάλι: Αχιλλέας Μπέος, Νάνσυ Καπούλα, Απόστολος Παπαδούλης, Απόστολος Πάντσας, Φωτεινή Κοκκινάκη, Ιάσονας Αποστολάκης και Χρήστος Βενέτης.

Η επόμενη ερώτηση αφορά σε ποιον συνδυασμό ψήφισαν όσοι συμμετέχουν στη δημοσκόπηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 την Α’ Κυριακή, ήτοι: Μπέος Αχιλλέας (Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική Βόλος 2014), Πατσιαντάς Μαργαρίτης (Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης), Σκοτινιώτης Παναγιώτης (Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά), Μιτζικός Μιχαήλ (Δύναμη Βόλου), Νάνος Απόστολος (Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου).

Ακολουθεί ερώτηση ποιο κόμμα ψήφισαν οι ερωτηθέντες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, Κ.Κ.Ε., ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ), κ.ά. και έπεται το ερώτημα αν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψήφιζαν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου